Berjoging | Pembakaran lemak

Jogging

Jogging adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk meningkatkan secara kekal pembakaran lemak dan untuk meningkatkan perolehan tenaga dan penggunaan kalori. Oleh berjoging secara berkala, tubuh membina otot dan dengan itu meningkatkan metabolisme tenaga. Lebih banyak otot menjadikannya lebih berkesan pembakaran lemak.

Sejak berjoging melibatkan banyak otot, ini adalah kaedah yang baik untuk mengoptimumkan pembakaran lemak. Apabila berlari, bahagian lemak membakar dan bekalan karbohidrat berubah mengikut tempoh, latihan keadaan dan intensiti. Kajian menunjukkan bahawa pemula membakar sekitar sepuluh gram lemak pada awal larian.

Selepas dua belas minggu dengan beban yang sama, nilai ini meningkat tiga kali ganda menjadi 30 gram. Semakin lama dan lebih lama anda berjoging, semakin banyak lemak yang anda bakar. Semasa berjoging, disarankan untuk bergantung pada latihan selang waktu. Ini bermaksud bergantian antara fasa yang lebih cepat dan lambat. Oleh itu pembakaran lemak digunakan dengan paling berkesan