Alergi Bee Venom: Punca, Gejala & Rawatan

Selepas sengatan lebah, kulit membengkak teruk dan menjadi merah, dan tidak lama kemudian anda mengalami sesak nafas dan pening. Tidak, reaksi ini tidak normal. Racun lebah yang mengancam nyawa alahan hadir.

Apa itu alahan racun lebah?

Bee venom alahan adalah sejenis alahan. Seorang alahan memanifestasikan dirinya dalam tindak balas berlebihan badan terhadap bahan yang sebenarnya tidak berbahaya. Ramai orang mengalami gatal atau bengkak setempat setelah disengat serangga. Ini tidak istimewa. Dalam kes alergi racun lebah, gejala ini jauh lebih akut dan mengancam. Ia berlaku dalam beberapa minit pertama atau beberapa saat selepas sengatan dan boleh mengancam nyawa. Kira-kira lima peratus penduduk menderita alergi racun lebah di Jerman.

Punca

Punca alahan racun lebah tidak mudah diketahui. Lagipun, penyelidik belum mengetahui mengapa alergi berkembang di tempat pertama. Kecurigaan melibatkan kebersihan yang berlebihan, merosakkan faktor persekitaran, tekanan, dan orang miskin diet tinggi protein dan gula. Untuk menderita alergi racun lebah, pasti ada sekurang-kurangnya satu sengatan lebah pada masa lalu. Barulah peningkatan kepekaan terhadap racun lebah yang ada. Oleh itu, satu-satunya perkara yang dapat dilakukan adalah dengan berusaha menghindari sengatan lebah agar tidak mengalami alergi racun lebah.

Gejala, keluhan dan tanda

Kemerahan ringan, serta pembengkakan dan gatal, adalah reaksi normal terhadap sengatan lebah dan dilihat pada hampir setiap mangsa. Pada orang yang alah kepada racun lebah, reaksi ini berlaku dengan lebih ganas. Dalam kes alahan racun lebah, sering kali terjadi sangat ketara perubahan kulit di tempat menyengat. The kulit atau bersebelahan sendi membengkak dengan kuat, bentuk kemerahan, yang disertai dengan gatal yang sengit, yang sering terjadi di seluruh badan. Mata berair dan kemerahan, yang gatal secara intensif dan dikaitkan dengan berair hidung, juga merupakan gejala khas alergi racun lebah. Sebilangan penghidap juga mengalami sakit perut diiringi oleh loya and muntah. Di samping itu, sering terdapat bengkak muka dan tekak bersamaan dengan kesukaran menelan dan bercakap. Walau bagaimanapun, gejala yang menyertainya biasanya mereda setelah kira-kira sehari. Sebaliknya, reaksi alahan yang mempengaruhi peredaran or bernafas boleh membahayakan. Tanda-tanda pertama adalah kegelisahan, perasaan lemah umum, akut bernafas kesukaran, berdebar-debar dan tidak sedar. Gejala ini juga sering berlaku kejutan anaphylactic, di mana penangkapan kardiovaskular sudah dekat. Di sini, gejala yang berkaitan mesti ditanggapi dengan segera dan doktor kecemasan mesti diberitahu.

Diagnosis dan kursus

Sekiranya terdapat alergi racun lebah, ada bahaya bagi kehidupan dengan setiap sengatan berikutnya. Gejala cenderung bertambah buruk setiap masa. Sekiranya mungkin hanya pembengkakan yang melampau yang berlaku di tempat sengatan pada mulanya (gred 0), sengatan seterusnya mungkin sudah menyebabkan loya dan gatal-gatal yang teruk. Pada gred 3, sesak nafas dan pening mungkin juga berlaku. Dalam keadaan terburuk (gred 4), orang yang terjejas jatuh kejutan anaphylactic. Pada saat seperti itu, ada risiko kematian yang sangat tinggi! Kadang-kadang salah satu peringkat dilangkau dan keadaan yang mengancam nyawa kejutan berlaku dengan segera pada sengatan pertama. Oleh kerana tidak ada yang tahu terlebih dahulu jika dan kapan ini boleh berlaku, alergi racun lebah secara konsisten berada di tangan perubatan. Ahli alahan akan menggunakan a darah ujian untuk mengetahui tahap keparahan alergi racun lebah yang sudah ada.

