Biorhythm: Kronobiologi

Jam biologi memainkan peranan penting: ia memberitahu badan kita kapan ia boleh aktif dan kapan tiba masanya untuk menukar gear. Ini mempengaruhi fungsi tubuh kita - darah tekanan, suhu badan, hormon seimbang.

Pusat kawalan adalah nukleus di kita otak - tidak lebih besar daripada sebiji beras. Ia terletak di tingkat jambatan hidung di atas persimpangan (chiasm) jalur visual, dari mana namanya berasal: inti suprachiasmatic, lebih ringkas: SCN. Ia dikendalikan oleh otak fungsi dan hormon, dan bertindak balas terutamanya terhadap perbezaan cahaya yang dipancarkan kepadanya oleh sel khas di retina.

Tidak segerak

Apa yang dahulu mudah dikendalikan adalah cabaran berterusan untuk jam dalaman kita: sama ada waktu malam atau shift kerja, malam disko, penerbangan jarak jauh atau perubahan waktu pada musim bunga dan musim luruh - hari semakin lama disebabkan oleh cahaya buatan, irama kehidupan tidak lagi sesuai dengan masa terang dan gelap atau berubah berulang-ulang dalam waktu singkat.

Untuk sementara waktu organisma kita dapat mengimbangi ini, tetapi dalam jangka panjang kerja keras ini membawa kepada gangguan fizikal dan mental. Sekiranya irama harian individu sentiasa diabaikan, ia boleh berlaku membawa gangguan tidur, kehilangan prestasi dan mood hingga kemurungan, juga risiko penyakit fizikal meningkat.

Chronotypes: Dari lark dan burung hantu

Aspek lain adalah bahawa terdapat berbagai jenis waktu (kronronipipe): The "larks" (awal bangun) dan "burung hantu" (kerapu pagi). Mereka mempunyai waktu tidur dan bangun yang berbeza dan berbeza dalam jangka waktu tidur. Sekiranya mereka terus hidup bertentangan dengan irama masing-masing - misalnya, kerana waktu kerja yang kaku di sekolah dan kehidupan profesional - risiko masalah juga meningkat.

Kronobiologi

Penyelidik tidur dan ahli biologi masa semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kronobiologi, sebagai sains interdisipliner, meneroka bagaimana bioritme dan faktor dalaman dan luaran (persekitaran) saling berkaitan dan apa kesan gaya hidup kita terhadap kesihatan. Semakin banyak penemuan kronobiologi, semakin kuat suara menjadikan irama harian kita di sekolah, perniagaan, pekerjaan dan masa lapang begitu fleksibel sehingga kita tidak perlu mengabaikan jam dalaman kita.