Bisphenol A

Produk

Bisphenol A telah digunakan dalam pembuatan plastik sejak tahun 1950-an dan boleh didapati, misalnya, dalam botol plastik, di lapisan dalam tin minuman dan makanan dalam tin, dalam kertas termal (slip penjualan, tiket tempat letak kereta), dalam CD, DVD, mainan, pinggan mangkuk plastik, isi gigi dan banyak produk lain. Ini juga terdapat dalam botol bayi untuk bayi, tetapi sejak itu dilarang oleh pelbagai negara sebagai langkah pencegahan. Contoh khas plastik atau resin yang mengandungi bisphenol A ialah polikarbonat (PC) dan resin epoksi. Berjuta-juta tan bisphenol A dihasilkan di seluruh dunia setiap tahun.

Struktur dan hartanah

Bisphenol A (C15H16O2, Mr = 228.3 g / mol) wujud sebagai putih serbuk atau dalam bentuk serpihan putih dan mudah larut dalam air. Yang takat lebur ialah 156 ° C. Bahan disintesis dari fenol and aseton.

Kesan buruk

Bisphenol A kontroversial dan telah dikaitkan dengan banyak potensi kesan buruk dalam kesusasteraan. Ia boleh masuk dalam jumlah kecil ke dalam makanan di mana plastik / resin sintetik bersentuhan dan juga dapat diserap ke dalam tubuh manusia melalui kulit atau paru-paru. Terutama apabila dipanaskan, bahan itu keluar dari plastik. Bisphenol A mempunyai kesan estrogenik yang lemah dan boleh mengikat reseptor estrogen ("endokrin disruptor"). Dalam dos yang tinggi, ia toksik bagi buah pinggang dan hati. Di samping itu, terdapat beberapa kesan toksik lain yang mungkin dijumpai. Walau bagaimanapun, Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) menilai penggunaan bahan tersebut sebagai selamat setelah analisis terperinci dalam jumlah yang dibenarkan.