Terapi Tingkah Laku | Terapi psikoterapi ADHS

Terapi Tingkah Laku

Berbeza dengan psikologi mendalam, yang juga memberikan peranan besar bagi kehidupan jiwa manusia, pada tahap terapi tingkah laku seseorang lebih baik daripada tingkah laku yang dapat dilihat dari luar. ADHD - gejala khas dan ADHD - corak tingkah laku khas dianalisis dan usaha dilakukan untuk mengubahnya melalui pelbagai prosedur. Bergantung pada orientasi terapi, kaedah yang berbeza tersedia. Sementara itu, petunjuk asas dapat dibezakan antara satu sama lain. Ini adalah:

  • Terapi tingkah laku klasik
  • Terapi kognitif dan
  • Terapi tingkah laku kognitif

Terapi perilaku kognitif

Terapi tingkah laku kognitif mewakili hubungan antara terapi tingkah laku klasik dan terapi kognitif. Persepsi serta pemikiran dan corak tingkah laku yang dihasilkan memainkan peranan utama dalam bentuk terapi ini. Ia menggunakan pelbagai kaedah (teknik) untuk menghubungkan kawasan motor, kognitif dan fizikal-emosi dengan cara yang istimewa:

  • Teknik pelaziman operasi
  • Teknik latihan penyelesaian masalah
  • Teknik latihan pengurusan diri
  • Teknik kecekapan sosial - latihan, dan
  • Pelbagai kaedah relaksasi, seperti yoga, latihan autogenik atau relaksasi otot progresif menurut Jacobson (PMR)

Konsep bentuk terapi sistemik merangkumi semua prosedur terapi asas yang bertujuan untuk menjelaskan dan menyelesaikan hubungan interpersonal.

Ini bermaksud bahawa bentuk terapi sistemik, yang dikembangkan pada tahun 50-an abad yang lalu dan telah terus dikembangkan sejak itu, terutama mengatasi dan berusaha menyelesaikan masalah dalam keluarga, di tempat kerja, antara rakan, dll. Berkenaan dengan terapi ADHD, terapi keluarga sistemik digunakan secara khusus, kerana keluarga dibebani dengan cara yang khusus dan konflik timbul dari situasi yang membebankan ini, yang dapat mempengaruhi terapi anak ADHD secara negatif. Terapi keluarga sistemik dalam kes ADHD oleh itu cuba dengan cara khas untuk mengubah pengaruh negatif yang "menghalangi" terapi anak.

Dengan kata lain, terapi keluarga sistemik dalam kes ini tidak hanya menganggap perkara biasa gejala ADHD sebagai penyakit kanak-kanak, tetapi juga memberikan peranan penting kepada keadaan anak dalam keluarga berkenaan dengan perkembangan gejala ADHD. Sebagai contoh, gaya asuhan yang tidak konsisten dapat disebutkan di sini, yang tidak dapat dipertanggungjawabkan terutama untuk pengembangan ADHD, tetapi yang dapat memiliki pengaruh negatif yang kuat terhadap situasi tersebut. Tujuan yang dinyatakan dari terapi keluarga yang sistemik adalah untuk memilih corak tingkah laku yang tegas dan kuat dari semua anggota keluarga dan, jika perlu, untuk membentuk semula mereka sehingga peningkatan hubungan interpersonal dapat dicapai.

Untuk mencapainya, adalah penting bahawa ahli keluarga meletakkan diri mereka pada kedudukan orang lain untuk mempersoalkan situasi, cara berfikir dan tingkah laku orang lain. Ini biasanya dilakukan dengan menggambarkan situasi keluarga yang biasa, misalnya dengan menggunakan anak patung. Dari situasi ini, seseorang cuba membuat kesimpulan mengenai peranan dalam keluarga, dan juga mengenai perasaan, sikap dan cara berfikir.