Basil: Rempah Diraja

Basil Adalah popular rempah yang digunakan, antara lain, dalam masakan Itali dalam bentuk pesto atau sebagai hiasan hiasan untuk pizza dan pasta. The rempah juga sering digunakan dalam masakan tempatan, dan bagi banyak orang periuk dengan Basil tanaman mempunyai tempat tetap di ambang tingkap. Tetapi betapa sihatnya Basil? Adalah rempah betul-betul karsinogenik? Ketahui semua perkara penting mengenai ramuan kemangi dan kemungkinan kesannya kesihatan di sini.

Bahan aktif dan sifat penyembuhan kemangi

Bahan utama kemangi adalah minyak pati. Mereka berlaku dalam pelbagai jenis bau dalam komposisi yang sangat berbeza. Bahan aromatik utama adalah:

  • Cineole
  • Linalool
  • citral
  • Tarragol
  • Eugenol dan
  • Metil cinnamate

Di samping itu, terdapat bahan seperti kamper (kamper), ocimene, geraniol, metil eugenol dan asid kayu manis ester. Di samping itu, selasih mengandungi pelbagai vitamin, Terutamanya vitamin A, C, D dan vitamin E. . Also Juga mineral we kalsium, kalium, magnesium and besi terdapat dalam rempah.

Bahan berbeza mengikut pelbagai

Selasih Eropah yang terdapat di rantau kami terutama mengandungi linalool dan cineole, sementara varietas Eropah Timur mempunyai lebih banyak eugenol. Varieti wangi lemon mengandung terutama sitrus, dan kayu manis basil berhutang dengan aroma cinnamic ester ia mengandungi. Varieti yang mengandungi estragole sangat manis rasa and bau of anise or likuoris (Selasih Thailand, anise selasih, selasih New Guinea).

Basil: sihat atau karsinogenik?

Seperti tarragon dan beberapa ramuan dan rempah lain, Institut Pentaksiran Risiko Persekutuan (BfR) Jerman menasihatkan pengguna untuk menggunakan makanan hanya untuk perasa ketika datang ke kemangi, kerana tarragol dan metil eugenol yang terdapat dalam kemangi telah ditunjukkan dalam kajian haiwan mempunyai kesan mutagenik dan karsinogenik. Walau bagaimanapun, belum ada kajian yang menunjukkan a kesihatan berisiko bagi manusia, dan didapati bahawa hanya sebilangan kecil sebatian aromatik yang berakhir dengan penyerapan teh. Walaupun begitu, pengambilan selasih yang berlebihan mungkin tidak sihat dan oleh itu harus dielakkan - walaupun tidak ada cadangan yang tepat mengenai kuantitinya. Menurut BfR, risiko dijangkiti kanser dari makan selasih agak rendah kerana jumlah pengambilan yang agak kecil, asalkan ramuan hanya kadang-kadang digunakan di Memasak.


*

Adakah wanita hamil dibenarkan makan selasih?

Wanita hamil dan ibu menyusu tidak disarankan untuk memakannya, tetapi mereka harus berhati-hati untuk makan selasih secara sederhana sebagai langkah berjaga-jaga. Semasa mengandung, pengambilan selasih yang berlebihan tidak digalakkan kerana alasan lain: minyak pati kamper terkandung di dalamnya boleh - dalam kuantiti yang tinggi - menyebabkan kejang dalam uterus dan mendorong tenaga kerja. Dengan penggunaan biasa, bagaimanapun, tidak diandaikan bahawa jumlah yang dipersoalkan tercapai - bahkan selama mengandung, tidak ada salahnya menikmati selasih dan pesto sesekali.

Basil sebagai ramuan masakan dengan kesan sihat

Basil mempunyai kesan menyelerakan, melancarkan pencernaan lemak dan membantu perut gangguan. Kerana rasanya yang pedas dan pedas, kemangi harus digunakan dengan hemat. By the way, minyak pati kemangi juga digunakan untuk melawan gigitan serangga, gementar insomnia and migrain. Untuk migrain dan sakit kepala, mengunyah daun selasih segar juga dianggap sebagai ubat rumah yang berkesan, kerana ia membolehkan minyak pati berkembang di saluran pernafasan. Selain itu, selasih mempunyai kesan anti-radang dan antibakteria. Kilang itu mengandungi yang sama enzim yang menemui anda dalam anti-radang dadah, Seperti ibuprofen.

Basil di dapur: dengan apa?

Selasih sering dimakan mentah dan segar, tetapi juga digunakan kering. Ia sesuai dengan ikan, sos ramuan, daging, unggas, kacau telur dan kentang. Yang paling penting, rasa sup sayur-sayuran dan salad ditingkatkan dengan penambahan selasih segar, dan ia digunakan untuk membuat banyak minyak ramuan dan cuka. Dalam masakan Itali, kemangi didapati terutamanya sebagai ramuan yang sangat diperlukan dalam hidangan pesto dan tomato - pemilihan resipi yang sesuai sangat besar. Selain itu, kemangi sesuai sebagai rempah pemakanan, kerana dapat menggantikan garam.

Tanam selasih dan tanam sendiri

Sepanjang musim panas, anda boleh menuai daun selasih yang segar untuk Memasak. Untuk melakukan ini, anda harus memotong keseluruhan petua tunas, supaya tanaman tidak berbunga terlalu awal dan bercabang lebih baik. Dari bulan Jun, bunga putih hingga merah jambu yang disusun dalam pusaran pseudo terbuka di hujung pucuk tanaman selasih. Kepelbagaian spesies selasih sangat besar. Terdapat 60 jenis saiz tumbuhan, daun dan warna, warna (hijau dan merah) dan aroma. Pada dasarnya, varieti hijau, berdaun besar lebih kuat dan lebih sesuai dengan iklim kita, sementara varieti yang lebih halus mempunyai aroma yang lebih halus. Basil memerlukan tempat terlindung di kebun di tanah yang kaya dengan humus yang tidak kering. Tumbuhan ini sangat sensitif terhadap sejuk, jadi lebih baik meletakkan rempah-rempah ini di ambang tingkap pada musim panas yang sejuk dan hujan. Masa terbaik untuk menuai selasih adalah sebelum berbunga. Cara terbaik untuk mengekalkan daun adalah dengan membekukannya, kerana pengeringan melibatkan kehilangan rasa.

Asal dan sejarah basil

Basil (Ocimum basil), yang mungkin berasal dari India, tergolong dalam keluarga tanaman labiate. Di negara asalnya, ramuan ini menikmati penghargaan yang tinggi selama beribu-ribu tahun sebelum sampai ke wilayah Mediterranean. Namanya berasal dari kata Yunani "basileus" dan "ozein", yang bermaksud "raja" dan "bau", Dan mungkin disebabkan oleh bau tanaman ini yang sangat aromatik. Nama Jerman "Königskraut" juga menunjukkan asal nama ini. Sejak abad ke-12, tanaman selasih juga dikenali di Eropah Tengah. Di samping itu, rempah ini kini tersebar di seluruh Asia, Amerika Tengah dan Selatan (terutamanya California).