Bisoprolol: Kesan, Penggunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana bisoprolol berfungsi

Bisoprolol adalah ubat dari kumpulan beta-blocker. Dengan menyekat tapak pengikatan tertentu untuk bahan messenger (reseptor beta), ia merendahkan tekanan darah, mengurangkan kadar denyutan jantung (kronotropik negatif), mengurangkan penghantaran isyarat elektrik dalam jantung (dromotropik negatif) dan mengurangkan pengecutan jantung (inotropik negatif) .

Dengan cara ini, jantung dibebaskan daripada beban kerjanya dan menggunakan kurang oksigen dan tenaga. Ini memberi manfaat kepada orang yang mempunyai penyakit kardiovaskular.

Tindakan kardioselektif

Reseptor beta terdapat dalam pelbagai tisu dan organ. Walau bagaimanapun, bisoprolol kebanyakannya menyekat reseptor beta dalam jantung (kesan kardioselektif).

Walau bagaimanapun, apabila bisoprolol menduduki reseptor beta pada jantung, bahan penghantar tidak lagi boleh berlabuh dan memberikan kesannya. Ini menjimatkan keseluruhan kerja jantung dan dengan itu melegakan otot jantung.

Bilakah bisoprolol digunakan?

Bahan aktif bisoprolol digunakan dalam penyakit kardiovaskular. Ini termasuk, di atas semua:

  • Tekanan darah tinggi (hipertensi arteri)
  • angina pectoris (ketat jantung) dalam penyakit jantung koronari (CHD)
  • Debaran jantung (takikardia, termasuk aritmia takikardi)
  • Kegagalan jantung kronik (kegagalan jantung)

Penyekat beta juga digunakan dalam migrain, hipertiroidisme dan secara pencegahan untuk pendarahan daripada varises esofagus (penggunaan luar label).

Bagaimana bisoprolol digunakan

Bisoprolol boleh didapati sebagai monopreparation dan sebagai penyediaan gabungan dengan diuretik (diuretik). Ramai pesakit jantung mengalami pengekalan air dalam badan (edema), yang boleh dikeluarkan dengan bantuan diuretik.

Doktor menentukan dos penyekat beta yang paling bermanfaat dalam setiap kes individu. Jenis dan keterukan penyakit adalah faktor utama. Dos permulaan yang rendah digunakan, yang kemudiannya ditingkatkan perlahan-lahan kepada dos sasaran yang ditentukan oleh doktor ("merayap masuk" terapi).

Jika bisoprolol hendak dihentikan, bahan aktif juga perlu dikurangkan secara perlahan oleh doktor ("penipisan" terapi). Pemberhentian secara tiba-tiba boleh mencetuskan lonjakan berbahaya dalam tekanan darah ("kesan lantunan").

Apakah kesan sampingan bisoprolol?

Dalam kes yang jarang berlaku bisoprolol menyebabkan halusinasi, perubahan mood dan disfungsi erektil. Dalam penyakit vaskular sedia ada, penggunaannya boleh menyebabkan kebas dan rasa sejuk pada lengan dan kaki. Pada pesakit diabetes mellitus, ubat ini boleh menutupi hipoglikemia yang berlaku.

Bilakah bisoprolol tidak boleh diambil?

Kontraindikasi

Bisoprolol dikontraindikasikan dalam asma bronkial yang teruk, penyakit paru-paru obstruktif teruk (COPD), semua bentuk aritmia jantung yang perlahan, tekanan darah rendah, penyakit vaskular lanjutan, dan hiperasiditi (asidosis) darah.

Interaksi

Berhati-hati juga dinasihatkan dalam kombinasi dengan ubat-ubatan yang juga mempunyai kesan pada irama jantung dan kadar denyutan jantung. Ini termasuk antiaritmia (cth amiodarone, flecainide, propafenone), glikosida jantung (cth digoxin, digitoxin) dan mefloquine (antimalaria).

Ubat penahan sakit daripada kumpulan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), simpatomimetik (cth, isoprenalin, dobutamine), dan rifampicin (antibiotik) boleh melemahkan kesan bisoprolol.

Alkohol boleh meningkatkan kesan antihipertensi bisoprolol.

Had Umur

Oleh kerana kekurangan data, penggunaan bisoprolol tidak disyorkan pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun.

Mengandung dan menyusukan anak

Tidak diketahui sama ada bisoprolol masuk ke dalam susu ibu. Dalam satu laporan kes, bisoprolol tidak dikesan dalam susu ibu semasa penggunaan jangka pendek. Jika rawatan beta-blocker sangat diperlukan semasa penyusuan, metoprolol masih perlu diutamakan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan bisoprolol

Ubat yang mengandungi bisoprolol memerlukan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland dan hanya boleh diperolehi daripada farmasi semasa pembentangan preskripsi doktor.

Fakta menarik lain tentang bisoprolol

Penyekat beta seperti bisoprolol mempunyai kesan menenangkan pada sistem kardiovaskular, mengurangkan gegaran otot, dan mengurangkan kegelisahan dan kebimbangan. Atas sebab ini, mereka dilarang dalam sukan tertentu dan berada dalam senarai doping. Ini termasuk sukan menembak, dart, golf, biliard, lompat ski dan memanah.