Pementasan Tumor | Kanser perut

Pementasan Tumor

 • Penentuan tahap tumor (pementasan tumor): Setelah diagnosis gastrik kanser disahkan, tahap tumor kemudian ditentukan untuk merancang prosedur terapi selanjutnya. Pelbagai kaedah digunakan untuk menilai penyebaran tumor, limfa penglibatan nod dan mungkin jauh metastasis.
 • Dada x-Ray (dada x-ray): X-ray dada (x-ray dada) dapat memberikan maklumat mengenai jangkitan paru-paru dan mediastinum limfa nod di mediastinum.
 • Ultrasound (endosonografi (ultrasound endoluminal)): Dalam endosonografi, pesakit terlebih dahulu harus "menelan" tiub, seperti pada gastroskopi, semasa anestetik ringan. Walau bagaimanapun, semasa pemeriksaan ini, sebuah ultrasound probe dilekatkan pada hujung tiub dan bukannya kamera.

  Dengan kaedah ini, dengan meletakkan ultrasound siasatan pada tumor, penyebarannya ke kedalaman (penyusupan), yaitu ke perut dinding, dapat dilihat dan (wilayah) limfa nod yang terletak di perut kawasan juga dapat dinilai.

 • Tomuted computed (CT): Spiral computed tomography (spiral CT) dapat memberikan maklumat mengenai sejauh mana tumor, hubungan spatial dengan organ tetangga, penglibatan kelenjar getah bening dan, selain itu, jauh metastasis. Imbasan CT kedua-dua toraks dan perut diperlukan untuk menilai semua laluan metastatik. Pencitraan resonans magnetik (MRT) memberikan hasil yang serupa. Sepanjang perjalanan penyakit ini, CT atau MRI tengkorak mungkin juga diperlukan untuk membuat diagnosis otak metastasis.
 • Sonografi: Dengan sonografi (ultrasound), organ perut dinilai secara tidak invasif dan tanpa pendedahan radiasi.

  Sonografi rongga perut (abdomen) dapat mendedahkan metastasis pada hati atau terjejas kelenjar limfa, sebagai contoh. Oleh kerana kaedah ini mudah digunakan dan tidak berbahaya bagi pesakit, kaedah ini dapat diulang berkali-kali tanpa ragu-ragu dan dapat digunakan untuk tindak lanjut dan perawatan selepas waktu.

 • Rangka scintigraphy: Skintigrafi skeletal adalah pemeriksaan pengimejan perubatan nuklear dan digunakan semasa pementasan tumor untuk mengesan metastasis jauh di kerangka. Untuk tujuan ini, zat yang ditandai secara radioaktif diberikan secara intravena kepada pesakit dan kemudian pengedaran bahan radioaktif di tulang dapat dilihat dengan kamera khas (kamera gamma).

  Bahan radioaktif terkumpul di dalam tulang dan didapati bertambah apabila proses pembentukan semula dan pembaikan tulang sedang dijalankan. Oleh itu, pengumpulan bahan radioaktif dapat dikesan di kawasan metastasis tulang.

 • Laparoscopy: Pada tumor tahap lanjut, kadang-kadang diperlukan untuk melakukan laparoskopi untuk menilai dengan tepat tahap dan kemungkinan penglibatan kawasan peritoneum (barah peritoneal) Dan hati (metastasis). Semasa prosedur ini, yang dilakukan di bawah anestesia am, pelbagai instrumen dan kamera dapat dimasukkan melalui sayatan kecil di kulit perut, sehingga penyebaran tumor dapat dilihat secara langsung.