Asid Hempedu: Maksud Nilai Makmal

Apakah asid hempedu?

Asid hempedu terbentuk daripada kolesterol dan merupakan komponen hempedu. Ia sangat diperlukan untuk pencernaan lemak. Asid hempedu yang paling penting ialah asid kolik dan asid chenodesoxycholic. Setiap hari, sel hati mengeluarkan 800 hingga 1000 mililiter cecair ini, yang mengalir melalui saluran hempedu ke dalam duodenum. Di sana, asid hempedu menyokong pencernaan lemak. Jika usus tidak memerlukan hempedu, ia disimpan di dalam pundi hempedu.

Jumlah keseluruhan asid hempedu dalam badan adalah kira-kira empat gram. Setiap hari, kira-kira 0.5 gram dikumuhkan dalam najis dan digantikan oleh hati dengan asid hempedu yang baru.

Bilakah kepekatan asid hempedu dalam darah ditentukan?

Kepekatan asid hempedu ditentukan dalam penyakit hati dan usus. Ia boleh diukur dalam serum darah.

Asid hempedu - nilai darah

Apakah kepekatan asid hempedu dalam darah yang dianggap "normal" bergantung pada umur:

Umur

sehingga 4 minggu

<29 µmol / l

5 minggu hingga 1 tahun

<9 µmol / l

dari 2 tahun

<6 µmol / l

Bilakah tahap asid hempedu menurun?

Dalam penyakit tertentu, peningkatan asid hempedu boleh hilang dari badan melalui najis. Dalam "sindrom kehilangan asid hempedu", usus rosak dan tidak boleh menyerap semula asid hempedu. Ini berlaku, sebagai contoh, dalam penyakit Crohn dan selepas pembedahan membuang usus kecil.

Bilakah paras asid hempedu meningkat?

  • keradangan hati
  • kerosakan hati
  • kesesakan jus hempedu dalam saluran hempedu (saluran hempedu, pundi hempedu)

Tahap asid hempedu yang diubah dalam darah: Apa yang perlu dilakukan?

Sifat gejala mungkin sudah memberikan petunjuk tentang puncanya. Untuk penjelasan yang lebih tepat tentang peningkatan atau penurunan paras asid hempedu, doktor akan melakukan pemeriksaan lanjut. Dalam kebanyakan kes, nilai hati ditentukan sebagai tambahan kepada kepekatan asid hempedu.