Bioenhancer: Kesan, Kegunaan & Risiko

Bioenhancer ditambahkan ke dadah dan pemakanan tambahan untuk meningkatkan ketersediaan bahan aktif yang terkandung pada struktur sasaran. Bioenhancer hampir selalu mempunyai asal tumbuhan.

Apa itu bioenhancer?

Bioenhancer ditambahkan ke dadah dan pemakanan tambahan untuk meningkatkan ketersediaan bahan aktif yang terkandung pada struktur sasaran. Konsep bioenhancer adalah berdasarkan perubatan Ayurveda. Ayurveda adalah seni penyembuhan tradisional India yang masih banyak digunakan hingga kini di India, Nepal dan Sri Lanka. Istilah bioenhancer diciptakan di Jammu di Institut Perubatan Integratif India. Institut ini telah lama membuat kajian di bidang Ayurveda. Bioenhancer digambarkan pada awal tahun 1929 oleh Kartick Chandra Bose. Dalam bukunya tahun 1929, Pharmacographia Indica, Bose menamakan kesan penambahbaikan lama lada. Dia mendapati bahawa kesan antiasthmatic Indian Lungwort meningkat ketika pesakit mengambil Long Lada pada masa yang sama. Namun, Bose tidak dapat mengetahui mengapa perkara ini berlaku. Tidak sampai tahun 1979, didapati bahawa piperine dijumpai di lada bertanggungjawab untuk kesan ini. Oleh itu, piperine dari lada panjang adalah penambah bioavailabiliti pertama. Hari ini, penambahbaikan bioavailabiliti ditambah kepada pelbagai dadah dan pemakanan tambahan untuk memperbaiki mereka penyerapan dan kesan dalam badan.

Tindakan farmakologi

Mekanisme tindakan yang berbeza mendasari pelbagai bioenhancer. Pertama, bahan aktif meningkatkan penyerapan dari bahan yang sesuai di dalam usus. Bahan-bahan tersebut kemudiannya kurang terdegradasi di dalam usus dan usus hati. Di dalam hati khususnya, banyak bahan aktif hilang untuk proses selanjutnya dalam badan. Fenomena ini juga dikenali sebagai kesan hantaran pertama. Dadah yang diberikan bersama dengan bioenhancer dapat memasuki patogen (struktur penyebab penyakit) dengan lebih mudah. Contohnya, membran sel tumor atau bakteria menjadi lebih telap terhadap ubat-ubatan. Tambahan pula, bioenhancer menghalang mekanisme pertahanan virus, bakteria atau kulat. Begitu juga, mekanisme pertahanan tisu tumor dihambat. Bioenhancer juga memastikan bahawa bahan aktif dapat mengikat lebih baik pada masing-masing patogen. Mereka mempengaruhi DNA dan protein sedemikian rupa sehingga bahan aktif dapat melekat dan memberi kesannya. Banyak bahan aktif tidak dapat melepasi darah-otak penghalang tanpa bantuan bioenhancer. The darah-otak penghalang adalah penghalang fisiologi antara aliran darah dan pusat sistem saraf di otak. Ia direka untuk melindungi otak dari neurotransmitter, toksin dan patogen dari beredar darah. Melalui penghalang darah-otak, banyak ejen tidak dapat mencapai laman web yang dimaksudkan.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Aplikasi yang tepat bergantung pada bioenhancer tertentu. Salah satu bioenhancer penting adalah piperine. Ini adalah alkaloid yang diekstrak dari lada. Piperine berfungsi sebagai bioenhancer untuk vitamin. Ia sangat berkesan untuk vitamin A, B1, B2, B6, C, D, E dan K.

Asid amino seperti lisin, isoleusin, leucine, valine, tryptophan, methionine dan threonine juga dapat digunakan dengan lebih baik apabila diberikan bersama dengan piperine. Selanjutnya, penyerapan of mineral (yodium, besi, zink, kalsium, selenium, tembaga, mangan, magnesium) dan agen herba bertambah baik. Celiprolol adalah ubat dari kumpulan penyekat reseptor ß dan digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Midazolam] adalah benzidazepine yang digunakan dalam anestesia dan perubatan penyelamat. Quercetin bioenhancer diekstrak dari buah-buahan dan daun tanaman. Quercetin paling berkesan dikombinasikan dengan ubat paclitaxel, yang digunakan dalam perubatan untuk merawat kanser. Glycyrrhizin, saponin dari likuoris akar, meningkatkan aktiviti dan penyerapan antibiotik and antijamur. Allicin bioenhancer terkandung dalam bawang putih. Allicin meningkatkan kesan ubat amfoterisin B pada kulat yis. Sebagai balasan, ia bertindak pada pengangkutan ergosterol dalam sel.

Risiko dan kesan sampingan

Penting untuk menyesuaikan dos ubat yang sesuai apabila bioenhancer diberikan bersamaan. Jika tidak, overdosis mungkin berlaku, yang mungkin dikaitkan dengan kesan sampingan yang teruk, bergantung pada ubat. penghalang darah-otak oleh bioenhancer sebagai masalah. Oleh itu, mungkin bahan berbahaya juga memasuki otak dengan bioenhancer, yang bisa membawa kepada keradangan atau kerosakan neurologi lain.