Kanser pundi kencing: Gejala, Prognosis

Gambaran ringkas

 • Simptom: Tiada simptom khusus, biasanya tiada langsung untuk jangka masa yang lama, perubahan warna air kencing akibat campuran darah, gangguan dalam mengosongkan pundi kencing seperti kerap membuang air kecil, sakit ketika membuang air kecil.
 • Kursus penyakit dan prognosis: Lebih awal diagnosis, lebih baik prognosis; jika kanser pundi kencing tidak berada dalam tisu otot, peluang untuk sembuh adalah lebih baik, biasanya boleh dirawat dengan terapi bergantung pada peringkat.
 • Punca dan faktor risiko: Faktor risiko utama ialah merokok, selain sentuhan dengan bahan berbahaya (cth. pekerjaan), jangkitan pundi kencing kronik, ubat-ubatan tertentu
 • Diagnosis: Temu bual perubatan, pemeriksaan fizikal, ujian air kencing, sistoskopi, biopsi, prosedur pengimejan seperti tomografi komputer (CT), pengimejan resonans magnetik (MRI), X-ray
 • Rawatan: Bergantung pada jenis tumor dan peringkat: penyingkiran tumor melalui cystoscopy, pembedahan terbuka, suntikan pundi kencing, kemoterapi dan/atau radioterapi, serta imunoterapi yang mungkin.

Apa itu barah pundi kencing?

Kanser pundi kencing (karsinoma pundi kencing) adalah tumor malignan pada dinding pundi kencing. Dalam kebanyakan kes, ia berasal dari membran mukus pundi kencing (urothelium). Doktor kemudian bercakap tentang tumor urothelial.

Dalam kanser pundi kencing, sel-sel yang diubah bentuknya membahagi lebih cepat daripada sel-sel normal yang sihat. Jika sel-sel yang diubah ini mencapai organ lain dan tisu lain, ada kemungkinan ia akan membentuk tumor anak perempuan (metastasis) di sana.

Di seluruh dunia, kanser pundi kencing adalah kanser ketujuh paling biasa. Sehingga umur 25 tahun, kanser pundi kencing sangat jarang berlaku pada kedua-dua jantina dan berlaku dengan kekerapan yang sama. Risiko tumor pundi kencing meningkat dengan usia dan lebih-lebih lagi pada lelaki. Secara purata, lelaki berumur 75 tahun semasa diagnosis dan wanita berumur kira-kira 76 tahun.

Bagaimanakah kanser pundi kencing menampakkan dirinya?

Seperti kebanyakan tumor malignan, kanser pundi kencing tidak mempunyai gejala khusus. Atas sebab ini, ada kemungkinan bahawa kanser pundi kencing berada di belakang simptom serta banyak penyakit lain pada saluran kencing.

Namun begitu, jika anda mengalami simptom kanser pundi kencing ini, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor.

Gejala berikut kadangkala menunjukkan kanser pundi kencing:

 • Darah dalam air kencing: Tanda amaran yang paling biasa bagi tumor dalam pundi kencing ialah perubahan warna air kencing kemerah-merahan, tidak semestinya kekal dan biasanya tidak menyakitkan. Ini disebabkan oleh sedikit darah dalam air kencing. Jika ini dapat dilihat dengan mata kasar, kanser pundi kencing biasanya berada pada tahap yang lebih maju berbanding jika darah belum mengubah warna air kencing.
 • Kerap membuang air kecil: Gejala kencing seperti peningkatan keinginan untuk membuang air kecil dengan kerap membuang air kencing dalam kuantiti yang sedikit (pollakiuria) memerlukan penjelasan. Dalam sesetengah kes, ia adalah petunjuk tumor dalam pundi kencing.
 • Gangguan pengosongan pundi kencing:Dipanggil disuria oleh doktor. Buang air kecil sukar dan selalunya hanya berfungsi dalam drib dan drabs. Kadang-kadang ini dikaitkan dengan kesakitan. Ramai yang salah tafsir gejala ini sebagai cystitis.
 • Sakit: Jika terdapat sakit di bahagian rusuk tanpa sebab yang jelas, berhati-hati dinasihatkan, di sini adalah perlu untuk berunding dengan doktor. Ini kerana kesakitan selalunya berlaku hanya pada peringkat lanjut kanser pundi kencing. Kemudian tumor pundi kencing sudah menyempitkan ureter atau uretra.
 • Keradangan: Keradangan pundi kencing kronik mungkin menunjukkan kanser pundi kencing, terutamanya jika rawatan dengan antibiotik tidak berjaya.

