Biopsi ginjal

Definisi - Apakah itu biopsi buah pinggang?

A buah pinggang biopsi merujuk kepada sampel tisu dari satu atau kedua buah pinggang. Perkataan itu buah pinggang tusuk digunakan secara sinonim. Dengan kaedah a buah pinggang biopsi, penyebab gangguan fungsi ginjal dapat dikenal pasti. Ini adalah standard emas, iaitu diagnosis pilihan, untuk sekatan fungsi ginjal yang tidak jelas. Ini membolehkan rancangan terapi yang sesuai dibuat untuk penyakit yang dimaksudkan.

Petunjuk untuk biopsi buah pinggang

Secara umum, petunjuk untuk buah pinggang biopsi, seperti mana-mana langkah diagnostik lain, dapat diberikan jika manfaat diagnostik melebihi potensi risiko. Petunjuk untuk biopsi buah pinggang mungkin kegagalan buah pinggang akut, kekurangan buah pinggang kronik, sistemik lupus erythematosus, darah dalam air kencing (haematuria) atau protein dalam air kencing (proteinuria) dengan disyaki penyakit ginjal progresif, perubahan pada buah pinggang dengan disyaki kanser, atau masalah berikutan pemindahan buah pinggang.

Persediaan sebelum biopsi buah pinggang

Persiapan sebelum biopsi buah pinggang harus selalu dilakukan setelah berunding dengan doktor yang bertugas. Pada prinsipnya, perawatan harus diambil untuk memastikan ubat antikoagulan dihentikan pada waktunya. Penting untuk berbincang dengan doktor kapan harus berhenti mengambil ubat mana dan kapan harus mengambilnya semula selepas operasi.

Di samping itu, a darah ujian biasanya dijalankan sebelum biopsi buah pinggang. Di sini adalah penting untuk menentukan darah nilai pembekuan dan keradangan. Biopsi buah pinggang biasanya dilakukan di tempat tempatan anestesia.

Walaupun begitu, disarankan untuk berpuasa semasa prosedur. Ini bermaksud bahawa makanan pejal terakhir biasanya dimakan pada malam sebelumnya dan hanya air atau teh yang boleh diminum sehingga kira-kira 4 jam sebelum prosedur. Di sini juga, adalah disyorkan untuk berjumpa dengan doktor yang akan merawat anda.

Adakah biopsi buah pinggang menyakitkan?

Biopsi buah pinggang biasanya tidak menyakitkan kerana kulit dibius dengan anestetik tempatan. Biopsi buah pinggang itu sendiri tidak menyakitkan. Ada kemungkinan perasaan tekanan yang sedikit tidak menyenangkan berlaku semasa biopsi.

If kesakitan berkembang di laman biopsi selepas biopsi, ubat penahan sakit seperti parasetamol boleh digunakan. Kuat kesakitan tidak boleh dirasakan selepas biopsi buah pinggang. Aspirin tidak boleh diambil selama tiga hari setelah biopsi, kerana ini dapat menyebabkan pendarahan meningkat.

Adakah biopsi buah pinggang dilakukan di bawah anestesia?

Anestesia biasanya tidak diperlukan untuk biopsi buah pinggang. Kulit, tisu di bawah kulit dan otot dibius dengan anestetik tempatan. Ginjal itu sendiri tidak menyakitkan.

Oleh itu prosedurnya tidak menyakitkan. Sekiranya perlu, sesuatu dapat diberikan sebagai tambahan untuk menenangkan pesakit. Biopsi buah pinggang di bawah anestesia oleh itu hanya dilakukan dalam kes yang luar biasa.