Terapi Tingkah Laku: Bentuk, Sebab dan Proses

Apakah terapi tingkah laku?

Terapi tingkah laku dibangunkan sebagai gerakan balas kepada psikoanalisis. Ia muncul dari sekolah yang dipanggil behaviorisme, yang membentuk psikologi pada abad ke-20. Walaupun psikoanalisis Freudian tertumpu terutamanya pada tafsiran konflik tidak sedarkan diri, behaviorisme memberi tumpuan kepada tingkah laku yang boleh diperhatikan. Tujuannya adalah untuk mengkaji tingkah laku manusia secara objektif.

Penyaman klasik

Eksperimen ahli psikologi Rusia Ivan Pavlov adalah penentu untuk penemuan behaviorisme dan terapi tingkah laku hari ini. Dia mendapati bahawa anjing yang dilatih dengan sewajarnya bertindak balas terus kepada deringan loceng dengan air liur jika loceng sentiasa dibunyikan sejurus sebelum memberi makan. Anjing-anjing itu telah belajar mengaitkan deringan loceng dengan makanan.

Istilah teknikal untuk proses pembelajaran ini ialah "penyesuaian klasik". Prinsip pembelajaran ini juga berfungsi pada manusia.

Terapi tingkah laku sangat mementingkan pendekatan saintifik. Kejayaan terapi harus dibuat boleh diukur dengan mendokumentasikan perubahan dalam tingkah laku pesakit. Di samping itu, terapi tingkah laku adalah berdasarkan penemuan saintifik semasa. Penemuan penyelidikan dari biologi dan perubatan juga diambil kira.

Terapi tingkah laku kognitif

Terapi tingkah laku telah diperluaskan pada tahun 1970-an untuk menjadi terapi tingkah laku kognitif. Ia berdasarkan andaian bahawa pemikiran dan perasaan mempunyai pengaruh yang menentukan ke atas tingkah laku kita. Kandungan dan sifat pemikiran kita boleh mencetuskan kepercayaan dan tingkah laku yang tidak baik. Sebaliknya, mengubah corak pemikiran yang tidak baik boleh mengubah tingkah laku dan perasaan secara positif.

Terapi kognitif bertujuan untuk menyoal dan mengusahakan cara berfikir sebelumnya. Sikap dan andaian peribadi memainkan peranan penting di sini. Contohnya, sesetengah orang percaya bahawa mereka perlu sentiasa sempurna untuk disenangi. Lambat laun mereka putus asa dengan jangkaan mereka yang tidak realistik. Terapi kognitif adalah tentang menggantikan kepercayaan yang tidak sihat dengan kepercayaan yang realistik.

Bilakah anda melakukan terapi tingkah laku?

Terapi tingkah laku boleh ditawarkan pada pesakit luar, jagaan harian (cth. di klinik harian) atau pesakit dalam. Tempat dalam terapi biasanya diperoleh melalui rujukan daripada GP anda. Walau bagaimanapun, masa menunggu beberapa minggu kadangkala mesti dijangka.

Terapi tingkah laku memerlukan kerjasama aktif pesakit. Oleh itu terapi hanya masuk akal jika orang yang berkenaan bersedia untuk menangani diri mereka sendiri dan bekerja pada diri mereka sendiri. Kerjasama bukan sahaja diperlukan semasa sesi terapi, tetapi juga dalam kehidupan seharian: Pesakit dijangka mempraktikkan apa yang telah dipelajari dan diberikan kerja rumah, yang dibincangkan semasa sesi.

Pendekatan terapi yang sangat langsung ini, yang memberi tumpuan kepada masalah semasa, tidak sesuai dengan semua orang. Mereka yang suka berfikir secara intensif tentang diri mereka sendiri dan mencari pemahaman yang mendalam tentang punca masalah mereka mungkin berasa lebih selesa dengan terapi berorientasikan psikologi mendalam, seperti psikoterapi berasaskan psikologi mendalam.

Terapi tingkah laku: kanak-kanak dan remaja

Kaedah terapi tingkah laku juga boleh digunakan dengan jayanya dengan kanak-kanak dan remaja. Ahli terapi selalunya melibatkan keluarga. Kerjasama penjaga amat penting untuk kejayaan terapi dengan kanak-kanak.

Apa yang anda lakukan dalam terapi tingkah laku?

Konsep terapi tingkah laku memerlukan kerjasama yang baik antara ahli terapi dan pesakit. Matlamatnya adalah untuk mempromosikan kebebasan dan keberkesanan diri pesakit. Ini bermakna ahli terapi melibatkan pesakit secara aktif dalam proses terapi dan membentangkan semua prosedur secara telus.

