Benzalkonium Chloride Tampon

Produk

Benzalkonium klorida tampon diluluskan di banyak negara (No Gynex). Tampon Benzaltex tidak lagi tersedia.

Struktur dan hartanah

Benzalkonium klorida ialah campuran alkilbenzyldimethylammonium chlorides yang bahagian alkilnya terdiri daripada C8- ke C18 rantai. Ia berwarna putih hingga putih kekuningan serbuk atau terdapat dalam bentuk gelatin, putih kekuningan, higroskopik yang bersabun pada sentuhan dan sangat larut dalam air. Buih yang kuat terbentuk ketika digoncang.

Kesan

Benzalkonium klorida (ATC D08AJ01) mempunyai spermisida /sperma sifat tidak bergerak dan antiseptik. Walaupun bahan aktifnya bersifat antimikroba, ia tidak memberikan perlindungan yang mencukupi terhadap penyakit kelamin. Tambahan kondom mesti digunakan untuk tujuan ini. Terdapat kesan kontraseptif, tetapi lebih buruk daripada penggunaan hormon kontraseptif. Kaedah ini dianggap boleh dipercayai secara sederhana. Oleh itu, mengandung tidak boleh dikecualikan.

Petunjuk untuk digunakan

Intravaginal perancang keluarga dalam wanita.

Dos

Menurut risalah pakej. Kesan kontraseptif bermula dengan segera dan berlangsung selama 24 jam. Tampon mesti dikeluarkan selepas 24 jam paling lambat.

Kontraindikasi

Benzalkonium klorida dikontraindikasikan dalam hipersensitiviti dan semasa mengandung. Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Sabun dan mandian buih biasa mengaktifkan benzalkonium klorida dan tidak boleh digunakan bersamaan atau sebelumnya.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk merangkumi kerengsaan tempatan dan reaksi hipersensitiviti.