Biopsi otak

Apa itu biopsi otak?

A biopsi adalah sampel tisu yang diambil dari kawasan tertentu badan. Akibatnya, seseorang bercakap mengenai a otak biopsi apabila bahan sampel diambil dari otak. Kita mesti memutuskan antara bahagian yang berlainan di otak.

Sampel boleh diambil dengan baik dari kawasan otak yang cetek (terutama korteks serebrum). Tetapi cerebellum dan diencephalon juga boleh biopsied. Kawasan otak yang lebih dalam seperti yang disebut Thalamus atau batang otak lebih sukar dijangkau.

Petunjuk

Otak biopsi jarang dilakukan, kerana campur tangan langsung pada otak selalu dikaitkan dengan risiko. Oleh itu, sangat penting untuk mempertimbangkan risiko terhadap manfaat biopsi otak. Petunjuk yang kerap untuk biopsi otak adalah keperluan ruang di otak.

Ini boleh disebabkan oleh proses jinak dan ganas dan oleh itu mesti dijelaskan secepat mungkin sehingga strategi terapi yang masuk akal dapat dikembangkan. Oleh itu, biopsi otak memainkan peranan penting dalam diagnostik tumor. Biopsi juga dapat dilakukan pada penyakit degeneratif, di mana bahan otak semakin berkurang, untuk mengenal pasti penyebab gejala. Biopsi otak jarang digunakan dalam penyakit berjangkit. Di sini, seseorang biasanya menjalani pemeriksaan cecair serebrospinal (pemeriksaan cecair serebrospinal).

Apakah biopsi otak stereotaktik?

Dalam perubatan, stereotaktik adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan prosedur yang dilakukan dari beberapa arah. Sebagai contoh, biopsi otak yang akan dilakukan di kawasan otak yang sangat kecil dapat dilakukan secara stereotaktik. Untuk tujuan ini, pencitraan tiga dimensi otak diperlukan terlebih dahulu.

Simulasi komputer kemudian boleh digunakan untuk menentukan lokasi tepat kawasan otak yang akan diperiksa. Cincin kemudian diletakkan di atas kepala yang mana instrumen biopsi dilampirkan pada pelbagai titik. Instrumen memasuki otak melalui lubang kecil yang dibor ke dalam tengkorak. Tempat di mana instrumen bertemu adalah tempat di mana biopsi otak diambil. Berbanding dengan prosedur lain, biopsi otak stereotaktik sangat lembut pada tisu kerana ketepatannya.