Beclometasone: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana beclometasone berfungsi

Beclometasone ialah kortikosteroid kuat yang, antara lain, menghalang pembentukan bahan isyarat pengantara keradangan (seperti prostaglandin) dalam badan. Pada masa yang sama, ia mengurangkan pembentukan sel-sel baru sistem imun. Ini menghentikan proses keradangan dan menyekat tindak balas imun.

Tubuh manusia mempunyai sistem pertahanan yang cekap yang melindungi organisma daripada pencerobohan patogen asing. Dalam sesetengah penyakit, bagaimanapun, sistem kompleks ini sentiasa diaktifkan.

Dalam kes sedemikian, sistem imun bertindak balas secara berlebihan kepada rangsangan yang sebenarnya tidak berbahaya, yang membawa kepada proses keradangan dan tindak balas alahan seperti asma atau rinitis. Ini boleh menyebabkan kerosakan besar pada tisu. Dalam kebanyakan kes, adalah perlu untuk menekan sistem imun untuk mengurangkan gejala keradangan - contohnya dengan beclometasone.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Sebilangan kecil bahan aktif yang masuk ke dalam aliran darah sangat cepat dipecahkan di dalam hati. Produk pecahan dikumuhkan dalam najis dan air kencing.

Bilakah beclometasone digunakan?

Petunjuk untuk penggunaan (petunjuk) beclometasone termasuk:

  • Rawatan asma bronkial
  • @ Rawatan rinitis alergi yang berterusan (rinitis alahan)
  • Rawatan akut selepas kebakaran dan kemalangan di mana gas toksik telah dibebaskan (untuk mengelakkan apa yang dipanggil edema pulmonari)

Bagaimana beclometasone digunakan

Beclometasone digunakan sama ada sebagai penyedut dos bermeter (semburan untuk penyedutan), penyedut serbuk (serbuk untuk penyedutan), atau semburan hidung beclometasone - bergantung kepada sama ada ubat itu bertindak dalam tisu paru-paru atau pada mukosa hidung.

Pada orang dewasa, dos standard untuk penyedutan adalah antara 0.4 dan 0.6 miligram sehari. Kanak-kanak dan remaja di bawah umur 12 tahun menerima dos yang dikurangkan.

Untuk semburan hidung beclometasone, 200 mikrogram sehari adalah garis panduan. Sedikit mungkin tetapi sebanyak yang diperlukan bahan aktif harus digunakan. Dos yang sesuai secara individu mesti didapati untuk setiap pesakit.

Apakah kesan sampingan beclometasone?

Selalunya, iaitu dalam satu hingga sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat, beclometasone yang disedut menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kecenderungan meningkat kepada jangkitan (disebabkan oleh sistem imun yang ditindas), aduan gastrousus dan jangkitan kulat di dalam mulut dan tekak. Penggunaan ubat yang betul boleh mengurangkan kesan sampingan ini dengan ketara.

Beclometasone yang diberikan sebagai semburan hidung biasanya diterima dengan baik. Sensasi kekeringan, hidung berdarah, kerengsaan di tekak dan sakit kepala adalah kemungkinan kesan sampingan.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan beclometasone?

Kesan sampingan ini boleh dicegah dengan penggunaan yang betul dan dos serendah mungkin ubat betomeclasone.

Interaksi ubat

Beclometasone boleh meningkatkan keberkesanan simpatomimetik beta-2 (“bronkodilator”, iaitu bronkodilator). Ini biasanya wajar dan disasarkan dengan menggabungkan ejen ini.

Sekatan umur

Penyedut dos bermeter yang mengandungi beclometasone tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Penyedut serbuk diluluskan di Jerman dan Austria untuk kanak-kanak seawal usia enam tahun, dan di Switzerland untuk kanak-kanak seawal usia dua belas tahun.

Penyelesaian untuk nebulizer yang didaftarkan di Jerman juga sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Semburan hidung dengan beclometasone diluluskan dari umur enam tahun.

Mengandung dan menyusukan anak

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan beclometasone

Ubat yang mengandungi beclometasone untuk penyedutan memerlukan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland dan hanya boleh didapati di farmasi dengan preskripsi daripada doktor.

Semburan hidung yang mengandungi beclometasone dikecualikan daripada keperluan preskripsi di Jerman sehingga dos harian maksimum 400 mikrogram untuk orang dewasa berumur 18 tahun ke atas.

Di Switzerland, semburan hidung yang mengandungi bahan aktif adalah dalam kategori pendispensan B. Ia boleh dikeluarkan oleh ahli farmasi secara peribadi tanpa preskripsi doktor.

Di Austria, semua ubat yang mengandungi beclometasone, termasuk semburan hidung, tertakluk kepada preskripsi.

Sejak bila beclometasone diketahui?