Benzbromarone

Produk

Benzbromarone ditarik dari pasaran di banyak negara pada tahun 2003 kerana hepatotoksisitasnya. Desuric dan lain-lain dadah tidak lagi tersedia. Ia masih boleh didapati di negara lain. Pengunduran itu bukan tanpa kontroversi (Jansen, 2004).

Struktur dan hartanah

Benzobromarone (C17H12Br2O3, Mr = 424.1 g / mol) adalah terbitan khellin. Ia wujud sebagai kristal putih serbuk yang praktikal tidak larut dalam air.

Kesan

Benzbromarone (ATC M04AB03) adalah urikosurik. Ia mendorong perkumuhan asid urik buah pinggang dengan menghalang penyerapan semula pada nefron.

Petunjuk

Sebagai ejen barisan kedua untuk rawatan hiperurisemia and gout.

Dos

Menurut SmPC. Tablet diberikan selepas makan. Rawatan dimulakan secara beransur-ansur dan cairan yang mencukupi harus diminum.

Kontraindikasi

Benzbromarone dikontraindikasikan dalam hipersensitiviti, gangguan fungsi ginjal, diatesis batu ginjal, hati penyakit, semasa mengandung, sekunder hiperurisemia sekunder untuk gangguan hematologi, dan akut gout serang. Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Benzbromarone tidak boleh diberikan bersamaan dengan hepatotoksik dadah. Salisilat dan sulfinpirazon boleh mengurangkan kesannya.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk merangkumi gangguan pencernaan seperti loya, muntah, kembung, dan cirit-birit. Jarang sekali, teruk hepatitis telah dilaporkan, kadang-kadang dengan hasil yang membawa maut.