AIDS

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Manusia - Kekurangan Ketahanan badan - Virus, penyakit imun Bahasa Inggeris: HIV, virus - imunodefisiensi manusia

definisi

AIDS bermaksud penyakit yang disebut sindrom imunodefisiensi akuarium, yang disebabkan oleh virus HIV. Virus HI adalah virus RNA dari kumpulan retrovirus. Ia hanya menyerang sel-sel tertentu yang tergolong dalam sistem pertahanan / sistem imun dan juga sistem saraf.

Ringkasan

HIV adalah virus RNA yang menyebabkan penyakit AIDS. Menjadi positif HIV tidak bermaksud sakit dengan AIDS. AIDS adalah nama penyakit yang merebak.

Penyakit ini merebak dari Afrika ke seluruh dunia dan masih meningkat hingga kini. Terdapat 2 HI yang berbeza- virus. Jangkitan kebanyakannya berlaku melalui hubungan seksual, melalui jarum yang dijangkiti semasa penyalahgunaan dadah atau melalui jangkitan darah produk.

Virus HI hanya menyerang sel yang mempunyai ciri khas di permukaannya (juga disebut sel CD4). Sel-sel ini adalah bahagian pertahanan badan /sistem imun, yang melemahkannya dengan ketara. Penyakit ini dibahagikan kepada tahap yang berbeza, di mana hanya tahap akhir yang disebut AIDS.

Sering kali, jangkitan dengan patogen berlaku, yang biasanya tidak berbahaya bagi orang yang sihat dengan penyakit utuh sistem imun. Diagnosis dibuat dengan mengesan antibodi melawan virus atau dengan pengesanan langsung virus. Apa yang dipanggil NRTI, NNRTI atau PI (lihat Terapi AIDS) digunakan untuk terapi. Oleh kerana penyakit ini masih tidak dapat disembuhkan dan tidak ada vaksinasi, profilaksis sangat penting. Oleh kerana AIDS adalah salah satu penyakit kelamin, pendidikan kumpulan risiko mengenai rute jangkitan, penggunaan kondom ("seks selamat") dan penahanan pelacuran memainkan peranan utama.

Epidemiologi

Jangkitan HIV yang paling lama disahkan berasal dari Zaire pada tahun 1959, dan dari tahun 1980 virus itu merebak dari Afrika Tengah melalui Caribbean ke AS. Dari situ penyakit itu merebak ke Eropah dan wilayah lain. Penyakit ini terutama menyerang lelaki homoseksual dan penagih dadah iv. Walau bagaimanapun, penghantaran melalui hubungan heteroseksual meningkat dengan stabil.

Diagnosis AIDS

Diagnosis AIDS dibuat dengan bantuan pesakit sejarah perubatan (temu ramah) mengenai faktor risiko tertentu (cuti di kawasan berisiko, iv - penyalahgunaan dadah, darah transfusi, hubungan seksual), gejala dan pengesanan patogen. Untuk dapat mengesan AIDS di darah, pernyataan persetujuan pesakit mesti diperoleh. Pelbagai kaedah kemudian ada: Adakah anda menghidap AIDS?

Dapatkan ini dengan mudah - juga boleh dilakukan di rumah - dengan ujian pantas HIV. - Pengesanan antibodi: Pengesanan antibodi hanya positif sekitar 6 minggu setelah jangkitan awal. - Pengesanan virus: Pengukuran virus (penentuan beban virus untuk kawalan terapi)

Terdapat dua bentuk HIV: Biasanya seseorang dijangkiti salah satu daripada kumpulan ini, walaupun jangkitan berganda juga boleh berlaku.

Virus HI tergolong dalam kumpulan retrovirus dan mengandungi RNA. Dengan bantuan enzim, ia mampu mengubah RNA (RNA), di mana maklumat genetik virus disimpan, menjadi DNA (DNA). Virus ini secara langsung merosakkan sistem imun dan saraf.

Walaupun antibodi terbentuk pada orang yang dijangkiti, virus tidak dapat disingkirkan dari badan. -> Teruskan ke topik HIV

  • HIV 1: Ini adalah jenis yang paling biasa di seluruh dunia. Terdapat tiga subkumpulan.
  • HIV 2: Terdapat enam subkelompok, yang sering terjadi di Afrika Barat. Terdapat tiga cara utama jangkitan dengan HIV: Seksual Di sini risikonya terutama dalam hubungan seksual tanpa perlindungan, terutama di kawasan berisiko. Lelaki homoseksual paling kerap terkena.

Parenteral Di sini, penyalahgunaan dadah iv adalah salah satu jenis jangkitan yang paling berbahaya, terutama ketika disebut "sharing jarum" dipraktikkan Jangkitan melalui darah (produk) (contohnya semasa pemindahan) Penularan AIDS dari ibu ke anak Seorang ibu yang positif HIV menyebarkan virus kepada anaknya yang belum lahir dalam 15 - 20% kes. Dengan bantuan chemoprophylaxis risiko menurun kepada di bawah 3%.

  • Di sini, penyalahgunaan dadah iv adalah salah satu jenis jangkitan yang paling berbahaya, terutamanya ketika disebut “sharing jarum” dipraktikkan
  • Jangkitan melalui darah (produk) (contohnya semasa pemindahan)
  • Kecederaan tidak sengaja dalam bidang perubatan (sangat jarang berlaku)
  • Seksual Di sini risikonya terutamanya dalam hubungan seksual tanpa perlindungan, terutama di kawasan berisiko. Lelaki homoseksual paling kerap terkena. - Parenteral Di Sini, iv

penyalahgunaan dadah adalah salah satu jenis jangkitan yang paling berbahaya, terutamanya ketika disebut “sharing jarum” dipraktikkan Jangkitan melalui darah (produk) (misalnya semasa pemindahan) Kecederaan yang tidak disengajakan di bidang perubatan (sangat jarang berlaku)

  • Di sini, penyalahgunaan dadah iv adalah salah satu jenis jangkitan yang paling berbahaya, terutamanya ketika disebut “sharing jarum”
  • Jangkitan melalui darah (produk) (contohnya semasa pemindahan)
  • Kecederaan tidak sengaja dalam bidang perubatan (sangat jarang berlaku)
  • Membantu penularan dari ibu ke anak Seorang ibu yang positif HIV menyebarkan virus kepada anaknya yang belum lahir dalam 15 - 20% kes. Dengan bantuan chemoprophylaxis risiko menurun kepada di bawah 3%.