Biopsi kulit | Biopsi

Biopsi kulit

Biopsi sel kulit juga dapat dilakukan dan dianalisis. Ia dilakukan terutamanya untuk menjelaskan penemuan kulit yang kelihatan dari luar. Sekiranya terdapat ciri-ciri kulit yang jelas, pakar dermatologi boleh menggunakan pelbagai kriteria untuk menilai sama ada perubahan itu jinak atau memerlukan penjelasan lebih lanjut.

Berbeza biopsi prosedur digunakan bergantung pada penampilan, ukuran dan penyebaran penemuan. Untuk penemuan yang lebih kecil, eksisi biopsi lebih disukai. Dalam prosedur ini, seluruh kawasan dipotong dengan pisau bedah dan kemudian diperiksa.

Dengan setiap kemungkinan hasil pemeriksaan, prosedur selesai pada kulit, kerana semua kelainan telah dihilangkan. Sebagai pilihan alternatif, contohnya jika terdapat kawasan kulit yang terjejas besar, sayatan biopsi atau biopsi pukulan harus disebutkan. Di sini, hanya satu sampel yang diperoleh untuk diperiksa. Selepas diagnosis berikutnya, penemuan yang tinggal ditinggalkan atau mesti dikeluarkan dalam prosedur kedua. Biopsi kulit boleh dilakukan dengan atau tanpa anestesia tempatan dan biasanya rendah komplikasi.

Biopsi kelenjar getah bening

Limfa biopsi nod adalah kaedah diagnostik klinikal yang biasa, terutamanya di kanser diagnostik. Limfa urat simpul dapat diperhatikan oleh pesakit atau doktor sebagai pembesaran yang boleh menyakitkan. Limfa simpul juga dapat ditunjukkan diperbesar dalam gambar CT.

Penyebabnya boleh menjadi penyakit radang atau penyakit ketumbuhan. Limfa mengumpul cecair dari semua kawasan organ dan menyalurkannya kembali ke darah melalui sistem limfa sendiri di leher kawasan. Sekiranya penyakit tumor merebak dan terbentuk metastasis, sekitarnya kelenjar limfa khususnya cepat terjejas.

Pencerobohan mereka memberi sumbangan besar kepada penilaian terhadap kanser dan keputusan mengenai terapi. Sebilangan besar kelenjar limfa terletak di kawasan pangkal paha dan di ketiak. Yang terjejas kelenjar limfa mesti dibuat biopsi untuk diagnosis yang tepat.

Untuk tujuan ini, kulit ditoreh dan kelenjar getah bening terdedah. Ia kemudian boleh dikeluarkan dan kemudian diperiksa secara sitologi dan histologi. Sekiranya kelenjar getah bening benar-benar terjejas oleh kanser, semua node di rantau ini dikeluarkan untuk mengelakkan risiko sel tumor menjajah kelenjar getah bening yang lain melalui sistem limfa. Prosedur profilaksis ini disebut "penghapusan kelenjar getah bening".

Biopsi kelenjar tiroid

A biopsi tiroid dilakukan dalam diagnostik klinikal untuk banyak penyakit. Sejarah sebelumnya mengenai gejala, palpasi dan ultrasound rakaman dari kelenjar tiroid menimbulkan kecurigaan bahawa ia diubah secara tidak normal. Untuk mensasarkan kawasan yang tidak normal di kelenjar tiroid, biopsi dikendalikan secara serentak ultrasound rakaman.

Biopsi sebenar kemudian dilakukan dengan jarum halus. Komplikasi sangat kecil dengan kaedah ini. Perubahan dalam kelenjar tiroid boleh disebabkan oleh keradangan, misalnya.

Mereka boleh disebabkan oleh patogen atau sebagai reaksi autoimun. Juga dalam kes-kes kerosakan fungsi kelenjar tiroid dan gondok, pemeriksaan sel-sel sering menemui penyebabnya. Pada banyak orang, kelenjar tiroid membentuk nod, yang boleh menjadi aktif atau tidak aktif.

Tumor ganas juga dapat dibayangkan. Tidak setiap nod kelenjar tiroid memerlukan rawatan. Biopsi harus memberikan kepastian akhir dalam kes diagnosis yang awalnya disyaki.