Bhagavad-Gita | Gaya yoga

Bhagavad Gita

Bhagavad Gia bermaksud dalam bahasa Sanskrit nyanyian luhur. Ini adalah salah satu kitab suci Hindu yang paling penting dan terutama di Yoga. Ia mungkin ditulis sekitar abad ke-3 sebelum Kristus.

Pengarang asalnya tidak diketahui. Sebahagian dari Bhagavad Gita, Mahabharata, dikatakan ditulis oleh bijaksana Vyasa, seorang yang terkenal dalam agama Buddha. Bhagavad Gita adalah puisi pengajaran yang disebarkan oleh Krishna, yang membahas tema-tema utama agama Hindu dan Yoga dalam 18 bab.

Ini mengenai pengambilan keputusan rohani, gaya hidup, tindakan yang tepat dan jalan menuju pencerahan. Bhagavad Gita ditulis dalam bentuk ayat sebagai dialog antara Krishna (dewa / guru) dan Arjuna (murid). Krishna, yang muncul sebagai juru kunci Arjuana, dan yang telah mengalami pencerahan pada awal kitab suci, mengajar Arjuana, makna dan falsafah hidup.

Arjuana mendapati dirinya berada dalam pertempuran di mana dia berada dalam konflik pribadi kerana keluarga dan rakannya adalah bagian dari pihak lawan, kerana mereka melambangkan kelemahan hidup. Pertempuran itu dilihat sebagai simbol kehidupan dan tujuan yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, terdapat tafsiran yang berbeza.

Akhirnya, setelah Krishna mengungkapkan dirinya sebagai dewa, Arjuana memutuskan untuk menyerah pada takdirnya dan pergi ke pertempuran. Kandungan Bhagavad Gita sangat dipengaruhi oleh Yoga ajaran dan kepercayaan Hindu yang lain. Bhagavad Gita adalah yang pertama mengenai tindakan filosofis, spiritual, yang dijelaskan dalam Karma Yoga (jalan tindakan). Bab-bab berikut membahas pengabdian kepada Tuhan (Bhakti Yoga) dan kemudian mengenai realisasi kerohanian (Jnana Yoga). Anda boleh menemui senaman yoga dalam artikel: "Latihan yoga".

Yoga yang hebat

  • Power Yoga adalah bentuk Yoga yang berasal dari Ashtanga Yoga, yang tidak banyak persamaan dengan pendekatan falsafah asas Yoga. Ashtanga Yoga mengandungi urutan tetap latihan senaman nafas yang dinamik. Dalam Power Yoga, urutan latihan dapat disusun dengan lebih bebas untuk lebih sesuai dengan keperluan individu pengamal.

    Jiwa, badan dan fikiran harus bersatu. Power Yoga sesuai untuk pemula dan juga pelajar yang mahir. Di sini latihan dipergiatkan dan tuntutannya meningkat.

    Tujuannya bukan sahaja untuk meningkatkan fleksibiliti dan kekuatan badan, tetapi juga untuk mencapai kepuasan dan keharmonian dan mencari ketenangan batin.

  • Birkam Yoga adalah bentuk Yoga yang terdiri daripada 26 latihan Hatha dan 2 latihan pernafasan (Pranyama). Yoga From yang asli dikembangkan lebih lanjut di USA hingga Hot Yoga, di mana pemilihan latihan tertentu dilakukan di bilik yang bersuhu 40 ° dengan kelembapan tinggi. Tujuannya adalah untuk menyahtoksin dan menyucikan badan.

    Dilakukan secara berkala, Hot Yoga meningkatkan perlembagaan. Tubuh dikuatkan, berat badan dapat turun dan sistem imun diperkukuhkan. Penting untuk minum air secukupnya setelah sesi latihan yang begitu mencabar.

    Jivamukti Yoga adalah bentuk moden Yoga yang dikembangkan di New York. Tujuannya adalah untuk mencapai kepuasan dalaman melalui meditasi, petikan nyanyian dan kerohanian. Orang yogi harus berusaha meningkatkan dan memperbaiki hubungannya dengan persekitaran dan kehidupan. Bentuk yoga ini secara fizikal sangat intensif, tetapi dalam bentuk yang lemah juga sesuai untuk pemula.