Komplikasi

Pelbagai komplikasi boleh berlaku dengan alergi racun lebah. Sekiranya orang yang terkena disengat lebah, yang biasa ruam kulit dengan kemerahan dan gatal berlaku terlebih dahulu. Bergantung pada keparahan alergi, ini dapat diikuti dengan pembengkakan leher dan muka serta kesukaran menelan dan bercakap yang teruk. Komplikasi selanjutnya berair hidung, berair dan mata gatal, dan sesak nafas dengan bahaya sesak nafas. Semasa penyakit itu berlanjutan, kekejangan perut sering berlaku, yang mungkin berkaitan dengan loya and muntah. Bengkak boleh memotong darah bekalan dan, bergantung pada lokasi sengatan, membawa kepada kelumpuhan dan gangguan pergerakan. Sekiranya terdapat alergi racun lebah yang ada, sengatan juga boleh mencetuskan jantung berdebar-debar dan perasaan lemah, yang seterusnya membawa kepada kegelisahan dan panik. Sekiranya tidak dirawat, keruntuhan peredaran darah berlaku, disertai dengan ketidaksadaran. Sekiranya tidak dirawat, alergi racun lebah boleh membawa hingga kematian orang yang terjejas. Komplikasi sekunder boleh berlaku sekiranya sengatan lebah dijangkiti atau ada kejatuhan dan kecederaan selanjutnya akibat dari tidak sedarkan diri. Komplikasi boleh berlaku semasa rawatan jika orang yang terkena tidak mempunyai alat kecemasan di tangan atau jika rawatan akut diberikan dengan tidak betul atau terlambat di lapangan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya alergi racun lebah telah terbukti, doktor mesti berunding sekiranya berlaku sengatan lebah. Sekiranya gejala tertentu muncul selepas sengatan, terutamanya mual, pening dan sesak nafas, doktor kecemasan mesti segera dipanggil. Dalam kes ini, terdapat risiko peredaran darah kejutan, yang boleh membawa maut. Orang yang tidak tahu sama ada mereka alah kepada racun lebah harus mengawasi diri mereka sendiri atau anak mereka selepas sengatan. Pembakaran kesakitan dan pembengkakan tapak sengatan sebaik sahaja sengatan itu normal. Walau bagaimanapun, setelah mengeluarkan stinger dan menyejukkannya tusuk tapak dengan ketulan ais atau a sejuk kain lap, mesti ada peningkatan pesat. Sekiranya ini tidak berlaku, terdapat kecurigaan bahawa seseorang alah kepada racun lebah. Kecurigaan ini pasti harus dijelaskan oleh doktor, kerana sengatan seterusnya boleh mengancam nyawa sekiranya berlaku alergi. Walau apa pun, lawatan ke doktor adalah perlu sekiranya orang yang terkena masih terasa teruk kesakitan beberapa jam selepas sengatan dan pembengkakan meningkat dan bukannya berkurang. Sekiranya sesak nafas atau tanda pertama kejutan, doktor kecemasan mesti segera dipanggil.

Rawatan dan terapi

Alergi racun lebah sama sekali tidak boleh dibiarkan. Pertama dan paling penting, sebarang sengatan lebih jauh harus dielakkan. Penghindaran ini lebih mudah daripada untuk alahan debunga. Bagaimanapun, kebanyakan lebah tidak tergolong dalam jenis yang agresif dan hanya menyengat apabila merasa terancam. Sekiranya alahan racun lebah disahkan, orang yang terjejas mesti membawa ubat kecemasan sepanjang masa. Ini merangkumi a bernafas semburan dan juga adrenalin tembakan. Rawatan alahan racun lebah selalu dimiliki oleh tangan yang berpengalaman. Pada masa ini, hiposensitisasi adalah satu-satunya cara untuk merawat alahan racun lebah. Dalam prosedur ini, pesakit disuntik di bawah kulit dengan perlahan-lahan peningkatan dos racun lebah penyebab alergi. Oleh kerana prosedur ini boleh menjadi sangat berbahaya sekiranya berlaku alahan racun lebah, maka terapi hanya dijalankan di bawah pengawasan perubatan dalam beberapa hari tinggal di klinik Walaupun selepas ini, alergi racun lebah tidak dapat disembuhkan. Dalam 90 peratus mereka yang dirawat, reaksi yang terlalu kuat tidak lagi berlaku setelah sengatan baru. Malangnya, ini tidak bertahan lama. Atas sebab ini, perlu diperiksa setiap tahun sama ada perlindungan masih berfungsi. Sekiranya tidak, yang hiposensitisasi mesti diulang. Sebagai tambahan kepada hiposensitisasi, sengatan lebah harus dielakkan dengan segala cara. Oleh itu, pantang larang dalam alahan racun lebah adalah berjalan kaki tanpa alas kaki, minyak wangi yang sangat wangi dan pergerakan teruja di dekat lebah.

