Lobak Hitam untuk Batuk

Apakah kesan yang mempunyai lobak hitam?

Akar lobak hitam digunakan dalam masakan dan perubatan. Tegasnya, ia adalah pucuk yang tumbuh di bawah tanah (rizom), yang boleh berbentuk bulat-bulat hingga bujur hingga berbentuk runcing memanjang.

Lobak hitam mempunyai kesan menghalang kuman (antimikrob), merangsang aliran hempedu dan membantu penghadaman (lemak, contohnya). Juga kesan ekspektoran dikaitkan dengan tumbuhan ubatan.

Oleh itu, lobak hitam sering digunakan untuk masalah pencernaan dan juga penyakit catarrh saluran pernafasan atas. Dalam perubatan rakyat, tumbuhan itu juga digunakan untuk merawat batuk, seperti batuk kokol atau batuk yang dikaitkan dengan bronkitis.

Bagaimanakah lobak hitam digunakan?

Lobak hitam sebagai ubat rumah

Jus lobak atau madu lobak - sebagai ubat rumah lobak hitam sering digunakan dalam penyediaan ini.

Jus lobak

Untuk tujuan perubatan, lobak hitam digunakan terutamanya sebagai ubat batuk. Untuk jus lobak segar, kupas, potong atau parut lobak hitam dan perah - contohnya melalui kain. Lobak bersaiz sederhana menghasilkan kira-kira 250 mililiter jus yang ditekan.

Dos harian adalah kira-kira 100 hingga 150 mililiter jus lobak. Sesetengah pakar juga mengesyorkan hanya 50 hingga 100 mililiter setiap hari. Walau apa pun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa jus lobak hanya mengembangkan kesannya apabila diambil sebagai kursus rawatan dalam tempoh beberapa minggu.

Walau bagaimanapun, ini tidak boleh dilakukan secara berterusan: Ambil rehat dua hingga tiga hari selepas setiap empat hingga lima hari - kerana kesan kerengsaan lobak hitam pada membran mukus.

Madu lobak

Ubat rumah lama untuk batuk, bronkitis dan tekak tersumbat adalah madu lobak: ambil lobak (sfera), potong "penutup" dan ronggakannya dengan bantuan pisau kecil dan sudu. Kemudian isi dengan madu berkualiti tinggi, letakkan semula "penutup" dan biarkan ia meresap selama beberapa jam - di dalam peti sejuk. Kemudian tuangkan madu yang diperkaya dengan jus lobak ke dalam balang jem yang bersih.

Bayi di bawah umur satu tahun tidak boleh makan madu. Ia mungkin mengandungi toksin bakteria berbahaya bagi mereka.

Persediaan siap dengan lobak hitam

Terdapat jus tekan tumbuhan siap sedia daripada lobak hitam di farmasi di kedai makanan kesihatan atau kedai ubat yang lengkap.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan lobak hitam?

Apa yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan lobak hitam

  • Jika jus lobak menyebabkan anda tidak selesa perut, anda harus berhenti meminumnya.
  • Orang yang mempunyai batu karang juga harus mengelakkan lobak hitam. Terutama dalam dos yang lebih tinggi, ia boleh menyebabkan kolik bilier.
  • Secara umum, adalah dinasihatkan untuk membincangkan penggunaan lobak hitam dengan doktor atau ahli farmasi terlebih dahulu jika anda mengalami masalah pundi hempedu.

Bagaimana untuk mendapatkan lobak hitam dan produknya

Apa itu lobak hitam?

Lobak hitam (Raphanus sativus var. niger) tergolong dalam keluarga tumbuhan cruciferous (Brassicaceae). Ia berkait rapat dengan lobak putih (lobak bir putih) dan lobak.

Keluarga yang lebih besar termasuk lobak pedas, kohlrabi, kubis, brokoli dan kembang kol. Kesemua mereka tergolong dalam keluarga salib.