Biorhythm: Jam Cina

In perubatan Cina tradisional (TCM), proses temporal seperti musim, fasa bulan atau irama harian selalu memainkan peranan penting. Secara tradisinya, pengaruh penting terhadap keadaan kesihatan dikaitkan dengan mereka, sehingga mereka diambil kira dalam kedua diagnostik dan terapi. Terdapat hubungan khas antara waktu dan fungsi organ.

Ini digambarkan oleh model berdasarkan jam, di mana setiap segmen 2 jam ditugaskan ke organ (atau jalur yang disebut) di mana ia mempunyai aliran tenaga tertinggi, iaitu ia sangat aktif tetapi juga rentan terhadap gangguan . Sekiranya aduan berulang kali pada waktu tertentu dalam sehari, ini mungkin menunjukkan adanya gangguan pada organ yang ditetapkan:

3: 00-5: 00 pagi
Paru-paru berlepas: Orang dengan jantung kegagalan sering bangun pada waktu malam antara jam 3:00 hingga 5:00 pagi kerana mereka menghadapi masalah bernafas. Yang air di dalam badan kemudian telah sampai ke paru-paru dan paru-paru berfungsi dengan laju. Badan bertindak balas terhadap prestasi puncak ini.
Sebagai subsistem paru-paru, kulit memainkan peranan khas dalam penginderaan suhu: banyak penderita mendapat sejuk dan kesejukan membangunkan mereka.

5.00-7.00 am
. kolon bergerak: banyak orang sihat mempunyai pergerakan usus antara jam 6:00 hingga 7:00 pagi. Keteraturan ini juga membolehkan kesimpulan dibuat mengenai masa dan sifat makanan terakhir sehari sebelumnya.

7.00-9.00 am
Perut masa: pencernaan berlaku dengan paling lancar selama ini dan oleh itu cadangan popular untuk makan seperti maharaja pada waktu pagi. Orang yang rendah darah tekanan mengalami penurunan tekanan darah sekitar jam 11:00 dan boleh mengatasi ini dengan secawan kaldu atau makanan masin ringan.

12 jam kemudian (19: 00-21: 00), perut hampir tidak berfungsi sama sekali. Makanan kekal di perut sehingga pagi yang lain dan anda bangun pada waktu pagi sudah merasa kenyang. Oleh itu, anda tidak boleh benar-benar makan makanan selepas jam 19.00, kerana makanan tersebut mempunyai masa 12 jam untuk diperam dan busuk pada suhu 37 darjah Celsius.

9.00-11.00
Limpa dan pankreas dirangsang: Selama ini, pankreas berfungsi pada kelajuan penuh dan mengeluarkan paling banyak enzim dan penapaian. Oleh itu, mental individu pembelajaran kemampuan adalah yang terbaik selama ini. Peperiksaan selama ini berlangsung dalam keadaan optimum. Prosedur pembedahan juga paling baik dilakukan selama ini, seperti enzim mencegah keradangan dan mempercepatkan penyembuhan luka.

11.00-13.00
Masa maksimum jantung: kerana jantung bekerja secara berterusan selama 24 jam, 2 jam ini berfungsi sebagai masa pertumbuhan semula jantung dan ia mesti dihindari untuk tempoh ini. Bagi banyak penyokong bioritme, latihan fizikal, tekanan, atau pembedahan tidak dapat dibenarkan selama ini.

13.00-15.00
Perut penuh ... Pada fasa ini usus kecil memerlukan yang optimum darah membekalkan. Kerja otot tambahan tidak diperlukan sekarang, kerana pergeseran yang dihasilkan dari darah ke pinggir membawa kepada pencernaan. Tidur tengah hari selepas makan atau bahkan larangan berenang dengan perut yang penuh dapat dikesan kembali kepada kenyataan ini.

15.00-17.00
. pundi kencing berfungsi dengan kelajuan penuh: dalam tempoh ini, kebanyakan air kencing biasanya dikeluarkan.

17.00-19.00 jam
Ginjal sangat aktif

19.00-21.00 jam
Sistem peredaran darah telah menjadi panas: Ini adalah waktu rehat dan kelonggaran organ utama.

21.00-23.00
Penjanaan semula kelenjar endokrin

23.00-1.00
Masa maksimum pundi hempedu

1.00-3.00 petang
Masa maksimum hati: alkohol dipecah dengan baik selama ini. Setelah pecahan selesai, banyak orang bangun kerana gula tahap dalam darah telah menurun dengan ketara kerana proses metabolik. Secara kebetulan, perubatan Barat juga biasa dengan fenomena seperti itu: sebagai contoh, doktor kecemasan sering melihat kolik bilier pada sekitar tengah malam, asma serangan pada waktu awal pagi dan jantung serangan pada waktu pagi.