Encephalitis Bickerstaff: Punca, Gejala & Rawatan

Bickerstaff encephalitis adalah penyakit yang berkaitan dengan keradangan dalam otak. Di samping itu, saraf daripada otak dipengaruhi oleh Bickerstaff encephalitis, oleh itu pesakit biasanya mengalami gangguan kesedaran yang teruk. Baru-baru ini, komuniti perubatan semakin menyiasat hubungan antara Bickerstaff encephalitis dan sindrom Miller-Fisher.

Apakah ensefalitis Bickerstaff?

Ensefalitis Bickerstaff pertama kali dijelaskan pada tahun 1951 oleh Edwin Bickerstaff, seorang doktor. Pada dasarnya, ensefalitis Bickerstaff merupakan manifestasi ensefalitis yang jarang berlaku. Adalah dipercayai bahawa penyebab ensefalitis Bickerstaff dijumpai pada tubuh sendiri antibodi diarahkan terhadap otak batang. Akibatnya, otak membengkak dengan ketara. Dalam beberapa kes, ensefalitis Bickerstaff juga mempengaruhi periferal sistem saraf. Pada mulanya, pesakit yang menderita ensefalitis Bickerstaff mengalami simptom yang serupa dengan yang selesema. Oleh itu, orang-orang merasa kusam dan letih, letih dan menderita sakit kepala. Di samping itu, biasanya terdapat lebih teruk atau lebih teruk demam. Ketika ensefalitis Bickerstaff berkembang, gangguan serius pada otak hasil fungsi. Kerosakan ini terutamanya mempengaruhi kranial saraf. Ini mengakibatkan kelumpuhan wajah, melihat gambar berganda, dan gangguan dalam proses menelan. Di samping itu, orang yang menderita ensefalitis Bickerstaff mengalami ataxias dan gangguan kesedaran. Penyakit ensefalitis Bickerstaff yang sering teruk biasanya memerlukan rawatan pesakit yang intensif. Proses penyembuhan berlangsung sekurang-kurangnya beberapa bulan, tetapi dalam beberapa kes berlangsung lebih lama dari satu tahun. Walaupun begitu, majoriti pesakit dengan ensefalitis Bickerstaff akhirnya pulih sepenuhnya.

Punca

Bagaimana sebenarnya ensefalitis Bickerstaff berkembang tidak difahami pada masa ini. Walau bagaimanapun, pada dasarnya, doktor mengenal pasti antibodi antiganglioside tertentu, juga dikenali sebagai 'anti-GQ1b', pada pesakit dengan ensefalitis Bickerstaff. Penyelidik mengesyaki bahawa ensefalitis Bickerstaff memasuki tubuh melalui jangkitan saluran udara atau saluran gastrousus. Ini mungkin menimbulkan penyebab antibodi. Ini diarahkan bukan hanya terhadap luaran patogen, tetapi juga melawan tisu badan sendiri saraf. Ini kerana struktur saraf ini menyerupai antigen hingga tahap tertentu. Walau bagaimanapun, limfoma serta jangkitan dengan virus juga mungkin.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gejala ensefalitis Bickerstaff muncul dalam beberapa cara. Pada awal penyakit ini, pesakit sering mengalami ataxia. Dalam hal ini, individu menunjukkan gangguan pada fungsi motor, menunjukkan gaya berjalan yang tidak stabil dan pergerakan yang terganggu secara amnya. Ophthalmoplegia juga sering berkembang, dengan kelumpuhan otot dalam dan luar mata. Pesakit dengan ensefalitis Bickerstaff melihat penglihatan berganda atau kabur dan tidak fokus. Sebagai tambahan, kelopak mata penutupan terjejas. Sebagai tambahan, gangguan pertuturan biasanya berkembang. Sebilangan pesakit masuk ke dalam koma ketika ensefalitis Bickerstaff berkembang. Ensefalitis Bickerstaff mempengaruhi saluran saraf panjang yang mengalir melalui batang otak. Akibatnya, gangguan berkembang pada hakiki refleks otot. Di samping itu, terdapat tanda-tanda saluran piramidal yang muncul, misalnya berkaitan dengan refleks Babinski. Dalam kebanyakan kes, gejala ensefalitis Bickerstaff semakin meningkat dalam jangka masa satu minggu hingga satu bulan.

Diagnosis dan kursus

Adalah mustahak agar diagnosis ensefalitis Bickerstaff dibuat oleh pakar yang mana doktor umum merujuk pesakit setelah penilaian awal gejala. Sejarah terutamanya menanyakan mengenai permulaan gejala ensefalitis Bickerstaff dan sebarang jangkitan ringan sebelumnya. Pemeriksaan klinikal pada awalnya memberi tumpuan kepada teknik pencitraan. Dengan berbuat demikian, doktor biasanya menggunakan pemeriksaan MRI. Ini adalah kerana keradangan di kawasan otak tengah, jambatan dan Thalamus dapat dikesan. Doktor juga memeriksa cecair saraf melalui analisis makmal. Kepekatan sel keradangan dan ganglioside sedikit meningkat antibodi dapat dikesan. Walau bagaimanapun, diagnosis yang boleh dipercayai untuk ensefalitis Bickerstaff sukar dibuat. Ini kerana ensefalitis Bickerstaff mempunyai persamaan yang kuat dengan sindrom Guillain-Barré dan juga sindrom Miller-Fisher. Oleh itu, kedua sindrom ini mendapat perhatian khusus di diagnosis pembezaan.

