Biopsi paru-paru

Apa itu biopsi paru-paru?

A paru-paru biopsi adalah penyingkiran sampel tisu dari paru-paru. Ia diambil terutamanya oleh bronkoskopi (paru-paru endoskopitransthoracic (melalui dada) jarum halus biopsi atau torakoskopi (prosedur pembedahan melalui dada rongga) menggunakan jarum berlubang atau forcep biopsi. Kaedah mana yang digunakan bergantung pada lokasi kawasan yang disyaki di paru-paru.

Petunjuk untuk biopsi paru-paru

Petunjuk umum untuk paru-paru biopsi adalah penjelasan mengenai penyakit paru-paru yang menyebabkan gejala klinikal dan dapat dikesan dalam prosedur radiologi, tetapi penyebabnya tidak jelas. Ini termasuk tumor paru-paru, interstisial penyakit paru-paru (contohnya fibrosis paru-paru), silikosis (pekerjaan penyakit paru-paru disebabkan oleh debu kuarza) atau alveolitis alergi eksogen (disebabkan oleh debu organik).

Persiapan sebelum biopsi paru-paru

Sebelum pulmonari tusuk, penting untuk diberi perhatian darah pembekuan. Doktor yang bertanggungjawab akan membincangkan dengan anda sama ada antikoagulan dimasukkan ke dalam ubat anda yang anda selalu minum dan sama ada ubat ini boleh diambil lebih jauh atau harus dijeda. Sebagai peraturan, ASS masih boleh diambil.

Sekiranya anda mengambil ASA dan clopidogrel secara kombinasi, biasanya disyorkan untuk menghentikan clopidogrel 5 hari sebelum mengambilnya. Semasa mengambil Marcumar, yang INR (bahan kimia makmal darah nilai untuk pembekuan darah) harus diperiksa. Sebagai peraturan, INR mestilah kurang daripada 1.5 untuk paru tusuk.

Perlu juga diperhatikan bahawa ubat penahan sakit dalam kumpulan NSAID juga mempunyai kesan antikoagulan. Aspirin dan ibuprofen oleh itu tidak boleh digunakan untuk kesakitan rawatan jika boleh. Dalam kes ini, disyorkan untuk mengambil parasetamol, yang tidak memberi kesan darah pembekuan.

Anda perlu berpuasa pada hari biopsi paru-paru. Ini bermaksud bahawa makanan terakhir boleh dimakan pada waktu petang sebelum biopsi paru-paru dan hanya cecair jernih seperti air atau teh yang boleh diminum sehingga kira-kira 4 jam sebelum biopsi. Anda boleh diberi ubat penenang untuk menenangkan anda sebelum biopsi paru-paru. Sekiranya perlu, anda mungkin diberi sedikit oksigen melalui saluran hidung atau, sekiranya batuk, batuk-melegakan ubat.

Prosedur biopsi paru-paru

Prosedur berbeza mengikut kaedah yang digunakan. Biopsi paru-paru melalui bronkoskopi Dalam biopsi paru-paru menggunakan bronkoskopi, mulut dan kawasan tekak dibius dengan semburan. Sekiranya perlu, sesuatu boleh diberikan sebagai tambahan untuk penenang.

Bronkoskop dimasukkan melalui mulut or hidung ke dalam tiub bronkial. Ia terdiri daripada tiub dengan kamera di hujungnya. Terdapat juga saluran kerja di mana sampel tisu dapat diambil dari paru-paru menggunakan biopsi forceps.

Kawasan tersebut kemudian dibilas dengan larutan garam dan disedut. Biopsi paru-paru melalui biopsi jarum halus transthoracik Biopsi jarum halus transthoracic (melalui toraks) biasanya dilakukan oleh ahli radiologi yang bekerja secara intervensi. Ia dilakukan dalam keadaan rawan jika boleh.

Kawasan yang akan ditusuk ditutup secara steril dan dibius dengan anestetik tempatan. Sebagai peraturan, jarum biopsi dimasukkan ke kawasan yang disyaki menggunakan ultrasound mesin atau CT. Anda akan diminta menahan nafas semasa tusuk. Selepas prosedur, a Sinar X daripada dada akan diambil untuk menolak pneumothorax (udara di celah antara dua kulit paru-paru) dan pendarahan.

Biopsi paru-paru melalui thoracoscopy Thoracoscopy adalah salah satu prosedur pembedahan yang paling minimum invasif. Dalam torakoskopi, instrumen dan kamera dimasukkan melalui sayatan kecil melalui rongga toraks. Sampel tisu dari tisu paru-paru dapat diambil melalui instrumen ini.

Kawasan itu kemudian dibilas dan dihisap. Sayatan dijahit dan pembalut digunakan. Saliran juga dimasukkan selama 1-2 hari.

Setelah saliran dikeluarkan, a x-Ray dada diambil untuk dikawal. Thoracoscopy biasanya dilakukan di bawah anestesia am. Walau bagaimanapun, penenang juga mungkin.

  • Biopsi paru-paru melalui bronkoskopi Dalam biopsi paru-paru menggunakan bronkoskopi, mulut dan kawasan tekak dibius dengan semburan. Sekiranya perlu, sesuatu boleh diberikan sebagai tambahan untuk penenang. Bronkoskop dimasukkan melalui mulut atau hidung ke dalam tiub bronkial.

Ia terdiri daripada tiub dengan kamera di hujungnya. Terdapat juga saluran kerja di mana sampel tisu dapat diambil dari paru-paru menggunakan biopsi forceps. Kawasan tersebut kemudian dibilas dengan larutan garam dan disedut.

  • Biopsi paru-paru melalui biopsi jarum halus transthoracik Biopsi jarum halus transthoracic (melalui toraks) biasanya dilakukan oleh ahli radiologi yang bekerja secara intervensi. Ia dilakukan dalam keadaan rawan jika boleh. Kawasan yang akan dicucuk ditutup dengan steril dan dibius dengan anestetik tempatan.

Sebagai peraturan, jarum biopsi dimasukkan ke kawasan yang disyaki menggunakan ultrasound mesin atau CT. Anda akan diminta menahan nafas semasa tusukan. Selepas prosedur, a Sinar X dada akan diambil untuk menolak pneumothorax (udara di celah antara dua kulit paru-paru) dan pendarahan. - Biopsi paru-paru melalui thoracoscopy Thoracoscopy adalah salah satu prosedur pembedahan yang paling minimum invasif.

Dalam torakoskopi, instrumen dan kamera dimasukkan melalui sayatan kecil melalui rongga toraks. Sampel tisu dari tisu paru-paru dapat diambil melalui instrumen ini. Kawasan itu kemudian dibilas dan dihisap.

Sayatan dijahit dan pembalut digunakan. Saliran juga dimasukkan selama 1-2 hari. Setelah saliran dikeluarkan, sinar-x dada diambil untuk dikawal. Thoracoscopy biasanya dilakukan di bawah anestesia am. Walau bagaimanapun, ubat penenang juga boleh dilakukan.