Ujian Negatif Kepala Bielschowsky: Rawatan, Kesan & Risiko

Lesi saraf troklear boleh menyebabkan palsi troklear. Untuk mendiagnosis kelumpuhan saraf troklear dan otot serong yang unggul, doktor menggunakan Bielschowsky kepala ujian saraf. Tidak seperti prosedur diagnostik lain, ujian ini tidak mempunyai risiko, dan juga kesan sampingan.

Apakah ujian negatif kepala Bielschowsky?

Kelumpuhan saraf trochlear boleh mempengaruhi salah satu atau kedua-dua sisi kepala. Untuk mendiagnosisnya, doktor menggunakan apa yang disebut Bielschowsky kepala ujian saraf. Dalam apa yang disebut palsi saraf troklear, pesakit menderita lesi saraf troklear. Ini adalah saraf kranial keempat, lesi yang boleh mengakibatkan kelumpuhan lengkap atau paresis otot serong yang unggul. Otot ini adalah otot mata unggul serong, yang hanya mengandungi serat motor saraf troklear. Kelumpuhan saraf trochlear boleh mempengaruhi satu atau kedua-dua belah kepala. Untuk mendiagnosisnya, doktor menggunakan ujian kecondongan kepala Bielschowsky yang disebut. Oleh itu, ujian mencubit kepala adalah prosedur diagnostik yang dirancang khusus untuk mendiagnosis atau mengesampingkan lesi saraf troklear. Tidak diperlukan instrumen untuk ujian kepala mencubit. Doktor hanya memerintahkan pesakit mengenai kedudukan kepala. Pada kedudukan kepala tertentu, pergerakan mata yang tidak normal berlaku semasa ujian, yang menunjukkan adanya paresis saraf troklear. Pergerakan mata yang tidak normal ini merangkumi, misalnya, penyimpangan pandangan menegak. Sekiranya fenomena ini diperhatikan semasa ujian dijalankan, diagnosis palsi saraf troklear unilateral atau dua hala dibuat. Nama ujian kecondongan kepala adalah Bielschowsky, yang pertama kali menerangkan prosedur ujian diagnostik.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Kelumpuhan saraf trochlear berlaku akibat lesi pada saraf kranial IV, juga dikenal sebagai saraf troklear. Penyebab lesi seperti itu mungkin kongenital. Walau bagaimanapun, kelumpuhan juga dapat diperoleh dan berlaku selepas trauma, perubahan vaskular, atau pada aneurisma. Sama juga adalah kelumpuhan dalam keadaan mikroangiopati diabetes dan apoplexy. Pengaturannya mungkin juga sindrom sinus cavernosus atau sinus cavernosus trombosis. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, ia adalah kelumpuhan saraf trochlear idiopatik, penyebabnya tidak dapat dijumpai. Paresis menyebabkan otot obliquus unggul gagal, sehingga pergerakan mata didominasi oleh otot inferior obliquus, yang bertentangan dengannya. Gejala ini menampakkan dirinya, misalnya, pada penyimpangan pandangan mata yang terkena apabila gerakan mata yang sesuai hendak dibuat. Mata menyimpang ke atas sebaik sahaja penambahan pandangan diperlukan. Sekiranya pandangan hendak diturunkan, mata menyimpang ke atas. Ketidakseimbangan pandangan menyebabkan gambar berganda. Diplopia yang disebut ini biasanya dikompensasikan dengan memiringkan kepala ke arah yang bertentangan. Fenomena ini juga dikenali sebagai torticollis okular. Penyimpangan pandangan menegak dengan diplopia ciri pasti dapat didiagnosis dengan bantuan ujian kecondongan kepala Bielschowsky. Ujian ini setara dengan ujian provokasi di mana doktor meminta pesakit memiringkan kepala ke sisi ipsilateral. Sebaik sahaja pesakit memiringkan kepalanya ke sisi dengan kerosakan yang diharapkan, pandangannya menyimpang ke atas pada mata yang terkena. Fenomena ini mengesahkan penyimpangan pandangan menegak. Dalam kebanyakan kes, pesakit mengadu penglihatan berganda yang lebih kurang pada masa ini. Oleh itu, penyimpangan menegak pandangan menyebabkan diplopia menegak, yang secara khas berlaku semasa ujian. Doktor kemudian meminta pesakit memiringkan kepalanya ke arah yang bertentangan. Sebaik sahaja pesakit memiringkan kepalanya ke sisi tanpa lesi saraf, perbezaan ketinggian mata menyamakan. Akibatnya, diploidi menurun. Oleh itu, ujian kecondongan kepala Bielschowsky dapat menentukan, dalam konteks paresis saraf troklear, sama ada paresis adalah sepihak atau dua hala. Sekiranya paresis adalah unilateral, ujian juga membolehkan doktor menentukan bahagian mana yang terjejas dan menilai lokasi lesi saraf dengan lebih baik.

Risiko, kesan sampingan, dan bahaya

Tidak ada risiko atau kesan sampingan yang berkaitan dengan ujian saraf kepala Bielschowsky. Oleh kerana ini adalah ujian provokasi untuk penglihatan berganda yang berkaitan dengan paresis, pesakit mungkin menganggap ujian itu tidak menyenangkan. Namun, gambar berganda yang diprovokasi hanya bertahan selagi kepala dimiringkan ke sisi lesi. Sebagai peraturan, ujian kecondongan kepala Bielschowsky memerlukan beberapa minit paling banyak. Ini menjelaskan kaitan klinikalnya dalam konteks palsi saraf troklear. Prosedur diagnostik yang lebih cepat hampir tidak dapat dibayangkan untuk fenomena paretic. Selanjutnya, kerana tidak ada risiko dan kesan sampingan yang berkaitan dengan prosedur ujian, prosedur diagnostik secara automatik lebih disukai daripada mereka yang mungkin menghadapi risiko dan kesan sampingan. Sebagai contoh, sebelum MRI atau pencitraan lain dilakukan untuk menggambarkan saraf kranial keempat, ujian mencubit kepala Bielschowsky pertama kali digunakan untuk menentukan sama ada kemungkinan luka pada saraf. Sekiranya ujian negatif kepala tidak memberikan hasil patologi, pencitraan yang ditingkatkan dengan kontras mungkin tidak diperlukan. Ejen kontras, misalnya, boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala and loya, yang mana pesakit mungkin terhindar setelah ujian keperluan kepala yang negatif. Walau bagaimanapun, ujian negatif hanya boleh dikatakan berlaku sekiranya penyimpangan pandangan tidak berlaku. Penyimpangan menegak pada mata yang terkena adalah fenomena objektif yang dapat diperhatikan oleh doktor dengan matanya sendiri dan dengan itu telah umum kebolehpercayaan. Penglihatan berganda, sebaliknya, adalah fenomena subjektif. Oleh itu, jika pesakit mengadu penglihatan berganda semasa kecondongan kepala, tetapi doktor tidak dapat melihat penyimpangan pandangan, diagnosis objektif tidak dapat dibuat berdasarkan ujian sahaja.