Bisacodyl

Produk

Bisacodyl boleh didapati secara komersial dalam bentuk tablet bersalut enterik (dragees) dan suppositori (Dulcolax, generik). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1957.

Struktur dan hartanah

Bisacodyl (C22H19TIDAK4, Mr = 361.39 g / mol) wujud sebagai kristal putih serbuk yang praktikal tidak larut dalam air. Ia adalah turunan diphenylmethane dan triarylmethane. Bisacodyl adalah prodrug yang dihidrolisiskan dalam usus kepada bahan aktif BHPM. Ini juga terbentuk dari natrium picosulfat.

Kesan

Bisacodyl (ATC A06AB02) mempunyai julap harta benda. Ia merangsang pergerakan usus di kolon dan mengakibatkan peningkatan rembesan air and elektrolit ke dalam lumen. Ini melembutkan najis dan menjadikannya lebih licin. Transit usus dipercepat dan pengosongan usus dirangsang.

Petunjuk

  • Untuk rawatan jangka pendek sembelit.
  • Penyediaan prosedur diagnostik, rawatan pra dan pasca operasi. Aduan yang memerlukan pemindahan usus yang difasilitasi.

Dos

Menurut maklumat profesional. Dianjurkan untuk mengambil dragees pada waktu petang sebelum tidur, supaya usus dapat dikosongkan keesokan harinya. Permulaan tindakan berlaku selepas lebih kurang 6 hingga 12 jam. Apabila digunakan secara rektum dengan supositoria, kesannya dapat dijangkakan setelah 10 hingga 30 minit.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Penyumbatan usus, penyumbatan usus
  • Keadaan perut akut seperti akut apendiks, radang usus akut, dan juga dalam kes-kes yang teruk sakit perut dalam kombinasi dengan pening dan muntah, yang menunjukkan penyakit yang teruk.
  • Kekeringan yang teruk
  • Hipokalemia

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Interaksi mungkin dengan dadah sebab itu kalium kerugian. Ini termasuk diuretik and glucocorticoids. Hipokalemia boleh meningkatkan kepekaan terhadap glikosida jantung. Dadah peningkatan pH gastrik boleh menyebabkan pembubaran pramatang tablet bersalut enterik.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk sakit perut, kekejangan perut, loya, dan cirit-birit. Penggunaan yang tidak betul dan berlebihan boleh mengakibatkan kalium kekurangan (hipokalemiadan gangguan air dan elektrolit mengimbangi.