Pundi kencing dan batu karang: punca, gejala, rawatan

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Langkah pertolongan cemas (penyejukan, ketinggian), ubat penahan sakit, rehat, fisioterapi, mungkin pembedahan
 • Gejala: Sakit apabila menggerakkan sendi lutut dan apabila tekanan dikenakan, pengumpulan cecair di sendi, dalam kes yang teruk ia tidak mungkin untuk meregangkan kaki
 • Punca dan faktor risiko: jatuh, biasanya semasa pergerakan berpusing di lutut, daya, haus dan lusuh, beban berlebihan
 • Kemajuan dan prognosis: Perkembangan sangat bergantung pada jenis dan lokasi koyakan meniskus, tetapi secara amnya penting untuk melindungi kaki dan mendapatkan bantuan perubatan.
 • Pencegahan: Haus dan lusuh berkaitan usia hanya boleh dicegah pada tahap yang terhad. Mereka yang terjejas harus mengelakkan aktiviti dan sukan yang memberi tekanan pada sendi.

Apa itu air mata meniskus?

Perbezaan dibuat antara meniskus medial dan lateral pada sendi lutut. Meniskus dalam (medial meniscus) berbentuk sabit dan agak tidak bergerak kerana ia melekat kuat pada ligamen kolateral medial. Oleh itu, ia tidak dapat mengelak kuasa yang bertindak ke atasnya dan oleh itu koyak lebih mudah.

Biasanya, kecederaan meniskus berlaku terutamanya sekiranya berlaku kecederaan jatuh di mana lutut berpusing. Kerosakan meniskus traumatik sedemikian sering berlaku semasa sukan seperti bermain ski atau bola sepak. Walau bagaimanapun, koyakan meniskus juga berlaku akibat haus dan lusuh yang berkaitan dengan usia atau beban berlebihan kronik pada sendi lutut, contohnya dalam beberapa kumpulan pekerjaan dengan kebanyakan aktiviti mencangkung, seperti jubin.

Tidak setiap kecederaan meniskus menyebabkan ketidakselesaan atau kesakitan akut di lutut. Bergantung pada saiz dan tahap koyakan, gejala yang berbeza berlaku, yang memberi kesan kepada mereka yang terjejas pada tahap yang berbeza-beza. Rawatan koyakan meniskus bergantung kepada perkara ini: Dalam kes tanpa sekatan atau sekatan kecil, koyakan meniskus boleh dirawat secara konservatif (tanpa pembedahan). Dalam kes yang teruk, rawatan pembedahan atau meniskus buatan mungkin diperlukan.

Meniskus koyak dengan cara yang berbeza. Inilah sebabnya mengapa doktor membezakan antara pelbagai bentuk kerosakan meniskus:

 • Koyakan membujur: Koyakan itu selari dengan gentian rawan meniskus.
 • Koyak pemegang bakul: Bentuk khas koyakan membujur di mana meniskus terbelah secara literal. Koyakan meniskus ini meluas dari bahagian anterior (tanduk anterior) ke bahagian posterior meniscus (tanduk posterior) dan selalunya sangat menyakitkan.
 • Flap tear (koyak lidah): Koyakan bermula di zon dalam meniskus dan memanjang dari sana ke zon luar. Selalunya disebabkan oleh kerosakan degeneratif sebelumnya.
 • Koyakan meniskus mendatar: Koyakan terletak di tengah meniskus, boleh dikatakan, dan membelahnya menjadi "bibir" atas dan bawah seperti mulut ikan.
 • Koyakan kompleks: Gabungan pelbagai jenis koyakan meniskus dengan lebih daripada satu arah koyakan utama.

Bagaimanakah koyakan meniskus dirawat/dibedah?

Faktor penentu untuk rawatan bukan sahaja bentuk koyakan, tetapi juga sama ada koyakan itu terletak di zon dalam atau luar meniskus. Walaupun zon luar ke arah kulit dibekalkan dengan baik dengan darah, zon dalam ke arah tengah lutut hampir tidak dibekalkan dengan darah. Sekiranya terdapat kerosakan meniskus di zon luar, maka selalunya mungkin untuk menjahitnya. Oleh kerana bekalan darah yang baik, terdapat kebarangkalian tinggi bahawa koyakan akan sembuh semula.

Pertolongan cemas: apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku koyakan meniskus

Jika koyakan meniskus berlaku semasa sukan atau keluar, lutut yang terjejas hendaklah disejukkan dengan segera, contohnya dengan pek ais atau kompres air sejuk. Ais tidak boleh diletakkan terus pada kulit, tetapi dibalut dengan kain lembut. Adalah dinasihatkan untuk meninggikan kaki dan menggerakkannya sesedikit mungkin. Langkah-langkah ini akan mengurangkan bengkak lutut.

