Tingkah laku di tempat kerja | Stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar - sekolah belakang

Tingkah laku di tempat kerja

Orang yang menderita stenosis tulang belakang juga harus mendirikan tempat kerja mereka dengan sewajarnya untuk mengelakkan tekanan pada tulang belakang. Walaupun postur yang selalu bengkok dapat melegakan struktur, ia tetap harus dielakkan. Walau bagaimanapun, untuk menyediakan kelonggaran sekiranya terdapat aduan akut atau setelah tekanan yang berpanjangan, pesakit harus segera mengambil langkah pencegahan dan melegakan di tempat kerja.

Tempat kerja harus disesuaikan dengan sewajarnya. Perhatian harus diberikan pada posisi duduk yang selesa di mana pesakit boleh bersandar dan melegakan punggung. Berdiri secara berterusan harus dielakkan. Bangku atau unit tempat duduk mudah alih mesti tersedia untuk berehat sehingga boleh berehat walaupun berdiri lama. Sebagai peraturan umum, perilaku yang betul di tempat kerja dengan terusan tulang belakang stenosis memerlukan pergerakan dan postur harus dielakkan di mana gejala bertambah buruk. Sekiranya tidak ada langkah-langkah yang dapat diambil untuk mengatasi keadaan tersebut, konsultasi harus dilakukan dengan majikan dan doktor yang sesuai untuk mencari keadaan kerja yang lebih baik bagi pesakit, jika perlu.

Apa yang perlu saya pertimbangkan dalam kehidupan seharian?

pesakit dengan terusan tulang belakang stenosis juga harus memperhatikan keluhan mereka dalam kehidupan seharian. Pergerakan yang memburukkan lagi gejala, misalnya menyebabkan kesemutan di kaki atau kesakitan, harus dielakkan. Kerja overhead dengan kedua-dua tangan diangkat atau aktiviti di mana kedudukan yang terlalu banyak atau dipusingkan sentiasa diambil boleh membahayakan pesakit.

Berdiri yang berpanjangan harus dielakkan. Semasa berjalan, bantuan, seperti rollator, dapat dipertimbangkan untuk memberi kelegaan dengan mendukung pesakit ke depan. Pengangkat berat, atau lompatan yang menekan tulang belakang, juga harus dielakkan.

Dalam pakej balik sekolah, pesakit dengan terusan tulang belakang stenosis dapat belajar bagaimana berkelakuan dalam kehidupan seharian dengan cara yang sesuai untuk punggung mereka. Ini termasuk mengangkat dan membawa objek, tetapi juga postur umum dibuat secara sedar dan diperbetulkan. Pemindahan, misalnya dari sisi ke posisi terlentang, atau dari berbaring ke tempat duduk, dapat dioptimumkan sehingga tulang belakang mengalami tekanan sesedikit mungkin.