Komplikasi

Kerana ensefalitis Bickerstaff menyebabkan keradangan di batang otak dan juga mempengaruhi fungsi saraf dari otak, kebanyakan pesakit mengalami gangguan kesedaran yang teruk. Komplikasi selanjutnya muncul ketika periferal sistem saraf terlibat. Gejala kelihatan tidak berbahaya pada mulanya, menyerupai gejala tersebut mempengaruhi. Penderita merasa letih dan lesu, mengeluh sakit kepala dan tinggi demam. Semasa penyakit ini berkembang, gangguan fungsi otak yang serius dan saraf kranial berkembang. Komplikasi ini mengakibatkan gangguan pada proses menelan dan kelumpuhan wajah. Pesakit melihat gambar berganda, mengalami kesedaran yang terganggu, dan masalah dengan pergerakan penyelarasan dan ucapan. Kerana konduktor saraf panjang di batang otak terlibat, gangguan intrinsik refleks otot berkembang. Gejala berpotensi lain yang berkaitan termasuk kelumpuhan otot mata dalaman dan luaran dan gangguan kelopak mata penutupan. Pesakit dengan ensefalitis Bickerstaff biasanya melihat gejala pertama dalam masa empat minggu. Dalam kes yang teruk, gejala pasti muncul seawal satu minggu. Sekiranya ensefalitis Bickerstaff dikesan pada waktunya, prognosisnya agak positif. Terapi ubat dengan imunoglobulin dan agen dari kumpulan kortikosteroid dapat mengurangkan atau menghilangkan gejala dan aduan sepenuhnya. Pada beberapa pesakit, perlu mempelajari semula pergerakan individu sebagai sebahagian daripada pemulihan terapi. Tanpa rawatan, ensefalitis Bickerstaff boleh membawa maut.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Encephalitis Bickerstaff adalah bentuk keradangan otak yang jarang berlaku yang menyebabkan pembengkakan batang otak yang teruk dan mempengaruhi saraf kranial. Oleh itu, ensefalitis Bickerstaff mesti dirawat oleh doktor, jika tidak, terdapat risiko kerosakan jangka panjang pada otak dan, dalam kes yang paling teruk, kematian. Dalam keadaan apa pun gejala tidak boleh ditangani ubat-ubatan rumah atau ubat bebas sahaja. Encephalitis Bickerstaff biasanya dimanifestasikan oleh gangguan pada penyelarasan pergerakan. Ramai pesakit pada awalnya menunjukkan gaya berjalan yang tidak stabil. Tidak lama selepas itu, kemerosotan fungsi motor lain, terutamanya kesukaran menulis atau mencengkam, menjadi jelas. Orang yang melihat tanda-tanda seperti itu harus berjumpa doktor dengan segera. Walaupun gejala-gejala ini belum cukup menunjukkan adanya ensefalitis Bickerstaff, namun gejala-gejala ini harus diperjelaskan. Aduan seperti ini jarang sekali tidak berbahaya, oleh itu, lawatan ke doktor sangat disyorkan dalam apa jua keadaan. Ini berlaku walaupun gejala ini diperhatikan hanya sementara dan tanpa sebab, seperti berlebihan alkohol penggunaan, jelas untuk ini.

Rawatan dan terapi

Ensefalitis Bickerstaff jarang berlaku, jadi pilihan rawatan yang berkesan hampir tidak diuji pada masa ini. Di samping itu, terdapat kekurangan kajian yang tepat yang membandingkan kejayaan intervensi terapi yang berbeza berkenaan dengan ensefalitis Bickerstaff. Kerana persamaan antara ensefalitis Bickerstaff dan penyakit lain dengan antibodi ganglioside, pesakit sering menerima ubat terapi bersama imunoglobulin. Selain itu, plasmapheresis yang disebut juga digunakan. Dalam kes individu, ini menunjukkan kesan positif terhadap perjalanan ensefalitis Bickerstaff. Ejen perubatan lain dari kumpulan kortikosteroid juga digunakan untuk merawat ensefalitis Bickerstaff. Doktor biasanya mentadbir imunoglobulin by suntikan intravena untuk meningkatkan keberkesanan. Prognosis ensefalitis Bickerstaff agak baik dengan rawatan ubat yang tepat pada masanya dan mencukupi. Walau bagaimanapun, sebilangan pesakit memerlukanpembelajaran pergerakan tertentu sebagai bahagian pemulihan.

