Biometrik: Tunjukkan mata anda?

Pembayaran tanpa tunai di stesen minyak tanpa pemandu, daftar masuk automatik di lapangan terbang, membuat pesanan di komputer - hari ini, banyak transaksi boleh dilakukan tanpa hubungan peribadi. Ini menjadikannya lebih penting untuk memastikan bahawa orang yang dimaksudkan adalah siapa yang mereka katakan.

Mencegah tindakan keganasan, perbankan dalam talian yang selamat….

Keselamatan dan pengenalpastian orang telah diperdebatkan sekurang-kurangnya sejak meningkatnya tindakan pengganas di seluruh dunia. Tetapi aspek-aspek ini juga penting dalam kehidupan seharian yang normal - bagaimanapun, siapa yang mahu akaun mereka dikosongkan kerana seseorang telah mendapat akses tanpa izin? Atau mengetahui bahawa orang lain telah memperoleh telefon bimbit dengan perbelanjaannya dan telah menelefon dunia selama berminggu-minggu tanpa membayar bil?

Aplikasi biometrik

Satu penyelesaian dijanjikan dengan kaedah berdasarkan biometrik (dari bahasa Yunani: bios = kehidupan, metrein = ukuran), iaitu, pengukuran ciri-ciri fisiologi atau tingkah laku seperti cap jari, iris corak atau suara. Ini boleh digunakan sama ada untuk mengenal pasti individu (dengan membandingkan ciri-cirinya dengan data kumpulan orang yang disimpan secara terpusat, misalnya cap jari dalam kes penjenayah) atau untuk mengesahkan seseorang (juga dikenali sebagai pengesahan).

Untuk melakukan ini, ciri-ciri individu yang berkenaan pertama kali disimpan sebagai rujukan yang boleh dibaca oleh mesin, biasanya dalam bentuk yang dienkripsi, dan data yang dikumpulkan semasa setiap proses pengesahan dibandingkan dengan rujukan ini.

Aplikasi berikut mungkin dilakukan setakat ini, misalnya:

  • Kebenaran capaian untuk (enkripsi) data, rangkaian, perkhidmatan elektronik, perbankan dalam talian, dll .; setakat ini, kebanyakannya tidak ada biometrik, tetapi pengesahan dengan PIN dan kata laluan digunakan untuk ini, semakin banyak juga tanda tangan elektronik
  • Kebenaran untuk memasuki bilik-bilik tertentu (misalnya, di zon keselamatan tinggi) atau mengaksesnya (misalnya, selamat).
  • Kad pengenalan biometrik; di Jerman, cap jari, ciri tangan atau wajah dibenarkan oleh undang-undang.
  • Rakaman masa, automasi tetapan individu, misalnya, di dalam kereta.