Rawatan konservatif untuk koyakan meniskus

Pembedahan tidak diperlukan untuk setiap kecederaan meniskus. Koyak kecil di zon luar meniskus, yang dibekalkan dengan baik dengan darah, selalunya boleh dirawat tanpa pembedahan. Terapi konservatif (bukan pembedahan) juga merupakan pilihan jika sudah ada bukti kemerosotan tulang atau haus sendi yang ketara (osteoartritis) pada lutut. Terapi konservatif terdiri daripada

 • Ubat sihat
 • Penyejuk
 • Rehat
 • Latihan fisioterapeutik dengan pembinaan otot

Sama ada terapi itu berjaya bergantung pada tahap kerosakan, sebarang kerosakan sebelumnya pada lutut dan keperluan beban individu dalam kehidupan seharian. Dalam kes yang tidak pasti, doktor pada mulanya boleh mencuba terapi konservatif dan beralih kepada kaedah rawatan pembedahan jika ia tidak berjaya.

Bagaimanakah koyakan meniskus dikendalikan?

Khususnya, jika bahagian meniskus telah tercabut dari koyakan dan terletak di ruang sendi, biasanya tiada jalan keluar untuk pembedahan meniskus. Matlamat operasi sedemikian adalah untuk memelihara sebanyak mungkin tisu meniskus dan memulihkan pergerakan sebanyak mungkin.

Pembedahan terbuka dan arthroscopy untuk koyakan meniskus

Kelebihan arthroscopy ialah kecederaan ringan pada kulit sembuh dengan lebih cepat dan tiada parut besar kekal selepas pembedahan meniskus. Kaedah terbuka adalah pilihan, sebagai contoh, jika bukan sahaja koyakan meniskus perlu dirawat tetapi terdapat juga kerosakan pada ligamen pada sendi lutut atau kapsul sendi.

Teknik pembedahan untuk koyakan meniskus

 • Penggantian meniskus (penyisipan meniskus tiruan): Dalam penggantian meniskus, doktor membuang meniskus yang rosak sepenuhnya dan sebaliknya memasukkan model penggantian tiruan. Memandangkan belum ada data kajian yang mencukupi untuk menilai secara pasti kualiti prosedur ini, penggantian meniskus belum lagi menjadi prosedur standard dalam terapi koyakan meniskus.

Apakah tanda-tanda koyakan meniskus?

Bergantung pada meniskus mana yang cedera, rasa sakit boleh disetempatkan lebih ke sisi (sisi) lutut atau ke bahagian dalam (medial).

Gejala koyakan meniskus apabila meniskus luar (sisi) rosak:

 • Sakit apabila memusingkan lutut ke dalam (putaran dalaman)
 • Sakit tekanan pada celah sendi lutut sisi (ini boleh dirasai dengan jari)
 • Sakit apabila mencangkung
 • Mungkin sakit apabila meregangkan kaki

Gejala koyakan meniskus dengan kerosakan pada meniskus dalam (medial):

 • Sakit apabila memusingkan lutut ke luar (putaran luar)
 • Sakit tekanan pada celah sendi lutut medial (ini boleh dirasai dengan jari)
 • Sakit apabila meluruskan dari posisi mencangkung
 • Sakit apabila membengkokkan lutut

Efusi dengan koyakan meniskus

Gejala koyakan meniskus yang serius

Gejala koyakan meniskus dengan perkembangan kronik

Kesakitan sering kadang-kadang lebih kuat dan kadang-kadang kurang ketara. Terdapat risiko bahawa mereka yang terjejas tidak akan mengenali ini sebagai simptom koyakan meniskus dan oleh itu jangan ambil mudah atau berunding dengan doktor. Semakin lama koyakan meniskus tidak dirawat, semakin banyak kerosakan merebak.

Mereka yang terjejas yang menyedari aduan sedemikian berulang kali harus berjumpa doktor. Dengan rawatan yang tepat pada masanya, selalunya mungkin untuk memelihara meniskus. Dalam kes kerosakan meniskus lanjutan, ini selalunya tidak berlaku dan penyingkiran meniskus diperlukan.

Sebab dan faktor risiko

Kemerosotan

Doktor mentakrifkan degenerasi meniskus sebagai kelemahan struktur yang semakin meningkat pada rawan berserabut yang membentuk meniskus. Disebabkan haus dan lusuh, tisu tulang rawan kurang tahan terhadap kesan daya dan oleh itu lebih mudah terdedah kepada koyakan meniskus. Kehausan rawan sedemikian adalah perkara biasa dari usia tertentu.

Kecederaan

Menisci mampu menyerap beban menegak yang kuat (contohnya semasa melompat dari ketinggian rendah) dengan baik. Walau bagaimanapun, jika daya bertindak ke atas tisu fibrocartilage pada sudut dari sisi, ia terlalu meregang dan mungkin koyak.

Di samping itu, dalam beberapa kes, keganasan langsung ke seluruh lutut membawa kepada koyakan meniskus. Doktor kemudian bercakap tentang koyakan meniskus traumatik primer. Sebagai contoh, jika anda jatuh dari ketinggian yang tinggi, kemungkinan lutut, tulang bersebelahan dan meniskus boleh rosak bersama.