Prospek dan prognosis

Walaupun ensefalitis Bickerstaff adalah penyakit yang serius, namun ia biasanya dapat diubati dengan baik. Dalam kira-kira 50 peratus kes, ensefalitis sembuh sepenuhnya selepas itu terapiPada pesakit lain, simptom sisa kekal, bergantung pada sejauh mana kerosakan sebelumnya pada saraf kranial. Seperti yang disebutkan di atas, sistem imun menyerang badan sendiri protein daripada sistem saraf, mengakibatkan pemusnahan saraf kranial. Penggunaan imunoglobulin dan kortikosteroid menghentikan proses autoimun. Saraf batang otak dapat pulih. Kemungkinan simptom residu disebabkan oleh pemusnahan struktur yang sukar dibina semula. Selepas imunoterapi, tempoh pemulihan bermula. Sebilangan pesakit harus mengetahui semula pergerakan yang hilang semasa fasa ini. Walaupun pada pesakit ini, prognosis biasanya baik. Walau bagaimanapun, jangka masa fasa pemulihan juga bergantung pada tahap kerosakan. Ia boleh bertahan selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun. Sebagai peraturan, bagaimanapun, walaupun setelah menjalani kursus yang teruk, gejala-gejala residu kecil sering terjadi, seperti sekatan pergerakan ringan atau ringan kesukaran menelan. Walau bagaimanapun, tanpa rawatan, prognosis sangat buruk. Penyakit ini terus berlanjutan. Ia tidak sembuh dengan sendirinya. Oleh itu, tanpa terapi, ensefalitis Bickerstaff selalu menyebabkan kematian.

pencegahan

Pencegahan ensefalitis Bickerstaff agak sukar. Ensefalitis Bickerstaff biasanya bermula dengan jangkitan ringan akibat masuknya patogen ke dalam badan. Bagaimanapun, hampir tidak ada kemungkinan untuk mempengaruhi jangkitan ini kecuali mematuhi standar kebersihan normal. Sekiranya terdapat gejala yang jelas mengenai ensefalitis Bickerstaff, doktor yang tepat harus segera berkonsultasi, sehingga terapi perubatan intensif ensefalitis Bickerstaff diberikan tepat pada waktunya.

Susulan

Penjagaan susulan tidak mungkin dilakukan dalam kebanyakan kes ensefalitis Bickerstaff. Penyakit ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, oleh itu orang yang terkena mengalami gangguan kesedaran yang teruk dan dengan itu batasan yang ketara dalam kehidupan seharian. Oleh kerana penyakit itu sendiri biasanya dirawat dengan bantuan ubat-ubatan, penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa penyakit ini selalu diambil. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencapai peningkatan. suntikan juga boleh ditadbir. Mungkin perlu dibincangkan interaksi dengan ubat lain dengan doktor. Tambahan pula, banyak pesakit yang terkena ensefalitis Bickerstaff perlu mempelajari semula pergerakannya setiap hari. Untuk tujuan ini, fisioterapi langkah-langkah tersedia untuk pesakit, di mana mobiliti badan dan hujung kaki meningkat lagi. Beberapa latihan boleh dilakukan di rumah dengan bantuan keluarga atau rakan. Dalam kes kesukaran menelan, orang yang terjejas mungkin bergantung pada makanan buatan atau bantuan orang lain dalam kehidupan sehariannya. Secara amnya, rawatan penyayang mempunyai kesan yang sangat positif terhadap penyakit ini. Oleh kerana ensefalitis Bickerstaff juga boleh membawa kepada aduan psikologi atau kemurungan, lawatan ke ahli psikologi juga bermanfaat. Hubungan dengan individu lain yang terjejas juga boleh memberi kesan positif terhadap penyakit ini.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Seorang doktor harus berjumpa dengan tanda-tanda pertama gangguan atau gangguan. Menunggu ketidakstabilan, melihat gambar berganda, atau gangguan dalam pertuturan adalah tanda-tanda yang membimbangkan yang harus ditindaklanjuti secepat mungkin. Bantuan diri untuk ini keadaan bermula dengan pemberhentian aktiviti perniagaan seharian dan lawatan segera ke doktor. Tidak ada ubat yang harus diambil sehingga berunding dengan doktor. Mengambil ubat dengan tanggungjawab sendiri boleh menyebabkan komplikasi serius dan memburukkan keadaan kesihatan. Keradangan saraf kranial tidak dapat dihentikan dengan cukup oleh orang yang terkena dengan kemungkinannya sendiri. Bekerjasama dengan rawatan perubatan, disarankan untuk menyokong sistem pertahanan badan sendiri. Agar organisma mempunyai kapasiti yang mencukupi untuk meminimumkan keradangan atau mencegahnya berkembang, stabil sistem imun ia perlu. Ini dapat dicapai dengan sihat dan seimbang diet, tidur yang lena dan cukup oksigen membekalkan. Penghindaran bahan berbahaya seperti nikotin, alkohol or dadah adalah asas. Mereka melemahkan badan dan membolehkan patogen untuk menyebarkan dan membiak lebih jauh. Para saintis mendapati bahawa, sebagai tambahan, mental kekuatan harus diperkukuhkan. Sikap positif pada kehidupan dan jiwa yang stabil mempunyai pengaruh positif terhadap penyakit ini dan mencegah beberapa komplikasi yang mungkin berlaku.