Batu pundi kencing: Punca, Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Gejala: Batu pundi kencing yang kecil selalunya tidak menyebabkan gejala. Sakit perut bawah yang kolik, sakit ketika membuang air kecil, dan darah dalam air kencing adalah tipikal dengan batu yang lebih besar.
 • Rawatan: Dalam kebanyakan kes tiada rawatan diperlukan, batu-batu kecil tercuci dengan sendirinya. Dalam kes batu yang lebih besar, batu pada mulanya dibubarkan atau dikurangkan saiznya dengan ubat, dihancurkan oleh gelombang kejutan, dikeluarkan oleh endoskopi dan cystoscopy. Jarang sekali pembedahan terbuka diperlukan.
 • Punca: Gangguan aliran air kencing, pembesaran prostat, jangkitan saluran kencing, gangguan metabolik, pengambilan mineral tertentu yang berlebihan dalam diet.
 • Faktor risiko: Pemakanan tidak seimbang dengan terlalu banyak lemak, protein dan garam, makanan yang kaya dengan asid oksalik, pengambilan cecair yang tidak mencukupi, diet berat sebelah, pembesaran prostat pada lelaki yang lebih tua, osteoporosis, kekurangan vitamin, kateter pundi kencing atau jahitan pembedahan dalam pundi kencing.
 • Diagnosis: Pemeriksaan oleh pakar (pakar urologi), nilai makmal air kencing, ultrasound dan pemeriksaan X-ray mungkin dengan medium kontras, tomografi komputer, sistoskopi.
 • Prognosis: Kebanyakan batu hilang dengan sendirinya, jika tidak campur tangan kecil selalunya berjaya. Tanpa pencegahan, batu pundi kencing sering berkembang beberapa kali.

Apa itu batu pundi kencing?

Batu kencing adalah pepejal, pembentukan seperti batu (konkrit) dalam saluran kencing yang mengalir. Jika batu kencing terletak di dalam pundi kencing, doktor merujuk kepada konkrit ini sebagai batu pundi kencing. Pundi kencing, sebagai takungan, mengumpul air kencing dan, melalui otot khas, membolehkannya dilepaskan sesuka hati.

Batu pundi kencing sama ada terbentuk dalam pundi kencing itu sendiri (batu pundi kencing primer) atau ia terbentuk di buah pinggang atau ureter dan akhirnya memasuki pundi kencing dengan aliran air kencing yang stabil (batu pundi kencing sekunder). Gejala batu kencing adalah sama untuk kedua-dua bentuk.

Batu pundi kencing terbentuk apabila garam pembentuk batu tertentu mengkristal dalam air kencing. Ini biasanya berlaku apabila garam yang dimaksudkan hadir dalam kepekatan terlalu tinggi dalam air kencing dan dengan itu melebihi ambang keterlarutan. Jika garam membentuk kristal pepejal (konkrit), semakin banyak lapisan yang dimendapkan di atasnya dari masa ke masa, sehingga konkrit yang awalnya kecil menjadi kalkulus kencing yang semakin besar.

Bergantung pada jenis garam dari mana batu terbentuk, pakar perubatan membezakan:

 • Batu kalsium oksalat (75 peratus daripada semua batu kencing)
 • “Batu struvit” diperbuat daripada magnesium ammonium fosfat (10 peratus)
 • batu urat yang diperbuat daripada asid urik (5 peratus)
 • Batu kalsium fosfat (5 peratus)
 • Batu sistin (jarang berlaku)
 • Batu xanthine (jarang berlaku)

Dalam kebanyakan kes, batu pundi kencing tidak menyebabkan sebarang gejala dan dibuang keluar dari badan sendiri dengan air kencing. Walau bagaimanapun, jika batu kencing menghalang jalan keluar ke uretra atau terlalu besar untuk melalui uretra sendiri, batu kencing itu dikeluarkan secara perubatan.

Apakah tanda-tanda?

Orang yang mempunyai batu pundi kencing selalunya tidak mempunyai gejala. Sama ada batu pundi kencing menyebabkan gejala bergantung terutamanya pada di mana batu itu berada dan saiznya. Jika ia terletak bebas di dalam pundi kencing, aliran keluar air kencing ke dalam uretra tidak terganggu. Gejala khusus tidak berlaku dalam kes ini.

Jika, sebaliknya, ia melekat dengan kuat pada dinding pundi kencing yang lebih rendah dan saiznya menghalang keluar pundi kencing ke uretra, gejala berkembang. Gejala-gejala ini disebabkan oleh kerengsaan membran mukus yang disebabkan oleh batu pundi kencing, yang sering bermata tajam, dan sebaliknya oleh air kencing, yang sering bersandar ke buah pinggang.

