BCAA (asid amino rantaian bercabang)

Pengenalan

BCAA adalah singkatan bagi istilah Inggeris: Branched-Chain Amino Acids. Valin asid amino, leucine dan isoleusin tergolong dalam BCAA. Mereka berasal dari asid amino penting dan tidak dapat dihasilkan oleh badan itu sendiri.

Oleh itu mereka mesti dibawa bersama makanan. BCAA terlibat dalam pembinaan otot dan bekalan otot. Mereka juga mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap pembentukan pelbagai tisu dan pada masa yang sama menyokong penyembuhan luka dan metabolisme.

Adakah masuk akal untuk mengambil makanan tambahan BCAA?

BCAA digunakan lebih kerap dan lebih kerap sebagai makanan tambahan, terutamanya dalam kecergasan and latihan berat, tetapi juga dalam ketahanan sukan. Adakah ini selalu masuk akal bergantung kepada pelbagai faktor. Bekalan BCAA pasti masuk akal jika diet tidak mencukupi dan oleh itu terdapat kekurangan protein dalam badan.

Ini telah disahkan oleh pelbagai kajian. Adakah bekalan BCAA juga berguna sekiranya protein mencukupi dan dengan itu BCAA dibekalkan dengan harian diet tidak dijelaskan secara konklusif. Notis!

Mengambil BCAA dalam bentuk makanan tambahan tidak semestinya diperlukan untuk pengurangan lemak atau penumpukan otot, kerana keperluan untuk BCAA biasanya dapat ditutup dengan baik oleh protein yang kaya diet. Oleh itu, pengambilan BCAA tambahan tidak boleh menggantikan protein atau makanan, tetapi (jika sama sekali) hanya sebentar memenuhi keperluan asid amino tinggi yang timbul semasa latihan otot. Penjagaan harus diambil untuk memastikan bekalan protein dari makanan mencukupi.

Bekalan BCAA pasti masuk akal jika diet tidak mencukupi dan terdapat kekurangan protein dalam badan. Ini telah disahkan oleh pelbagai kajian. Adakah pengambilan BCAA juga wajar, jika cukup protein dan dengan itu BCAA dibekalkan dengan makanan harian, tidak dapat dijelaskan secara konklusif.

Notis! Mengambil BCAA dalam bentuk makanan tambahan tidak semestinya diperlukan untuk pengurangan lemak atau penumpukan otot, kerana keperluan untuk BCAA biasanya dapat ditutup dengan diet kaya protein. Oleh itu, pengambilan BCAA tambahan tidak boleh menggantikan protein atau makanan, tetapi (jika sama sekali) hanya sebentar memenuhi keperluan asid amino tinggi yang timbul semasa latihan otot. Penjagaan harus diambil untuk memastikan bekalan protein yang mencukupi dari makanan.

BCAA dan pembinaan otot

BCAA menikmati populariti hebat di bina badan pemandangan dan di latihan berat. Kelebihan BCAA untuk pembinaan otot adalah bahawa asid amino ini dapat diserap terus ke otot, sementara asid amino lain mesti diproses dalam hati sebelum ini. Atas sebab ini BCAA memberikan tenaga untuk latihan otot dengan cepat dan membekalkan otot dengan asid amino dengan cepat selepas latihan.

Terutama asid amino leucine dan isoleusin sangat penting untuk pembentukan protein otot. Pada masa yang sama mereka mencegah jisim otot dipecah untuk membentuk glukosa. Kira-kira 35 peratus kontraktil (mampu pengecutan aktif) protein pada otot terdiri daripada BCAA.

Walau bagaimanapun, asid amino penting tidak hanya berfungsi sebagai bahan binaan tulen untuk sel-sel tubuh, tetapi juga menyokong proses pembinaan otot melalui kesan insulogeniknya. Ini bermaksud bahawa BCAA meningkatkan pengeluaran hormon anabolik insulin secara bebas daripada karbohidrat. Permintaan tambahan timbul terutamanya secara langsung semasa latihan, melalui kehilangan asid amino yang berkaitan dengan beban dan selepas latihan, kerana lebih banyak asid amino diperlukan untuk proses pertumbuhan semula anabolik.

Pecahan atau kehilangan BCAA berlaku dengan sangat cepat dan besar-besaran semasa beban berat semasa latihan, sehingga pengisian asid amino yang cepat dapat memberi kesan positif pada pembentukan otot. Sekiranya BCCA diambil secara langsung selepas latihan, ini akan meningkatkan pembebasan hormon insulin. Antara lain, insulin mengangkut gula ke dalam sel otot, yang setara dengan penyediaan tenaga. Insulin yang dirembeskan juga mempercepat pengangkutan asid amino penting ke otot. Inilah sebabnya mengapa BCAA membongkar kesan terbesar mereka selepas itu latihan kekuatan.