Birch: Kegunaan Ubat

Produk

Produk yang tersedia secara komersil termasuk teh, campuran teh, potongan ubat perubatan, titisan, dan getah birch (pemilihan). Ekstrak of birch daun adalah bahan khas dari buah pinggang and pundi kencing dragees and buah pinggang and pundi kencing teh.

Tumbuhan batang

Tumbuhan induk adalah birch pokok (birch menangis) dan (birch berbulu) dari keluarga birch. Kedua-dua spesies ini berasal dari Eropah. Birch berkembang terutamanya di hemisfera utara.

Ubat ubat

Birch daun (Betulae folium) paling sering digunakan sebagai bahan mentah perubatan. Mereka terdiri daripada daun dedaunan kering atau utuh dari kedua-dua spesies atau kacukan kedua-dua spesies. Farmakopia memerlukan kandungan flavonoid minimum. Dua produk berbeza dipanggil getah birch (Betulae succus). Pertama, ia dapat diperoleh dari daun birch, biasanya dengan pengekstrakan dengan pelarut seperti etanol. Kedua, batangnya bosan pada musim bunga, dan getah birch keluar. Lihat di bawah birch sap.

Ramuan

Bahan-bahan daun birch termasuk:

  • Flavonoid
  • Tannin
  • Asid karboksilik fenolik: asid klorogenik
  • Minyak pati
  • Alkohol triterpena
  • Vitamin, terutamanya vitamin C

Kesan

Persediaan dari daun birch mempunyai sifat diuretik dan antibakteria.

Petunjuk untuk digunakan

. dadah secara tradisional digunakan sebagai diuretik, sebagai contoh, pada radang dan bakteria penyakit saluran kencing seperti cystitis. Daun birch juga digunakan dalam penyakit rematik dan untuk mencegah buah pinggang batu. Dalam perubatan alternatif, daun birch juga digunakan untuk pemurnian atau detoksifikasi ( "detox").

Dos

Teh disediakan sebagai infus dengan kira-kira satu sudu teh ubat perubatan setiap cawan. Biarkan mendidih selama 5 hingga 10 minit. Minum satu cawan beberapa kali sehari.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Kanak-kanak di bawah 6 tahun

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk merangkumi reaksi hipersensitiviti dan gangguan gastrousus.