Adakah kanser pundi kencing boleh disembuhkan?

Peluang untuk menyembuhkan kanser pundi kencing bergantung kepada beberapa faktor. Ini termasuk:

 • Sejauh mana kemaraan tumor? Adakah ia cetek atau adakah ia berasal dari struktur tisu yang lebih dalam? Adakah ia sudah merebak ke struktur atau organ lain?
 • Adakah ia kanser pundi kencing yang berkembang secara agresif?
 • Adakah nodus limfa terjejas atau sudah ada metastasis?

Kebanyakan pesakit kanser pundi kencing berada di peringkat awal pada masa diagnosis. Prospek pemulihan kemudiannya menggalakkan, kerana tumor pada peringkat ini agak jarang membentuk tumor anak perempuan (metastasis) dan kanser biasanya boleh dikeluarkan sepenuhnya melalui pembedahan.

Jika sel-sel tumor telah membesar di luar pundi kencing atau jika terdapat metastasis jauh dalam paru-paru, hati atau rangka, peluang untuk hidup daripada kanser pundi kencing semakin berkurangan. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan kanser pundi kencing didiagnosis dan dirawat oleh doktor seawal mungkin.

Kerana kanser pundi kencing kadang-kadang berulang selepas penyingkiran, pelantikan susulan tetap diperlukan. Ini membolehkan pengesanan awal dan rawatan kemungkinan berulang (kambuh).

Jika tidak dirawat, tiada apa yang menghalang kanser pundi kencing daripada merebak. Atas sebab ini, tumor malignan membawa kepada metastasis dalam badan semasa ia berkembang, dan lambat laun kepada kematian.

Apakah punca kanser pundi kencing?

Dalam 90 peratus kes, kanser pundi kencing berasal dari urothelium. Ini adalah lapisan tisu tertentu mukosa yang melapisi pundi kencing serta saluran kencing lain seperti ureter atau uretra. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko kanser pundi kencing - selalunya pengaruh luaran.

Seperti kanser paru-paru, merokok adalah faktor risiko yang ketara untuk kanser pundi kencing. Bahan-bahan berbahaya daripada asap rokok memasuki darah, dan buah pinggang seterusnya menapisnya daripada darah. Mereka memasuki pundi kencing dengan air kencing, di mana mereka menggunakan kesan berbahaya sehingga badan mengeluarkannya semula.

Kira-kira 50 peratus daripada semua kanser pundi kencing adalah disebabkan oleh merokok, pakar perubatan menganggarkan. Risiko kanser pundi kencing adalah dua hingga enam kali lebih tinggi pada perokok berbanding bukan perokok, bergantung pada berapa lama dan berapa banyak seseorang itu merokok. Jadi jika anda berhenti merokok, anda mengurangkan risiko kanser pundi kencing.

Bahan kimia

Pendedahan kepada bahan kimia tertentu juga meningkatkan risiko kanser pundi kencing. Terutama berbahaya adalah amina aromatik, yang dianggap karsinogenik. Ia digunakan terutamanya dalam industri kimia, getah, tekstil atau industri kulit, dan dalam perdagangan lukisan.

Hubungan antara bahan kimia dan kanser pundi kencing ini telah diketahui sejak sekian lama. Di tempat kerja, oleh itu, bahan kimia tersebut digunakan hari ini hanya di bawah langkah berjaga-jaga keselamatan yang tinggi. Kadang-kadang mereka bahkan diharamkan sama sekali. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku di semua negara.

Kanser pundi kencing juga berkembang sangat perlahan - sehingga 40 tahun mungkin berlalu antara pendedahan kepada bahan kimia dan perkembangan kanser pundi kencing (tempoh latensi).

