Biopsi hati

Apa itu biopsi hati?

A hati biopsi adalah penyingkiran sampel tisu dari hati. Secara sinonim untuk a hati biopsi, hati tusuk juga digunakan. Ia dilakukan untuk menentukan penyebab penyakit hati yang tidak jelas atau untuk memantau perjalanan penyakit hati kronik.

Petunjuk untuk biopsi hati

Petunjuk untuk hati biopsi ditentukan oleh doktor yang merawat. Dia akan mempertimbangkan faedah biopsi hati dengan berhati-hati terhadap kemungkinan risiko. Petunjuk yang mungkin berlaku untuk biopsi hati mungkin

  • Penjelasan mengenai nilai hati yang menyimpang dari norma (peningkatan nilai hati)
  • Penyakit hati kronik
  • Penyakit hati yang meradang
  • Kecurigaan barah
  • Penyakit kuning yang tidak dapat dijelaskan
  • Penyakit metabolik
  • A lemak hati.

Adakah biopsi hati menyakitkan?

Biopsi hati kurang menyakitkan kerana anestesia tempatan kulit dan otot di kawasan tusuk tapak. Walaupun begitu, sedikit kesakitan kadang-kadang boleh berlaku semasa prosedur. Ini boleh memancar ke bahu. Sekiranya kesakitan berlaku, ubat penahan sakit boleh ditadbir.

Apakah kesakitan selepas biopsi hati?

Selepas biopsi hati sedikit dan kusam kesakitan mungkin berlaku. Ini juga boleh memancar ke bahu. Painkillers seperti parasetamol boleh diambil sekiranya perlu. Aspirin dan ibuprofen tidak boleh diambil selepas biopsi hati kerana ia mempunyai kesan penghambatan terhadap darah pembekuan. Sekiranya kesakitan yang sangat teruk berlaku, doktor harus segera berjumpa untuk menyingkirkan kemungkinan komplikasi.

Persiapan sebelum biopsi hati

Sebelum biopsi hati, ubat antikoagulan harus dihentikan sebahagiannya. Ubat antikoagulan termasuk Marcumar, antikoagulan oral baru (NOAK), ASS, Clopidogrel, tetapi juga beberapa ubat penahan sakit (NSAID) seperti Ibuprofen. Selang waktu ubat mesti dihentikan dan ubat mana yang boleh anda teruskan harus dibincangkan dengan doktor yang merawat anda.

Walaupun selepas biopsi hati, ubat yang telah dihentikan tidak boleh diminum selama beberapa hari untuk mengurangkan risiko pendarahan sekunder. Sebelum biopsi hati dilakukan, anda akan mengadakan ceramah bermaklumat di mana anda akan dimaklumkan mengenai prosedur, kemungkinan risiko dan, jika perlu, prosedur alternatif. Pada hari ini, darah biasanya diambil sekali lagi untuk menentukan nilai darah semasa.

. darah kiraan dan nilai pembekuan semasa sangat penting di sini. Anda perlu berpuasa pada hari biopsi hati. Ini bermaksud bahawa makanan terakhir boleh diambil pada waktu petang sebelum biopsi hati.

Cecair jernih seperti air atau teh biasanya diminum secara sederhana hingga 4 jam sebelum biopsi. Di sini juga, adalah dinasihatkan untuk berjumpa doktor yang merawat. Ubat-ubatan yang biasanya anda ambil pada hari biopsi hati pada waktu pagi dan tengah hari biasanya hanya boleh diambil setelah biopsi hati. Walau bagaimanapun, doktor yang merawat anda juga akan memberitahu anda mengenai perkara ini.