Prospek dan prognosis

Alergi racun lebah selalu memerlukan rawatan kerana boleh mengancam nyawa mereka yang terjejas. Pada mulanya, hanya pembengkakan ringan yang dapat muncul setelah sengatan lebah, tetapi yang berikutnya dapat menyebabkan rasa gatal dan mual yang teruk. Apabila gejala meningkat setiap kali, sesak nafas dan pening dapat terjadi, dan dalam keadaan terburuk, kejutan anaphylactic. Walau bagaimanapun, kerana tidak ada kepastian bahawa reaksi akan meningkat dengan perlahan, alergi racun lebah pasti dirawat oleh doktor; malah sengatan pertama boleh mengancam nyawa. Hanya dengan cara a darah ujian di doktor dapat dianggarkan bagaimana tubuh bertindak balas terhadap racun lebah. Sekiranya alergi racun lebah sudah didiagnosis oleh doktor, adalah mustahak bagi mereka yang terkena bencana untuk membawa kit kecemasan bersama mereka. Dalam kes yang teruk, perlu dilakukan hiposensitisasi, yang dijalankan sebagai sebahagian daripada rawatan pesakit dalam di bawah pengawasan. Dalam kira-kira 90% kes, reaksi terhadap sengatan lebah lain lebih sederhana, tetapi alergi tidak dapat disembuhkan. Pengalaman pakar menunjukkan bahawa perlindungan itu hanya bertahan dalam jangka masa yang terhad dan oleh itu perlu dikaji setiap tahun. Untuk mengurangkan risiko, berjalan kaki tanpa alas kaki, parfum yang kuat atau reaksi panik adalah pantang larang ketika lebah ada di sekitar.

pencegahan

Nampaknya tidak mungkin untuk melindungi diri daripada alergi racun lebah. Penyelidik masih tahu sedikit tentang perkembangan alergi untuk ini. Sebagai peraturan umum, seseorang yang alergi terhadap racun lebah harus selalu membawa ubat mereka sekiranya berlaku kecemasan. Ini merangkumi a kortison semburan (sekiranya berlaku gangguan pernafasan) dan alat picagari. Sekiranya sengatan, penghidap alergi racun lebah harus segera dan segera menyuntik ubat ke dalam dirinya paha. Sekiranya dia tidak lagi dapat melakukannya, orang lain mesti melakukannya. Atas sebab ini, keluarga, rakan dan rakan sekerja harus diberi tahu tentang alergi racun lebah dan cara memberi suntikan dengan betul.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Orang yang mempunyai alahan racun lebah harus mengelakkan sengatan lebah bila boleh. Pakaian yang sesuai dan kasut yang sesuai dapat mengelakkan sengatan dan dengan itu bersentuhan dengan racun lebah. Penyembur serangga khas dan produk serupa juga membantu mencegah sengatan di tempat pertama. Penghidap alergi juga tidak boleh memakai perhiasan yang terang dan mengelakkan padang rumput dengan banyak lebah. Apabila bersentuhan dengan lebah, sengatan dapat dielakkan dengan tingkah laku yang tenang. Sekiranya berlaku kecemasan, penghidap alergi harus selalu membawa pertolongan cemas kit dengan pra-isi adrenalin picagari, antihistamin, kortison penyediaan dan penyembur penyejuk. Sekiranya sengatan berlaku walaupun terdapat semua langkah pencegahan, perlu langkah-langkah boleh diambil dengan segera. Walau bagaimanapun, sengatan dan lebah mesti dikeluarkan terlebih dahulu. Lebah tidak boleh diperah dalam prosesnya, jika tidak, racun tambahan dapat dilepaskan. Mengiringi pertolongan cemas, doktor kecemasan mesti berunding. Sekiranya terdapat tanda-tanda masalah peredaran darah, diperlukan bantuan perubatan kecemasan segera. Sekiranya pengsan berlaku, menyelamatkan nyawa lebih jauh langkah-langkah mungkin mesti diambil. Perkhidmatan perubatan kecemasan kemudiannya harus diberitahu dengan segera mengenai alergi dan keadaan di sekitar penyakit itu untuk memastikan rawatan segera.