Luka Gigitan

Gejala

Bite luka nyata sebagai kerosakan mekanikal yang menyakitkan pada kulit dan tisu yang mendasari, misalnya, tendon, otot, dan saraf. Selalunya berlaku pada lengan dan tangan dan berpotensi membahayakan dan membawa maut. Kebimbangan utama dengan a luka gigitan adalah penularan penyakit berjangkit. Patogen yang terlibat merangkumi,,,, rabies virus (rabies), hepatitis virus, dan banyak lagi yang lain. Kecederaan gigitan adalah perkara biasa. Dianggarkan bahawa satu dari dua orang akan digigit sekali sepanjang hayatnya.

Punca

Sebilangan besar gigitan luka disebabkan oleh anjing, dan selalunya anjing itu sudah diketahui oleh pesakit. Selain itu, bergantung pada wilayahnya, cedera juga dapat ditimbulkan oleh kucing, tikus, tikus, tupai, rubah, kelelawar, rakun, monyet, kuda, babi dan manusia, antara lain. Kanak-kanak sangat berisiko. Haiwan menggigit, antara sebab lain, kerana mereka merasa terancam dan ingin mempertahankan wilayahnya.

Diagnosa

Diagnosis dibuat dalam rawatan perubatan. Semasa temu duga pesakit, perlu untuk mengetahui, antara lain, haiwan mana yang digigit dan adakah haiwan itu sakit. Individu faktor-faktor risiko seperti kencing manis mellitus dan alahan juga dicatatkan.

Rawatan

Bite luka dijangkiti oleh manusia atau haiwan harus selalu dirawat oleh doktor kerana risiko jangkitan. Ini melibatkan menghentikan pendarahan, membersihkan luka dengan betul dengan penyelesaian Ringer, misalnya, dan melakukan debridement dan pembasmian kuman. Kerana risiko jangkitan, tidak semua luka ditutup segera. Bergantung pada tahap dan penyetempatan, pembedahan plastik mungkin diperlukan. Ubat yang digunakan merangkumi yang berikut:

Pencegahan gigitan anjing

  • Semasa membeli anjing, perhatikan baka. Beberapa keturunan anjing, seperti Pit Bull Terrier, Doberman, German Shepherd dan Rottweiler dianggap sangat agresif. Beli anjing semuda mungkin dan bukan dewasa.
  • Jaga anjing.
  • Jangan lari dari anjing yang agresif, tetapi berundur perlahan, jangan sekali-kali melihat anjing itu secara langsung di mata. Ganggu anjing dengan objek balingan. Sekiranya terdapat bahaya yang teruk, ikat jaket atau sweater di tangan, di mana anjing boleh menggigit. Melarikan diri dari ketinggian, misalnya di atas bumbung dan kereta. Cari ruang tertutup (contohnya, kereta).
  • Anjing untuk menyambut tangan tidak menghulurkan tangan.