Benoxaprofen

Produk

Benoxaprofen tersedia secara komersial dalam bentuk tablet (Oraflex, Opren) bermula pada tahun 1980. Ia ditarik balik dari pasaran pada bulan Ogos 1982 kerana banyaknya kesan buruk dilaporkan.

Struktur dan hartanah

Benoxaprofen (C16H12CLNO3, Mr = 301.7 g / mol) adalah turunan benzoksazol berklorin dan wujud sebagai racemate. Ia tergolong dalam turunan asid propionik dalam NSAID.

Kesan

Benoxaprofen (ATC M01AE06) mempunyai sifat analgesik, antipiretik, dan anti-radang. Ia mempunyai jangka hayat yang panjang hingga 35 jam dan oleh itu boleh diberikan sekali sehari. Kesannya sebahagiannya disebabkan oleh penghambatan lipoxygenase.

Petunjuk

Untuk rawatan kesakitan dan penyakit keradangan dari pelbagai sebab, seperti osteoartritis dan reumatoid artritis.

Kesan buruk

Ubat itu dikeluarkan dari pasaran kerana banyak potensinya kesan buruk. Kesan buruk yang paling terkenal adalah kepekaan fotosensitivasi, yang merupakan peningkatan kepekaan terhadap cahaya matahari atau Radiasi UV yang boleh membawa kepada selaran matahari dan kerosakan sekunder. Lain mungkin kesan buruk termasuk gangguan pencernaan, pembubaran kuku, dan hati and buah pinggang gangguan. Ubat ini telah menyebabkan banyak kematian dan kesan buruk dalam dua tahun kelulusannya.