Pemeriksaan dan diagnosis

Orang yang tepat untuk dihubungi jika disyaki koyakan meniskus ialah doktor keluarga anda atau pakar ortopedik. Tidak setiap koyakan meniskus semestinya menyebabkan gejala yang memberi kesan teruk kepada orang yang terjejas. Air mata yang lebih kecil selalunya tidak disedari dan tumbuh semula dengan sendirinya.

 • sama ada terdapat kesakitan dan di mana tepatnya dan dengan pergerakan mana ia berlaku,
 • berapa lama kesakitan telah hadir
 • sama ada terdapat acara, contohnya semasa sukan, di mana lutut mengalami tekanan yang luar biasa tinggi,
 • sama ada lutut terdedah kepada ketegangan berat atas sebab profesional dan
 • sama ada pembedahan lutut telah pun dilakukan.

Pemeriksaan fizikal

Dalam ujian Steinmann, Apley-Grinding, Böhler, McMurray dan Payr, doktor menggerakkan bahagian bawah kaki dan paha. Dengan berbuat demikian, dia memberi tekanan pada meniskus dalam atau luar. Kedudukan yang menyakitkan membolehkan kesimpulan dibuat tentang lokasi kerosakan. Meniskus dalam secara ketara lebih kerap terjejas oleh kerosakan berbanding meniskus luar. Jika sakit meniskus berlaku, doktor akan mengesahkan diagnosis yang disyaki "koyak meniskus" dengan pemeriksaan lanjut.

Pemeriksaan lanjut: MRI dan arthroscopy

Koyakan meniskus: MRI

Pengimejan resonans magnetik (MRI) adalah pemeriksaan yang paling penting untuk disyaki koyakan meniskus. Ia menunjukkan tisu lembut lutut (ligamen, meniskus, otot, dll.) dalam resolusi tinggi dalam imej keratan rentas. Meniskus yang sihat muncul dalam MRI sebagai struktur hitam yang berterusan. Dalam kes haus rawan, tompok yang lebih ringan boleh dilihat dalam imej dan dalam kes koyakan, jalur cahaya yang jelas.

 • Gred 1 (isyarat MRI punctiform di bahagian dalam meniskus tanpa sentuhan dengan permukaan): kerosakan degeneratif di bahagian dalam meniskus
 • Gred 2 (isyarat MRI linear di bahagian dalam meniskus tanpa sentuhan ke permukaan): kerosakan degeneratif atau koyak di bahagian dalam meniskus
 • Gred 3 (isyarat dengan sentuhan pada permukaan meniskus): koyakan lengkap meniskus

Koyakan meniskus: Arthroscopy

Kelebihan arthroscopy berbanding MRI ialah kerosakan meniskus boleh dirawat dengan segera dalam prosedur yang sama jika perlu. Ia juga mungkin untuk segera mengeluarkan bahagian meniskus yang tertanggal dari ruang sendi, terutamanya dalam kes koyak pemegang bakul.

Peperiksaan tambahan:

Pemeriksaan sinar-X

Pemeriksaan ultrabunyi

Semasa pemeriksaan ultrasound (sonografi), doktor menentukan sama ada ligamen yang memastikan lutut stabil di sekeliling menisci juga rosak. Efusi sendi lutut juga boleh dikesan oleh ultrasound. Pemeriksaan ultrabunyi bukan pemeriksaan standard dan hanya dijalankan jika kerosakan lanjut di luar menisci berkemungkinan berdasarkan gejala.

Kursus penyakit dan prognosis

Prognosis umum tidak mungkin disebabkan oleh kepelbagaian penyakit. Kerosakan kecil biasanya sembuh dengan sendirinya dengan rawatan konservatif dan rehat. Walau bagaimanapun, atlet dan kumpulan pekerjaan tertentu khususnya meletakkan terlalu banyak tekanan pada lutut mereka sehingga kerosakan meniskus boleh berlaku lagi pada bila-bila masa selepas koyakan meniskus sembuh.

Berapa lama koyakan meniskus mengambil masa untuk sembuh?

Tidak mungkin untuk membuat prognosis yang sah secara amnya tentang berapa lama koyakan meniskus akan bertahan. Berapa lama mereka yang terjejas oleh koyakan meniskus sakit bergantung pada saiz koyakan dan tahap kerosakan. Selepas pembedahan koyakan meniskus, ia mengambil masa kira-kira enam minggu sebelum mereka yang terjejas boleh meletakkan berat pada lutut mereka semula.

Mencegah

Mereka yang terjejas yang ingin kembali bersukan harus sentiasa mendapatkan nasihat peribadi daripada doktor. Dalam kes-kes yang teruk, adalah dinasihatkan untuk mengelak secara amnya sukan lasak seperti bermain bola sepak atau bermain ski untuk mengelakkan koyakan meniskus atau kerosakan meniskus selanjutnya.