Pengalihan Biliopancreatic: Gejala, Punca, Rawatan

Pengalihan Biliopancreatic (BPD) adalah obesiti prosedur pembedahan yang kesannya, sebagai prosedur penyalahgunaan sepenuhnya (prosedur yang mengakibatkan penggunaan makanan yang lebih buruk), hanya sebahagiannya didasarkan pada pengurangan jumlah makanan. Kesan utama prosedur ini terutamanya untuk melambatkan pencampuran pulpa makanan dengan pencernaan enzim dan bile asid. Khususnya, pencampuran lewat menghalang lemak yang terkandung dalam makanan dicerna sepenuhnya. Pengalihan Biliopancreatic mungkin ditawarkan untuk obesiti dengan BMI ≥ 35 kg / m2 atau lebih besar dengan satu atau lebih komorbiditi yang berkaitan dengan obesiti ketika konservatif terapi telah habis. Pengalihan Biliopancreatic juga dapat digabungkan dengan prosedur pembedahan yang ketat sehingga kesan prosedur dapat ditingkatkan.

Petunjuk (bidang aplikasi) untuk pembedahan bariatrik [mengikut garis panduan S3: Pembedahan untuk obesiti dan penyakit metabolik, lihat di bawah]

Kontraindikasi

 • Keadaan psikopatologi yang tidak stabil
 • Bulimia nervosa yang tidak dirawat
 • Pergantungan bahan aktif
 • Kesihatan umum yang buruk
 • Kekurangan petunjuk - sekiranya kegemukan disebabkan oleh penyakit (contohnya, hipotiroidisme, sindrom Conn (hyperaldosteronism primer, PH), penyakit Cushing, pheochromocytoma)

Sebelum pembedahan

Sebelum pengalihan biliopancreatic, terperinci pemeriksaan fizikal dan menyeluruh sejarah perubatan pesakit mesti dilakukan. Pengecualian penyakit yang boleh dianggap penyebab kegemukan mesti dilakukan. Oleh itu, hipotiroidisme (hipotiroidisme), hiperfungsi adrenokortikal (hypercorticism / hypercortisolism; Penyakit Cushing, penyakit psikologi, dan gangguan tidak mesti ada.

Prosedur pembedahan

Prinsip asas pengalihan biliopancreatic didasarkan, antara lain, pada pengurangan kapasiti perut. Sasaran jumlah daripada perut selepas prosedur biasanya 200-300 ml. Berbeza dengan tubular perut pembedahan, pengalihan biliopancreatic sebahagiannya boleh diterbalikkan kerana meninggalkan antrum (mulut perut) di tempat. Prosedur ini melibatkan pemendekan fungsi secara eksklusif usus kecil. Jejunum (bahagian tengah dari usus kecil) dipotong pada peralihan ke kolon dan anastomosis (disambungkan secara pembedahan) ke kantung gastrik ("perut miniatur buatan"). Ciri khas prosedur adalah pencernaan enzim diperkenalkan melalui gelung biliodigestif yang disebut ke saluran biasa (biasa saluran penghadaman), Dimanakah enzim pencernaan dari bile dan rembesan pankreas (rembesan pankreas) bercampur dengan makanan. Ini membawa kepada malassimilation (gangguan predigesti dalam perut, pemecahan enzimatik komponen makanan (eksokrin kekurangan pankreas/ penyakit pankreas yang berkaitan dengan pengeluaran yang tidak mencukupi enzim), pengemulsi lemak (mis bile kekurangan asid dalam kolestasis / hempedu) dan penyerapan semula atau penyingkiran makanan yang diserap; dalam kes ini lemak. Lemak, kerana kekurangan pemecahan enzim yang sama. Tambahan pula, pengaruh kekal ghrelin hormon lapar (singkatan dari Growth Hormone Release Inducing; ini adalah hormon perangsang selera makan yang dihasilkan di gastrik mukosa) dicegah, kerana fundus (lantai perut; bahagian perut berbentuk lengkung berbentuk kubah, yang terletak di sebelah kiri saluran masuk gastrik (cardia)) ditinggalkan di tempatnya. Oleh itu, sensasi kelaparan fisiologi hanya sedikit terjejas.

Selepas pembedahan

Pada hari-hari pertama selepas operasi, selain penilaian radiologis terhadap hasil pembedahan, pesakit mesti menjalani proses yang perlahan diet penumpukan dan penggerak. Selepas pembedahan bariatric, tindak lanjut interdisipliner tetap dan jangka panjang diperlukan. Sebagai tambahan kepada rawatan susulan oleh pakar bedah, pakar diabetes dan pakar pemakanan khususnya penting untuk menyokong dan memberi nasihat kepada pesakit. Kekerapan tindak lanjut harus lebih tinggi, terutama pada tahun pertama setelah pengalihan biliopancreatic, kerana kadar komplikasi paling tinggi dalam tempoh ini. Kajian menunjukkan bahawa pesakit yang kerap mengikuti tindak lanjut pasca operasi mengalami penurunan berat badan yang jauh lebih tinggi daripada kumpulan perbandingan yang kehilangan lawatan susulan. Selanjutnya, penyertaan dalam kumpulan sokongan dinasihatkan.

Komplikasi yang berpotensi

Komplikasi awal

 • trombosis (penyakit vaskular di mana a darah gumpalan (trombus) terbentuk di dalam kapal).
 • Pulmonari embolisme (oklusi paru-paru arteri, kerana dilanda darah gumpalan).
 • Perforasi gastrik (pecah perut)

Komplikasi lewat

 • Malabsorpsi - prosedur boleh menyebabkan kekurangan pelbagai nutrien, seperti vitamin B12. Kekurangan yang berlaku biasanya dapat diatasi atau dielakkan dengan penggantian yang konsisten.
 • Nefrolithiasis (buah pinggang batu) - akibat peningkatan resorpsi oksalat batu karang boleh berlaku.
 • Penyakit dubur (penyakit Rektal/anus/dubur.) - steatorrhea (peningkatan perkumuhan lemak) boleh membawa kepada perkembangan penyakit dubur.
 • malam buta - vitamin A adalah perlu untuk kemampuan melihat dalam gelap. Hasil daripada prosedur, penyerapan di saluran gastrointestinal dapat dikurangkan.