Bodybuilding

pembentukan badan, pemodelan badan, latihan berat badan, latihan kekuatan, pembinaan otot, Bahasa Inggeris: bina badan

definisi

Seperti namanya Bodybuilding, ini adalah bentuk pemodelan badan melalui kaedah latihan khusus untuk pembinaan otot dan kawalan ketat pengambilan makanan. Tujuan utamanya bukan untuk meningkatkan kekuatan, tetapi untuk membina jisim otot dan menentukan jisim otot melalui latihan intensif dan saliran otot. Oleh kerana penggunaan beban tinggi dan intensiti latihan maksimum, kecederaan pada bina badan, seperti a serat otot yang koyak dalam dada atau serat otot yang koyak lengan atas tidak biasa.

Dalam sukan kompetitif yang dianjurkan, pengambilan peningkatan prestasi tambahan dilarang, seperti sukan persaingan lain. Perlu disebutkan terlebih dahulu bahawa kaedah latihan yang disenaraikan di bawah hanya digunakan untuk tujuan bina badan. Walaupun bina badan dianggap sebagai sebahagian daripada kecergasan, kaedah ini hanya boleh digunakan dalam latihan lanjutan untuk pembina badan profesional. Untuk masalah sendi atau penyakit kardiovaskular, latihan dengan kaedah bina badan ini juga sangat tidak digalakkan.

Kecederaan dan bahaya bina badan

Apabila digunakan dengan betul, risiko kecederaan pada bina badan pada amnya lebih rendah daripada sukan lain (tenis, bola baling, dan lain-lain). Disebabkan oleh doping, bagaimanapun, bina badan sering mendapat tajuk utama negatif di media. Penggunaan bahan pembentuk otot (Steroid anabolik) sering membawa kepada akut kesihatan risiko, dan kematian terpencil dari penyalahgunaan ini bukanlah perkara biasa.

Namun, bagi banyak pembina badan, pembinaan otot yang berlebihan dalam kombinasi dengan bahan anabolik telah menjadi gaya hidup dan risikonya diterima. Terutama berisiko adalah pemula yang tidak peduli yang diberi akses tanpa had ke bahan yang dinyatakan di atas melalui laman web seluruh dunia. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan untuk melatih tubuh secara semula jadi, tanpa bantuan agen penggandaan dan bahan lain.

Natural Bodyduilding adalah salah satu daripada banyak cara untuk membina jisim otot dengan cara yang sihat. Anda boleh mendapatkan maklumat lebih lanjut di bawah:

  • Kecederaan semasa bina badan
  • Pembentukan otot dan steroid anabolik

Tambahan adalah makanan tambahan yang bertujuan untuk membolehkan prestasi sukan yang optimum, terutama bagi atlet yang menggunakan jumlah yang lebih besar dari apa yang disebut sebagai pemakanan sukan ini. Dalam sukan berorientasikan prestasi, usaha sedang dilakukan untuk mengoptimumkan prestasi menggunakan semua cara undang-undang yang ada.

Antara aspek lain, pengambilan tertentu dibenarkan makanan tambahan sering dikaitkan (terlalu?) kesan besar. Positif doping kes kerana (didakwa) tercemar tambahan telah menyebabkan ketidaktentuan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Kajian telah membuktikan bahawa bahaya makanan tambahan yang tercemar memang wujud! - Latihan otot lengan

  • Latihan otot perut
  • Latihan otot kaki
  • Latihan otot payudara
  • Latihan belakang
  • Latihan otot bahu
  • Latihan otot leher
  • Berlatih dengan Thera-Band
  • Pelan latihan

Kaedah bina badan yang disenaraikan ini telah memantapkan diri dalam bina badan dalam beberapa tahun kebelakangan. Topik ini mungkin juga menarik bagi anda: Kecergasan Estetik