Oleh itu, adalah mungkin untuk kanser pundi kencing berlaku pada orang yang bekerja dengan bahan kimia sedemikian lama dahulu. Selain amina aromatik, terdapat bahan kimia lain yang berkemungkinan memainkan peranan dalam perkembangan kanser pundi kencing.

Jangkitan pundi kencing kronik

Jangkitan pundi kencing kronik juga dianggap sebagai faktor risiko kanser pundi kencing. Sebagai contoh, jangkitan pundi kencing yang kerap berlaku pada orang yang mempunyai kateter kencing.

Ubat yang meningkatkan risiko kanser pundi kencing

Penyakit berjangkit lain

Beberapa penyakit berjangkit yang telah lama wujud dikaitkan dengan kanser pundi kencing. Satu contoh ialah jangkitan dengan schistosomes (couple flukes), yang terdapat di kawasan tropika dan subtropika. Mereka menyebabkan penyakit schistosomiasis, yang kadang-kadang menjejaskan pundi kencing dan uretra (schistosomiasis urogenital).

Bagaimanakah kanser pundi kencing didiagnosis?

Kanser pundi kencing biasanya menyebabkan sedikit atau tiada gejala. Lebih-lebih lagi, gejala kanser pundi kencing sangat tidak spesifik pada awalnya sehingga penyakit lain juga boleh dipertimbangkan.

Walau bagaimanapun, jika terdapat darah dalam air kencing atau jika gejala kerengsaan pundi kencing berterusan, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor – sebaiknya doktor keluarga atau pakar urologi. Ini kerana lebih awal kanser pundi kencing didiagnosis, lebih baik ia boleh dirawat.

Rundingan dengan doktor

Doktor akan bertanya terlebih dahulu tentang pemerhatian dan aduan anda (sejarah perubatan). Ini termasuk, sebagai contoh, maklumat tentang aspek berikut:

 • Perubahan warna pada air kencing
 • Peningkatan keinginan untuk membuang air kecil
 • Hubungan pekerjaan dengan bahan kimia
 • merokok
 • Lain-lain penyakit sedia ada

Peperiksaan

Doktor kemudiannya akan melakukan pemeriksaan fizikal. Hanya tumor pundi kencing yang sangat besar boleh diraba melalui dinding perut, rektum atau faraj. Dia juga memeriksa sampel air kencing, yang biasanya mendedahkan darah dalam air kencing. Di samping itu, pemeriksaan makmal air kencing yang lebih terperinci untuk sel-sel malignan (sitologi air kencing) dilakukan.

Terdapat penanda tertentu dalam air kencing. Berdasarkan penentuan penanda ini, doktor menganggarkan sama ada kanser pundi kencing hadir atau tidak. Walau bagaimanapun, ujian ini, yang juga tersedia sebagai ujian pantas, masih belum cukup tepat dalam keputusannya. Atas sebab ini, ramai doktor tidak menggunakannya untuk diagnosis atau pengesanan awal, kerana hasilnya tidak cukup konklusif.

Jika syak wasangka kanser pundi kencing disahkan, doktor biasanya mencadangkan cystoscopy. Untuk tujuan ini, pesakit diberikan anestetik tempatan, atau jika perlu sesuatu untuk menenangkannya, atau anestetik am.

Semasa cystoscopy, doktor memasukkan instrumen khas (cystoscope) melalui uretra, yang membolehkan bahagian dalam pundi kencing diperiksa. Pemeriksaan ini membolehkan doktor menilai sejauh mana tumor telah menembusi lapisan pundi kencing.

Diagnosis kanser pundi kencing boleh disahkan dengan mengambil sampel tisu (biopsi) daripada tisu yang mencurigakan. Semasa sistoskopi, doktor mengeluarkan sampel tisu menggunakan jerat elektrik (transurethral electroresection pundi kencing, TUR-B). Tumor yang kecil dan tumbuh secara cetek kadangkala boleh dikeluarkan sepenuhnya dengan cara ini. Seorang ahli patologi kemudian memeriksa sel-sel di bawah mikroskop.

