Asid Benzoat

Produk

Asid benzoat tulen boleh didapati sebagai produk terbuka di farmasi dan kedai ubat. Ia terdapat dalam ubat cair, separa pepejal dan pepejal.

Struktur dan hartanah

Asid benzoat (C7H6O2, Mr = 122.1 g / mol) wujud sebagai putih, tidak berbau, kristal serbuk atau sebagai kristal tidak berwarna dan larut dalam sedikit air. Sebaliknya, ia lebih larut dalam keadaan panas air. Ia adalah asid karboksilik aromatik sederhana. Kumpulan karboks langsung dilekatkan pada cincin benzena dan bukannya a hidrogen atom. PKa asid ialah 4.2. The garam (dan kebetulan juga ester) disebut benzoat, sebagai contoh natrium benzoat (E 211), kalium benzoat (E 212) dan kalsium benzoat (E 213). Mereka biasanya lebih larut dalam air. Asid benzoat adalah bahan semula jadi yang juga terdapat pada tanaman dan buah beri tertentu, seperti cranberry. Nama itu berasal dari resin benzoik, yang mengandungi bahagian yang tinggi. Benzil alkohol boleh dioksidakan menjadi benzaldehid dan asid benzoat, misalnya dengan oksigen dan pemangkin:

Kesan

Asid benzoat mempunyai sifat antibakteria dan antijamur (antijamur). Ia berkesan diprotonasikan pada pH rendah dalam julat berasid (<4.5).

Bidang aplikasi

Bidang permohonan merangkumi (pemilihan):

  • Sebagai pengawet untuk makanan, minuman, farmasi dan kosmetik (E 210). The garam juga digunakan untuk tujuan ini.
  • Lebih jarang, asid benzoat juga digunakan sebagai agen antimikrob.
  • Untuk sintesis kimia.

Kesan buruk

Reaksi intoleransi mungkin berlaku pada individu yang sensitif.