Alanine beta

Pengenalan

Beta alanine adalah tidak penting (berlaku secara semula jadi di dalam badan atau disintesis oleh badan itu sendiri), asid amino bukan proteinogenik dan isomer asid amino alfa alanin. Beta alanine adalah pendahulu peptida L-carnosine. L-carnosine terutama terdapat pada tisu saraf dan otot, di mana ia meningkatkan prestasi dengan mengatasi keasidan otot, melambatkan keletihan otot dan meningkatkan kontraktilitas. Oleh itu, beta alanine lebih dikenali sebagai pemakanan menambah dalam bidang sukan.

Fungsi dan kesan

Untuk memahami fungsi dan kesan beta alanine, pertama sekali penting untuk memahami kerja otot. Semasa kita menggunakan otot kita, tidak kira sejauh mana, badan harus bergantung pada sumber tenaga. Yang pertama dan mungkin paling terkenal ialah ATP (Adenosine Triphosphate).

Walau bagaimanapun, ATP hanya tersedia pada otot-otot dan memerlukan sedikit masa untuk dibentuk semula. Untuk dapat terus melakukan kerja fizikal, tubuh sekarang harus menggunakan simpanan tenaga. Ini boleh didapati sebagai glikogen (bentuk simpanan karbohidrat) dan trigliserida (simpanan lemak).

Apabila penyimpanan ATP habis, glikolisis yang disebut bermula dengan cepat. Ini adalah proses degradasi glikogen, di mana fosfat kaya tenaga dan karbohidrat disediakan tanpa oksigen. Oleh kerana oksigen tidak ada, lebih banyak asid laktik dihasilkan dalam sel otot.

Otot berlebihan. Dalam keadaan seperti ini, otot tidak lagi dapat berfungsi, sehingga aktiviti tersebut akan berhenti. Di sinilah Beta Alanine campur tangan.

Seperti yang telah disebutkan, ia disintesis dalam badan menjadi L-carnosine, antara lain. L-carnosine pada gilirannya mencegah tahap pH jatuh dan dengan itu mencegah atau menunda pengasidan otot. Oleh itu, atlet boleh berlatih lebih lama.

Sebagai tambahan kepada sifat positif dalam bidang sukan, beta alanine juga digunakan untuk aduan atau gambar klinikal yang lain. Ini termasuk, sebagai contoh, gangguan psikosomatik dan keadaan kegelisahan. Topik ini mungkin menarik bagi anda: Asid amino dan sukan

Kesan sampingan Beta Alanine

Beta Alanine pada amnya adalah asid amino yang boleh diterima dengan baik. Oleh kerana beta alanine dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh, ada kemungkinan dalam kes yang jarang berlaku, apabila dos yang tinggi diambil untuk pertama kalinya, gejala seperti sakit perut atau aduan gastrousus ringan yang lain mungkin berlaku. Walaupun toleransi yang baik terdapat kesan sampingan yang tipikal, terutamanya sekiranya berlaku overdosis yang tidak sengaja.

Paresthesia: Ini adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kekurangan sensasi pada kulit. Dalam kes beta alanine, ini terutamanya kesemutan pada kulit kepala atau sedikit gatal. Gejala tersebut disebabkan oleh peningkatan jangka pendek dalam histamin (produk sisa dalam pembentukan L-carnosine).

Untuk mengelakkan ini, disarankan untuk membahagikan dos Beta Alanine kepada beberapa dos individu. Kekurangan taurin: Taurine dan Beta Alanine mempunyai laluan pengangkutan yang sama di badan. Sekiranya beta alanine diberikan secara berterusan, terdapat persaingan dan dengan itu pengosongan yang berterusan dari kedai taurin, kerana beta alanine secara kompetitif menghalang taurin.

Namun, ini hanya membimbangkan jika overdosis Beta Alanine diambil secara kekal. Topik serupa: Leucine

  • Paresthesia: Ini adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kekurangan sensasi pada kulit. Dalam kes beta alanine, ini terutamanya kesemutan pada kulit kepala atau sedikit gatal.

Gejala-gejala tersebut dipicu oleh peningkatan jangka pendek histamin (produk sisa dalam pembentukan L-carnosine). Untuk mengelakkan ini, disarankan untuk membahagikan dos Beta Alanine kepada beberapa dos individu. - Kekurangan taurin: Taurine dan Beta Alanine mempunyai laluan pengangkutan yang sama di badan. Sekiranya beta alanine diberikan secara berterusan, terdapat persaingan dan dengan itu pengosongan yang berterusan dari kedai taurin, kerana beta alanine secara kompetitif menghalang taurin. Namun, ini hanya membimbangkan jika overdosis Beta Alanine diambil secara kekal.