Biperida

Produk

Biperiden boleh didapati secara komersial sebagai tablet, tablet pelepasan berterusan, dan penyelesaian untuk suntikan (Akineton, Akineton retard). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak 1958.

Struktur dan hartanah

Biperiden (C21H29TIDAK, Mr = 311.46 g / mol) terdapat dalam dadah sebagai biperidene hidroklorida, kristal putih serbuk larut dalam air. Ia adalah racemate.

Kesan

Biperiden (ATC N04AA02) mempunyai sifat antikolinergik pusat. Ia mungkin mempunyai peningkatan mood dan kesan euforia.

Petunjuk

Biperiden ditunjukkan untuk rawatan penyakit Parkinson (terutamanya ketegaran dan gegaran), gejala extrapyramidal yang disebabkan oleh ubat-ubatan, dan gangguan pergerakan extrapyramidal yang lain.

Dos

Menurut risalah maklumat profesional.

Penyalahgunaan

Biperiden berpotensi disalahgunakan kerana moodnya meningkat dan kesan euforia.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Glaukoma sudut sempit
  • Stenosis mekanikal saluran pencernaan
  • Megakolon
  • Halangan usus

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Mungkin interaksi termasuk: Anticholinergics, quinidine, carbidopa/levodopa, neuroleptik, pethidine, metoklopramida, dan alkohol.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk merangkumi gangguan saraf pusat seperti keletihan, pening, pergolakan, halusinasi, kering mulut, sembelit, gangguan pencernaan, membatalkan disfungsi, pengekalan kencing, berkeringat berkurang, gangguan visual, sudut sempit glaukoma, bertambah jantung kadar, reaksi hipersensitiviti, dan peningkatan kejang. Banyak kesan sampingan ini disebabkan oleh kesan antikolinergik biperiden.