Daun birch untuk penyakit saluran kencing

Apakah kesan daun birch?

Daun birch (Betulae folium) mempunyai kesan diuretik. Oleh itu, sebagai ubat herba tradisional, kebanyakannya digunakan dalam bentuk teh untuk terapi pembilasan dalam penyakit bakteria dan radang saluran kencing dan batu ginjal. Mereka juga boleh menyokong rawatan aduan reumatik atau gout.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian klinikal mencadangkan kesan berfaedah teh daun birch untuk jangkitan saluran kencing. Data terlalu terhad untuk dijadikan bukti saintifik. Sebaliknya, cadangan itu diperoleh daripada penggunaan bertahun-tahun.

Kulit kayu birch (Betulae cortex) boleh membantu dengan luka kulit cetek seperti melecur.

Untuk kesan daun birch dan kulit kayu, bahan flavonoid, asid karboksilik fenolik, ester triterpena (seperti betulin, asid betulinik), tanin dan minyak pati adalah sangat penting. Betulin lebih tertumpu pada kulit kayu daripada daun.

Tidak diketahui bahawa daun birch membantu menurunkan berat badan.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai batasannya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak menjadi lebih baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Bagaimanakah daun birch digunakan?

Minum secawan teh daun birch hangat beberapa kali sehari untuk merawat gejala saluran kencing atau kersik buah pinggang. Dos harian maksimum ialah dua belas gram daun birch.

Apabila menyediakan teh, anda boleh menggabungkan daun birch dengan tumbuhan ubatan lain atau mendapatkan campuran siap sedia di farmasi. Contohnya, teh pundi kencing mengandungi tumbuhan ubatan seperti daun birch, daun bearberry dan herba jelatang.

Daun birch juga boleh didapati dalam bentuk teh dan tablet segera larut, dan sebagai ekstrak alkohol dalam jus dan jus tekan tumbuhan segar.

Kulit kayu birch digunakan secara luaran sahaja. Ekstrak kering boleh didapati sebagai gel untuk digunakan pada kulit, seperti untuk luka bakar atau cantuman kulit.

Banyak produk kosmetik juga mengandungi ekstrak birch. Untuk permohonan yang betul, sila rujuk pada sisipan pakej yang disertakan.

Apakah kesan sampingan yang boleh ditimbulkan oleh daun birch?

Apabila daun birch digunakan secara dalaman, ketidakselesaan gastrousus ringan mungkin berlaku dalam kes yang jarang berlaku.

Gel dengan ekstrak kulit kayu birch boleh menyebabkan kesan sampingan seperti komplikasi luka, sakit dan kegatalan.

Apa yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan daun birch

Sesiapa yang mengalami edema (pengekalan air) akibat gangguan jantung atau aktiviti buah pinggang mesti menahan diri daripada terapi siram dengan birch. Perkara yang sama berlaku untuk jangkitan saluran kencing demam dan prostatitis akut. Dalam kes ini, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera.

Semasa mengandung dan menyusu, serta untuk kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun, belum ada penemuan yang mencukupi mengenai penggunaan daun birch dan kulit kayu birch. Dalam kes ini, adalah lebih baik untuk menahan diri daripada menggunakannya.

Bagaimana untuk mendapatkan produk daun birch

Anda boleh mengumpul daun birch untuk penyediaan teh dari Mei hingga Jun dan kemudian mengeringkannya. Jika tidak, anda boleh mendapatkan daun birch kering, serta ubat-ubatan siap pakai dan persediaan kosmetik berdasarkan daun birch dan kulit kayu birch di farmasi anda atau kedai ubat yang lengkap.

Untuk penggunaan yang betul, sila baca sisipan bungkusan atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Apakah daun birch?

Pokok birch tergolong dalam keluarga birch (Betulaceae). Untuk persediaan perubatan, kayu birch tergantung (Betula pendula) dan kayu birch rawa (Betula pubescens) digunakan.

Lazim untuk semua birch adalah kulit putih, yang boleh dikupas secara mendatar nipis kertas.

Birch paya lebih suka tapak yang lebih basah berbanding dengan birch cerun, dan daunnya lebih kecil.

Nama genus Betula berasal daripada perkataan Latin "bitumen" (= pitch bumi, asfalt): Orang Gaul membuat sejenis bitumen daripada getah birch (Gallic betu = resin, getah, gam).

Dalam perubatan rakyat, daun birch sering digunakan untuk "penawar musim bunga", untuk pembersihan darah dan secara luaran untuk keguguran rambut dan kelemumur.