Bisacodyl: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana Bisacodyl berfungsi

Bisacodyl ialah "prodrug", iaitu prekursor bahan aktif sebenar. Ia ditukar oleh bakteria dalam usus besar ke dalam bentuk aktif BHPM.

Ini menghalang penyerapan natrium dan air daripada najis ke dalam darah dan menggalakkan pembebasan air dan elektrolit ke dalam usus. Ini menjadikan najis lebih lembut. BHPM juga merangsang peristalsis usus supaya sisa makanan diangkut lebih cepat ke arah keluar (dubur).

Pelincir boleh ditambah kepada julap sekiranya berlaku gejala yang berpanjangan atau teruk. Pelincir memastikan pemindahan usus lebih mudah berkat "kesan pelincir".

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Kesan pencahar Bisacodyl berlaku selepas enam hingga dua belas jam apabila diambil secara lisan (melalui mulut) dan selepas 15 hingga 30 minit apabila diambil sebagai suppositori. Sebahagian daripada bahan aktif dikumuhkan dalam najis, selebihnya dalam air kencing.

Bilakah Bisacodyl digunakan?

Bisacodyl digunakan terutamanya untuk sembelit. Ia juga digunakan untuk keadaan di mana pemindahan usus yang lebih mudah diingini (seperti buasir).

Julap seperti Bisacodyl juga digunakan untuk menyediakan pesakit untuk pemeriksaan X-ray saluran penghadaman dan untuk pembedahan usus terapeutik.

Bagaimana Bisacodyl digunakan

Dalam rawatan sembelit akut, julap diambil secara lisan sebagai tablet atau tablet bersalut asid gastrik (bersama-sama dengan banyak air dan sebaik-baiknya pada waktu petang) atau dimasukkan secara rektal sebagai suppositori.

Dos biasa di Jerman dan Austria untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur sepuluh tahun ke atas adalah antara lima dan sepuluh miligram bahan aktif apabila diambil secara lisan atau sepuluh miligram apabila diambil sebagai suppositori. Kanak-kanak berumur dua hingga sepuluh tahun boleh mengambil lima miligram bisacodyl atau menerima suppositori yang mengandungi lima miligram bahan aktif seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Pengesyoran yang sedikit berbeza dikenakan di Switzerland. Di sini, kanak-kanak hanya diberi dos untuk orang dewasa dari umur dua belas tahun. Doktor juga hanya boleh menetapkan julap dari umur empat tahun.

Apakah kesan sampingan Bisacodyl?

Kesan sampingan Bisacodyl yang mungkin untuk kegunaan jangka pendek ialah sendawa, kembung perut, cirit-birit, loya, kekejangan perut dan sakit di bahagian perut dan/atau rektum.

Penggunaan Bisacodyl yang berpanjangan boleh menyebabkan gangguan air dan elektrolit, terutamanya kekurangan kalium dan magnesium, yang boleh mengakibatkan kelemahan otot. Kehilangan kalsium dengan osteoporosis seterusnya juga boleh berlaku.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan Bisacodyl?

Kontraindikasi

Bisacodyl tidak boleh digunakan dalam kes berikut

  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau mana-mana bahan lain ubat
  • gangguan gastrousus akut
  • penyumbatan usus
  • sakit perut yang teruk bersama-sama dengan loya dan/atau muntah (tanda penyakit serius)

Pesakit yang mengalami disfungsi buah pinggang, gangguan elektrolit atau dehidrasi hanya boleh menggunakan produk di bawah pengawasan doktor yang boleh menilai risiko peningkatan kehilangan cecair. Ini terpakai terutamanya kepada pesakit tua.

Interaksi

Penggunaan bisacodyl dikaitkan dengan kehilangan kalium. Ini boleh menjejaskan toleransi glikosida jantung - terutamanya apabila digunakan serentak dengan diuretik atau kortikosteroid (“kortison”), kedua-duanya turut menjejaskan keseimbangan air dan elektrolit. Jika keseimbangan elektrolit menjadi terlalu tidak seimbang, aritmia jantung mungkin berlaku.

Kesan pencahar bisacodyl boleh menjejaskan penyerapan bahan aktif lain, seperti digoxin (ubat jantung).

Sekatan umur

Bisacodyl tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah umur dua tahun di Jerman dan Austria, dan pada kanak-kanak di bawah umur empat tahun di Switzerland.

Persediaan untuk ubatan sendiri boleh didapati di kaunter farmasi di Jerman dan Austria dari umur sepuluh tahun, di Switzerland dari umur dua belas tahun.

Kehamilan dan menyusu

Sejak pelancaran pasarannya pada tahun 1950-an, tiada kesan berbahaya julap telah dilaporkan semasa kehamilan. Oleh itu, Bisacodyl boleh digunakan semasa kehamilan dalam jangka pendek atas nasihat perubatan.

Data klinikal menunjukkan bahawa baik bisacodyl mahupun metabolitnya tidak masuk ke dalam susu ibu. Oleh itu, wanita boleh meneruskan penyusuan susu ibu tanpa sekatan semasa digunakan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan bisacodyl

Bisacodyl boleh didapati dalam bentuk oral (cth. tablet) dan dalam bentuk suppositori di farmasi di Jerman, Austria dan Switzerland tanpa preskripsi.