Benzoyl Peroxide: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana benzoyl peroksida berfungsi

Benzoyl peroksida adalah peroksida yang dipanggil lipofilik (larut lemak). Oleh kerana liposolubilitynya, bahan aktif mudah diserap ke dalam kulit, di mana ia membebaskan radikal oksigen reaktif. Ini memberikan kesan antimikrob, anti-radang, komedolitik (melarutkan bintik hitam) dan keratolitik (mengelupas).

Kecenderungan untuk ini boleh menyebabkan peningkatan pembentukan bintik hitam (comedones), terutamanya semasa akil baligh. Disebabkan turun naik hormon, kulit kemudiannya sangat sensitif terhadap hormon seks tertentu.

Ini membawa kepada peningkatan pengeluaran sebum dan peluh, yang menyumbat liang-liang. Kolonisasi dengan bakteria dan proses keradangan ringan mengakibatkan pembentukan pustula dan papula, yang harus dirawat dengan ubat untuk mengelakkan parut di kemudian hari.

Benzoyl peroksida cepat dipecahkan kepada oksigen selepas digunakan pada kulit. Peningkatan jumlah oksigen di lapisan atas kulit memastikan bilangan bakteria dikurangkan dengan mengganggu metabolisme bakteria.

Pada mulanya, selalunya terdapat tindak balas keradangan yang teruk (yang dipanggil "berkembang" jerawat). Walau bagaimanapun, ini kemudian diikuti oleh apa yang dipanggil "comedolysis" - bintik hitam terlepas dari kulit dan kulit bertambah baik dengan ketara.

Apabila digunakan pada kulit, bahan aktif secara praktikal tidak diserap ke dalam darah, kerana ia segera ditukar kepada oksigen oleh pengaruh cahaya.

Bilakah benzoil peroksida digunakan?

Benzoyl peroxide digunakan untuk pelbagai jenis jerawat. Dalam kepekatan yang lebih rendah, produk benzoil peroksida digunakan pada muka, dalam kepekatan yang lebih tinggi di bahagian belakang dan dada.

Bagaimana benzoyl peroksida digunakan

Benzoyl peroksida biasanya digunakan pada kawasan kulit yang terjejas sekali atau dua kali sehari dalam bentuk krim, gel atau salap. Tempoh permohonan berbeza dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Kepekatan bahan aktif dalam salap boleh diselaraskan bergantung pada toleransi dan keberkesanan. Kepekatan antara tiga hingga sepuluh peratus adalah perkara biasa.

Benzoyl peroksida sering digabungkan dengan bahan aktif lain. Gabungan yang berguna adalah, sebagai contoh, dengan agen terhadap penyakit kulat, yang boleh berlaku selari dengan penjajahan bakteria.

Apakah kesan sampingan benzoyl peroksida?

Semasa pemakaian, peningkatan sensitiviti kulit kepada cahaya UV (cth cahaya matahari) mesti diambil kira.

Apakah yang mesti diperhatikan apabila menggunakan benzoyl peroksida?

Tiada agen perengsa lain harus digunakan pada kulit semasa rawatan dengan benzoil peroksida. Pakar juga mengesyorkan mengelakkan berjemur secara meluas.

Kontraindikasi

Krim benzoyl peroksida, salap dsb. tidak boleh digunakan pada membran mukus, luka terbuka atau mata. Jika kawasan tersebut secara tidak sengaja bersentuhan dengan bahan aktif, ia mesti dibilas dengan segera dengan air yang banyak.

Interaksi

Tiada interaksi yang diketahui dengan ubat lain.

Sekatan umur

Jerawat berlaku paling awal dengan permulaan akil baligh. Oleh itu, banyak persediaan yang mengandungi benzoil peroksida diluluskan untuk digunakan dari umur dua belas tahun.

Kehamilan dan menyusu

Tiada kebimbangan keselamatan mengenai kesan penggunaan tempatan benzoyl peroksida pada janin. Disebabkan kekurangan data, doktor akan sentiasa menimbang manfaat rawatan terhadap potensi risiko sebelum menggunakan ubat dengan benzoyl peroksida semasa mengandung atau menyusu.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan benzoyl peroksida

Berapa lama benzoyl peroksida telah diketahui?

Benzoyl peroksida telah dikenali sebagai rawatan jerawat untuk masa yang agak lama. Sebagai produk penukaran asid benzoik, kesan pembasmi kumannya telah ditemui awal.

Fakta menarik lain tentang benzoyl peroksida

Apabila menggunakan benzoyl peroksida, sentuhan dengan pakaian berwarna harus dielakkan kerana bahan aktif boleh melunturkannya. Benzoyl peroksida juga boleh mempunyai kesan pelunturan yang serupa pada rambut gelap.

Selain rawatan dengan benzoyl peroksida, jerawat harus dirawat dengan penjagaan kulit yang sesuai. Pengeringan kulit adalah wajar semasa rawatan dan tidak boleh digantikan dengan salap atau krim berminyak.

Krim dengan kandungan air yang tinggi sesuai untuk penjagaan kulit. Pembersihan hendaklah dilakukan dengan air dan sabun lembut. Sebaiknya juga gunakan tonik muka khas yang menghilangkan sisa kapur yang boleh terkumpul pada kulit seperti tudung.