Berbeza dengan psikoanalisis, tumpuan terapi tingkah laku tidak begitu banyak pada peristiwa-peristiwa sebab yang lalu. Sebaliknya, ia adalah mengenai mengatasi masalah sedia ada melalui cara berfikir dan berkelakuan baharu.

Pelan diagnosis dan terapi

Pada mulanya, diagnosis yang tepat dibuat. Ahli terapi kemudian menerangkan gangguan kepada pesakit secara terperinci. Ramai penghidap mendapati ia melegakan apabila mereka dimaklumkan secara terperinci tentang simptom tipikal, model penjelasan untuk perkembangan gangguan mental mereka dan pilihan rawatan.

Ahli terapi dan pesakit kemudian bersama-sama menentukan matlamat terapi dan merangka pelan rawatan. Matlamat umum adalah untuk mengubah tingkah laku dan corak pemikiran yang tidak baik yang memberi tekanan atau mengehadkan orang yang terjejas.

Terapi tingkah laku sebenar

Sebagai contoh, terapi pendedahan atau konfrontasi telah terbukti berjaya untuk gangguan kecemasan. Pesakit menghadapi situasi yang menimbulkan ketakutan dan belajar bahawa mereka kurang sukar untuk ditanggung daripada yang mereka takuti. Pesakit menghadapi konfrontasi ini bersama-sama dengan ahli terapi dan kemudian bersendirian sehingga situasi yang ditakuti tidak lagi mencetuskan sebarang atau hampir tidak ada kebimbangan.

Mencegah relaps

Pencegahan berulang melibatkan penyediaan pesakit dengan baik untuk masa selepas terapi. Ahli terapi membincangkan ketakutan yang berkaitan dengan penamatan terapi dengan pesakit. Pesakit juga diberi arahan khusus tentang cara menangani sebarang masalah yang timbul lagi. Pada akhir terapi tingkah laku, pesakit mempunyai pelbagai strategi dan kaedah dalam repertoir mereka yang boleh mereka gunakan pada masa hadapan untuk menghadapi situasi yang sukar.

Tempoh terapi tingkah laku

Tempoh terapi tingkah laku bergantung, antara lain, pada jenis dan keterukan gangguan mental. Fobia khusus (cth. arachnophobia) kadangkala boleh diatasi dalam beberapa sesi. Rawatan kemurungan yang teruk, sebaliknya, boleh mengambil masa beberapa tahun. Sebagai peraturan, bagaimanapun, terapi tingkah laku melibatkan 25 hingga 50 sesi.

Apakah risiko terapi tingkah laku?

Kadang-kadang pesakit berasa terharu dengan senaman. Walaupun cabaran tertentu adalah sebahagian daripada konsep terapi - terapi tingkah laku tidak boleh menjadi beban tambahan!

Pada masa lalu, terapi tingkah laku tertumpu secara eksklusif pada simptom dan bukan pada kemungkinan pencetus - yang sering dikritik. Pada masa kini, ahli terapi tingkah laku memberi perhatian bukan sahaja kepada masalah semasa tetapi juga kepada kemungkinan penyebab dalam sejarah pesakit.

Ketakutan bahawa masalah hanya akan dirawat secara cetek sebagai sebahagian daripada terapi tingkah laku dan gejala akan beralih ke kawasan lain belum disahkan secara saintifik.

Apakah yang perlu saya pertimbangkan selepas terapi tingkah laku?

Ramai orang yang mengalami masalah kesihatan mental enggan memulakan terapi. Mereka takut distigma sebagai "gila" atau percaya bahawa tiada siapa boleh membantu mereka. Walau bagaimanapun, apabila mereka telah menemui ahli terapi yang betul, ramai yang mendapati ia sama sukar untuk diuruskan tanpa dia sebaik sahaja terapi selesai. Terdapat ketakutan besar bahawa masalah boleh kembali.

Mencegah relaps

Pencegahan berulang adalah bahagian penting dalam terapi tingkah laku. Ahli terapi berbincang dengan pesakit bagaimana mereka boleh mengelakkan kambuh dan apakah strategi yang boleh mereka gunakan sekiranya kambuh.

Ia dianggap sebagai hasil terapi yang tidak menguntungkan jika pesakit berasa kehilangan tanpa ahli terapi. Dalam terapi tingkah laku, kepentingan yang besar dilampirkan kepada kebebasan pesakit. Akhirnya, pesakit mesti dapat mengatasi kehidupan mereka sendiri dalam jangka panjang.

Kemahiran yang telah dipelajari oleh pesakit dalam terapi tingkah laku juga harus diamalkan selepas terapi. Ini bermakna, sebagai contoh, terus menghadapi ketakutan mereka dan mempersoalkan pemikiran negatif.

Memandangkan badan dan minda disambungkan, sukan, diet yang sihat, tidur yang cukup dan tekanan serendah mungkin adalah asas untuk minda yang sihat secara kekal.