Bifocal: Aplikasi & Faedah Kesihatan

Bifocal adalah pelbagai fokus khas gelas. Ia sesuai untuk orang yang mempunyai dua kesalahan pembiasan.

Apa itu bifocal?

Bifocal menghilangkan keperluan untuk beralih antara jarak dan membaca gelas. Dengan bantuan bifocal, dua kesalahan pembiasan yang berlainan dapat diperbaiki pada masa yang sama. Istilah Latin 'bifocal' bermaksud 'two' ('bi') dan 'focal point' ('focal'). Oleh itu, lensa bifocal mencapai dua kesan optik yang berbeza dan dapat digunakan untuk jarak yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, bifokal digunakan untuk membetulkan pandangan dekat dan rabun jauh yang berkaitan dengan usia. Kedua-dua kesalahan pembiasan mempunyai sebab yang berbeza. Sekiranya pandangan dekat wujud, penglihatan tajam ke jarak adalah terhad, itulah sebabnya jarak gelas diperlukan. Sekiranya, sebaliknya, presbyopia ada, tidak mungkin lagi melihat objek dengan tajam yang dekat dengan mata. Cermin mata baca digunakan untuk membetulkan masalah ini. Bifocals diciptakan seawal tahun 1770 oleh Benjamin Franklin (1706-1790). Franklin menderita kerana selalu perlu menukar cermin mata jarak jauh untuk membaca cermin mata. Akhirnya, dia memperoleh idea untuk melekatkan kesan optik yang sesuai ke setiap sisi cermin mata. Lensa ini dipanggil lensa Franklin. Hari ini, lensa bifocal dihasilkan menggunakan dua jenis kaca yang berbeza. Dalam proses ini, pencairan bahagian kaca (yang mempunyai indeks biasan yang lebih tinggi) ke dalam kaca pembawa, yang disimpan dalam daya jarak, berlaku. Dengan cara ini, permukaan licin dibuat di mana peralihan antara bahagian dekat dan bahagian jarak tidak dapat dirasakan.

Bentuk, jenis dan jenis

Bifocal tergolong dalam kumpulan kacamata multifokal. Dalam ini, pembetulan penglihatan yang berbeza digabungkan dalam satu lensa. Oleh itu, mereka mempunyai lebih daripada satu titik fokus. Itulah sebabnya mereka juga dipanggil multifokal. Trifocal adalah varian bifocal. Mereka juga digunakan untuk memperbaiki dua kesalahan pembiasan. Sama seperti bifocal, lensa utama bertindak sebagai lensa jarak jauh untuk membetulkannya myopia. Terdapat juga lensa berbingkai yang berfungsi seperti membaca cermin mata dan membetulkannya presbyopia. Selain itu, trifocal juga mempunyai zon untuk jarak visual antara. Namun, di dunia sekarang ini, bifokal dan trifokal dianggap agak ketinggalan zaman. Sebaliknya, varifokal yang lebih moden digunakan. Dengan cermin mata ini, peralihan antara sudut pembiasan yang berbeza lancar atau mengalir. Peralatan varifocal terdiri daripada tiga zon. Oleh itu, zon atas digunakan untuk mengesan objek dari jarak jauh dan zon bawah digunakan untuk membetulkan penglihatan dekat. Bahagian tengah meluncur terletak di antara dan dianggap optimum untuk jarak pertengahan khas. Walau bagaimanapun, varifocal kurang sesuai digunakan di hadapan monitor komputer.

Struktur dan operasi

Bifocal terdiri daripada dua lensa yang mempunyai daya pembiasan yang berbeza. Di dalam lensa utama, yang digunakan untuk membetulkan myopia, adalah lensa yang lebih kecil. Ini dibuat khas untuk penglihatan dekat yang optimum. Kedua-dua cermin mata lensa mempunyai kelengkungan yang berbeza. Kekuatan biasan mereka juga berbeza. Ini menghasilkan pembentukan garis pemisah antara lensa, yang dapat dilihat dengan jelas. Ia dianggap sebagai ciri bifocal. Walau bagaimanapun, banyak orang mengklasifikasikan kelebihan ini sebagai menjengkelkan. Untuk bahan bifocal, kaca atau plastik digunakan. Dalam bifocal yang terbuat dari kaca, pengeluar memotong bukaan. Gelas bacaan kemudian dicairkan ke bukaan ini. Dalam kes bifocal yang terbuat dari plastik, gelas dibuat dalam satu bahagian. Bahagian bacaan bifokal dibuat dengan lebar yang berbeza. Ukuran biasa ialah 25, 28 dan 40 milimeter. Semakin luas ukurannya, semakin mahal cermin mata. Kerangka apa pun boleh digunakan untuk bifokal. Dengan bantuan bifocal, pertukaran menjengkelkan antara kacamata jarak jauh dan cermin mata bacaan dapat dielakkan, kerana kedua-duanya membetulkan kedua-duanya pandangan dekat dan rabun jauh. Walau bagaimanapun, pemakai cermin mata khas sering membiasakan diri dengan fakta bahawa hanya sebahagian lensa yang berfungsi untuk gambar yang tajam. Oleh itu, dengan pandangan yang rendah, objek yang berada di jarak jauh di tanah, kadang-kadang dapat dilihat hanya kabur.

Faedah perubatan dan kesihatan

Bifocal berguna untuk orang yang menderita rabun jauh dan rabun jauh yang berkaitan dengan usia, dan oleh itu bergantung pada dua pasang kacamata yang berbeza. Dengan bifocal, kedua-dua kesalahan pembiasan dapat diperbaiki. Maka tidak perlu lagi menukar antara dua pasang gelas. Bifocal juga digunakan secara terapeutik untuk merawat kelebihan penumpuan hypoaccommodative. Perkara yang sama berlaku untuk gangguan strabismus lain yang akomodatif dan mempunyai sudut dekat yang luas. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, bifocal dapat menimbulkan masalah. Sebagai contoh, mata manusia mengalami ketegangan oleh jarak antara penglihatan jarak dan dekat, tetapi ini biasanya tidak meletihkan. Walau bagaimanapun, penyelewengan dan pening sering berlaku, terutamanya semasa fasa aklimatisasi. Oleh kerana pemakai tontonan bifocal itu mengalami tekanan dan berkonsentrasi berlebihan semasa melihat, air mata mata and sakit kepala juga tidak biasa. Atas sebab ini, setelah membeli bifocal, disarankan untuk mengambilnya dengan mudah dan memakai cermin mata pada hujung minggu atau berehat selama satu hari di antara mereka. Agar kacamata bifocal dapat mengembangkan kesan positifnya, adalah perlu untuk menentukan ketajaman visual pemakai tepat di muka. Di samping itu, lensa mesti berpusat tepat.