Contohnya ialah:

 • Ultrasound hati
 • X-ray dada
 • Computed tomography (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI) abdomen
 • Scintigraphy tulang untuk metastasis tulang yang disyaki

Bagaimana barah pundi kencing dirawat?

Sebagai peraturan, pakar dari disiplin yang berbeza bekerjasama rapat dalam terapi kanser, contohnya pakar bedah, pakar urologi, pakar onkologi dan psikologi. Adalah penting untuk anda dimaklumkan dengan baik tentang kanser dan pilihan rawatan supaya anda boleh membuat keputusan yang sesuai untuk anda. Pastikan anda bertanya soalan jika ada sesuatu yang anda tidak faham.

Biasanya, rawatan kanser pundi kencing adalah berdasarkan sama ada tumor berada di dalam tisu otot atau hanya dangkal.

Pembedahan endoskopik (TUR) – membuang tumor

Dalam kira-kira 75 peratus daripada mereka yang terjejas, tumor adalah cetek. Ini bermakna kanser pundi kencing hanya berada di mukosa pundi kencing dan belum sampai ke otot pundi kencing. Ia kemudiannya boleh dikeluarkan semasa cystoscopy dengan bantuan cystoscope. Pakar bedah membuang tumor lapisan demi lapisan dengan gelung elektrik. Insisi perut tidak diperlukan di sini.

Selepas pembedahan, pemeriksaan tisu halus terhadap tisu yang dikeluarkan dilakukan. Ini memungkinkan untuk menentukan sama ada tumor boleh dikeluarkan "dalam keadaan sihat," iaitu, sepenuhnya.

Rawatan suntikan yang bergantung kepada risiko

Doktor memperkenalkan larutan terus ke dalam pundi kencing melalui kateter pundi kencing. Penyelesaian ini biasanya kekal di sana untuk tempoh masa tertentu (biasanya dua jam) dan kemudian dikumuhkan melalui pundi kencing. Penyelesaian yang berbeza digunakan bergantung pada risiko:

 • Kemoterapi tempatan selepas TUR: Pesakit menerima ubat anti-kanser pencegahan, yang dikenali sebagai agen kemoterapi, terus selepas pembedahan. Doktor membuangnya terus ke dalam pundi kencing semasa cystoscopy (kemoterapi intravesikal).
 • Imunoterapi tempatan selepas TUR: Selain itu, doktor sering menggunakan vaksin tuberkulosis Bacillus Calmette-Guérin (BCG) dan juga memasukkannya terus ke dalam pundi kencing. Vaksin mencetuskan tindak balas imun yang sengit dalam badan yang kadangkala melawan sel tumor.

Dalam sesetengah kes, fasa induksi ini diikuti dengan apa yang dipanggil fasa penyelenggaraan, yang berlangsung beberapa bulan hingga tahun.

Pembuangan pundi kencing (cystectomy)

Dalam sesetengah pesakit, kanser pundi kencing telah tumbuh lebih dalam ke dalam dinding dan sudah masuk ke dalam otot. Dalam kes ini, prosedur pembedahan utama diperlukan di mana pakar bedah mengeluarkan sebahagian atau semua pundi kencing (cystectomy). Pembedahan ini dilakukan sama ada secara terbuka, dengan laparoskop (laparoskopi) atau dengan bantuan robot.

Di samping itu, doktor mengeluarkan nodus limfa di sekelilingnya. Ini mengurangkan risiko penyakit merebak semula melalui nodus limfa yang mungkin telah terjejas.

Pada lelaki, pakar bedah membuang prostat dan vesikel mani pada masa yang sama, dan dalam kes penglibatan tumor uretra, mereka juga mengeluarkan uretra. Pada wanita yang menghidap kanser pundi kencing yang lebih maju, rahim, ovari, bahagian dinding faraj dan biasanya uretra dikeluarkan.

