Pembalut | Latihan pada lengan tikus

Pembalut

Pembalut boleh digunakan dalam a lengan tetikus baik pencegahan (preventive) dan sebagai medium terapi. Pesakit harus selalu memakai pembalut sekiranya mereka mengetahui bahawa lengan mereka /pergelangan tangan mengalami tekanan semasa melakukan aktiviti yang diingini. Pembalut tidak hanya melegakan otot dan tendon berisiko, tetapi juga memastikan kedudukan tangan ergonomik.

Terdapat model yang berbeza: dari pembalut kain fleksibel hingga gabungan kain dan serpihan. Adalah mustahak bahawa kebebasan bergerak secara semula jadi tidak dihalang - jika tidak, terdapat risiko bahawa otot akan merosot. Oleh itu, nasihat seorang pakar sangat mustahak ketika memilih pembalut.

pita

Pita adalah jalur elastik yang menempel pada kawasan yang menyakitkan untuk memberi kelegaan dan mengurangkan kesakitan. Kebebasan bergerak tidak dipengaruhi oleh a pembalut pita. Selain itu, kaset mempunyai kesan merangsang pada sistem limfa dan saraf, sehingga keradangan dapat sembuh lebih cepat.

Terdapat pelbagai teknik aplikasi untuk pembalut pelekat pada lengan tetikus. Berikut ini, hanya satu kemungkinan yang dijelaskan: The pergelangan tangan dan tangan diletakkan dalam kedudukan neutral. Tangan dan jari harus diregangkan sejauh mungkin. Kemudian, dari sekitar bahagian tengah belakang tangan hingga kira-kira 10 cm sebelum siku, sapukan pita panjang.

Sejurus sebelum siku, pita terbahagi kepada dua tamparan dan tersekat di siku. Walaupun awal dan akhir pita dilekatkan tanpa tegangan, pita dilekatkan di tengah di bawah ketegangan maksimum di atas kesakitan titik. Pita kedua terpaku di seberang pergelangan tangan untuk menstabilkan pergelangan tangan. Anda boleh mendapatkan maklumat lengkap mengenai topik yang disenaraikan di sini dalam artikel yang disenaraikan di sini:

  • Kinesiotape
  • Saliran limfatik

Rawatan / Apa yang perlu dilakukan?

Jika lengan tetikus disyaki, tindakan mesti diambil dengan segera. Kesakitan tidak boleh diabaikan atau ditindas dengan ubat penahan sakit sekian lama. Jika tidak, reaksi berlebihan badan hanya akan meningkat.

Ubat penghilang rasa sakit, seperti anti-radang kortisonOleh itu, hanya boleh digunakan untuk jangka masa yang pendek dalam kes kesakitan yang teruk. Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa orang yang terkena bencana dapat terus bergerak tanpa rasa sakit, tetapi bahagian yang terkena itu dilindungi dengan cukup. Ubat sakit hanya dapat mengatasi keluhan dan bukan penyebabnya.

Oleh itu, langkah pertama adalah mencari punca lengan tikus. Soalan seperti “Bilakah kesakitan itu berlaku? "," Bagaimana tempat kerja disiapkan? "

biasanya membantu untuk sampai ke bahagian bawah penyebabnya. Langkah seterusnya adalah menghapuskan sebab-sebab ini dengan sebaik mungkin. Kaunseling di tempat kerja dan penyesuaian tempat kerja dapat membantu mengurangkan kesakitan: Jangan sekali-kali, kerana putus asa, sekiranya mereka yang terjejas terus bekerja dengan tangan yang tidak dominan.

Tangan ini tidak terlatih dengan baik, oleh itu kelebihan beban dengan cepat dan ada risiko orang yang terkena akan segera mengembangkan lengan tikus di kedua lengan. Dalam kesakitan kronik, rawatan psikoterapi juga dapat membantu mempelajari tingkah laku baru dan mengembangkan strategi melawan kesakitan.

  • Kerusi pejabat ergonomik
  • Meja laras tinggi untuk aktiviti kerja yang melegakan
  • Pertukaran tetikus komputer konvensional dengan tetikus menegak ergonomik
  • urutan
  • Latihan pergerakan dan regangan
  • Aplikasi pemanasan dan penyejukan
  • Teknik relaksasi