Bentuk yang paling mudah ialah implantasi dua ureter ke dalam sekeping usus kecil atau besar yang disingkirkan sepanjang kira-kira 15 sentimeter. Doktor mengalirkan hujung terbuka bahagian usus ini melalui kulit perut (ileum conduit). Memandangkan sesetengah air kencing sentiasa kehabisan bukaan perut dengan bentuk pengalihan kencing ini, orang yang terjejas memakai beg air kencing pada setiap masa.

Pilihan lain ialah membentuk pundi kencing "baru" (neobladder). Dalam kes ini, doktor membentuk beg pengumpulan dari bahagian usus yang dihapuskan dan menyambungkannya ke uretra. Prasyarat untuk ini adalah bahawa peralihan dari pundi kencing ke uretra adalah bebas daripada sel-sel malignan dalam pemeriksaan tisu halus. Jika tidak, uretra juga perlu dikeluarkan.

Di samping itu, terdapat kemungkinan menyambung kedua-dua ureter dari pelvis buah pinggang ke bahagian terakhir kolon (ureterosigmoidostomy). Air kencing kemudian mengalir semasa pergerakan usus.

Kemoterapi dan imunoterapi

Sebagai tambahan kepada penyingkiran sebahagian atau keseluruhan pundi kencing untuk kanser pundi kencing yang telah menyerang tisu yang lebih dalam (otot), ramai pesakit ini menerima kemoterapi sebelum dan selepas pembedahan. Matlamat ini adalah untuk meningkatkan kelangsungan hidup.

Kadang-kadang pembuangan pundi kencing tidak mungkin atau pesakit menolak pembedahan – dalam kes ini, kemoterapi juga merupakan pilihan, yang menjejaskan seluruh badan dan bertujuan untuk menghapuskan sel-sel tumor (terapi sistemik).

Kemoterapi juga membantu dengan kanser pundi kencing jika tumor sudah jauh maju (contohnya, jika ia telah merebak ke nodus limfa rongga perut atau ke organ lain). Terapi mengurangkan gejala dan mempunyai kesan memanjangkan hayat.

Radioterapi

Kanser pundi kencing adalah sensitif kepada radiasi - sel-sel tumor selalunya boleh dimusnahkan sepenuhnya oleh radiasi. Rawatan sinaran adalah alternatif kepada pembuangan pundi kencing - jadi pundi kencing kadangkala boleh dipelihara.

Biasanya terdapat gabungan radiasi dan kemoterapi. Ubat-ubatan yang digunakan (cytostatics) menjadikan tumor lebih sensitif kepada radiasi. Doktor merujuk kepada ini sebagai radiochemotherapy. Sinaran selalunya berlangsung beberapa minggu dan biasanya diberikan setiap hari selama beberapa minit.

Pemulihan dan penjagaan selepas

Terutama untuk pesakit kanser pundi kencing selepas cystectomy dan pengalihan kencing alternatif atau dengan pundi kencing neobladder, rawatan susulan diperlukan dalam banyak kes. Di sini, mereka yang terjejas menerima sokongan berkaitan kencing, contohnya dalam bentuk fisioterapi serta dalam kursus latihan saluran kencing tiruan.

Ia juga penting bagi mereka yang terjejas untuk menghadiri temu janji susulan yang kerap. Ini membolehkan doktor mengesan pada peringkat awal sama ada terdapat kambuhan kanser pundi kencing. Tetapi juga untuk melihat sama ada terdapat sebarang komplikasi, sejauh mana orang yang terjejas melakukan terapi dengan terapi, dan sama ada terdapat sebarang kesan sampingan. Irama pelantikan kawalan bergantung kepada risiko.

Bolehkah kanser pundi kencing dicegah?

Untuk mengelakkan kanser pundi kencing, perkara yang paling penting ialah meminimumkan penggunaan tembakau aktif dan pasif. Sebaik-baiknya, anda harus berhenti merokok sepenuhnya, kerana ini akan mengurangkan risiko anda mendapat penyakit ini.

Jika anda mempunyai pekerjaan di mana anda bersentuhan dengan bahan berbahaya, adalah penting untuk anda mematuhi peraturan keselamatan. Perlu diingat bahawa masa dari sentuhan dengan bahan berbahaya kepada perkembangan kanser mungkin sangat lama (sehingga 40 tahun).