Simptom batu pundi kencing yang lazim adalah sakit perut bawah yang kolik secara tiba-tiba, kadang-kadang memancar ke rusuk. Di samping itu, terdapat rasa sakit semasa membuang air kecil, aliran air kencing tiba-tiba terputus, dan darah dalam air kencing juga mungkin. Gejala biasa ialah keinginan berterusan untuk membuang air kecil, dikaitkan dengan sedikit air kencing semasa membuang air kecil (pollakiuria).

Sekiranya uretra tersumbat sepenuhnya, terdapat pengumpulan air kencing dalam pundi kencing, yang selalunya meluas melalui ureter ke buah pinggang. Keadaan ini, di mana orang yang terjejas tidak lagi boleh membuang air kecil, dirujuk oleh doktor sebagai retensi air kencing atau ischuria.

Selain gejala ini, ramai penghidap menunjukkan rasa resah yang semakin meningkat untuk bergerak. Ini kerana mereka secara tidak sedar mencari posisi badan di mana rasa sakit akan berkurangan. Mereka sentiasa berubah daripada berbaring kepada kedudukan berdiri atau berjalan-jalan. Di samping itu, loya dan juga muntah kadang-kadang berlaku akibat kesakitan.

Sekiranya anda merasakan sakit ketika membuang air kecil atau sakit luar biasa, kekejangan di bahagian bawah abdomen, sebaiknya berjumpa doktor dengan segera dan mendapatkan penjelasan puncanya. Jika air kencing kembali ke buah pinggang, kerosakan buah pinggang mungkin berlaku.

Lelaki secara statistik lebih cenderung untuk terkena batu pundi kencing. Gejala batu kencing pada lelaki dan wanita adalah sama.

Bagaimanakah batu pundi kencing boleh dirawat?

Saiz dan lokasi batu pundi kencing menentukan sama ada doktor mengeluarkannya atau menunggu pelepasan spontan. Dalam kebanyakan kes, tiada rawatan khas diperlukan untuk batu pundi kencing. Batu-batu kecil (sehingga lima milimeter) dan yang terletak bebas di dalam pundi kencing dikumuhkan dengan sendirinya melalui uretra dalam kira-kira sembilan daripada sepuluh kes.

Kadangkala ubat-ubatan tertentu (contohnya, bahan aktif tamsulosin) memudahkan penyingkiran jika, sebagai contoh, prostat yang membesar menyempitkan uretra. Dalam kes beberapa batu (batu urat, batu sistin), doktor juga cuba membubarkan atau mengurangkan saiz batu kencing melalui tindak balas kimia (chemolitholysis).

Walau apa pun, adalah disyorkan supaya anda minum banyak cecair untuk memudahkan laluan batu.

Jika sakit berlaku (yang sering berlaku apabila batu kencing tergelincir melalui saluran kencing), ubat penahan sakit, contohnya dengan bahan aktif diklofenak, biasanya membantu.

Jika batu terlalu besar untuk lulus secara spontan, jika batu menghalang uretra, dan jika terdapat bukti jangkitan teruk (urosepsis), doktor yang merawat mesti membuang batu itu melalui pembedahan. Dia cuba untuk menghancurkan batu kencing yang lebih kecil dengan forsep atau mengeluarkannya terus semasa cystoscopy.

Berapa lama anda tinggal di hospital selepas prosedur bergantung pada saiz batu yang dikeluarkan dan sama ada terdapat sebarang komplikasi semasa prosedur. Seperti mana-mana pembedahan, terdapat risiko yang berkaitan dengan cystoscopy. Secara amnya, terdapat risiko kuman memasuki pundi kencing melalui instrumen dan menyebabkan ia meradang. Di samping itu - walaupun sangat jarang - dinding organ cedera atau pun tertusuk dengan instrumen yang digunakan.

Untuk beberapa tahun sekarang, majoriti semua prosedur telah melibatkan penggunaan gelombang tekanan untuk memecahkan batu. Prosedur ini dipanggil extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL). Semasa ESWL, batu yang lebih besar dimusnahkan oleh gelombang kejutan, membolehkan individu yang terjejas hanya mengeluarkan serpihan melalui air kencing mereka.

Jika pesakit masih mengalami kesakitan selepas batu pundi kencing dikeluarkan, ini mungkin petunjuk keradangan pundi kencing (cystitis). Ini dirawat dengan antibiotik jika perlu.

Hari ini, kaedah pembedahan terbuka hanya digunakan dalam kes yang sangat jarang berlaku. Ia perlu, sebagai contoh, jika doktor tidak dapat mencapai pundi kencing dengan endoskop semasa cystoscopy kerana batu atau struktur lain menghalang uretra atau pintu masuk ke pundi kencing.

Jika batu pundi kencing disebabkan oleh gangguan dalam pengosongan pundi kencing, keutamaan utama doktor yang merawat selepas pembuangan batu adalah untuk merawat puncanya. Pada lelaki, pembesaran prostat sering membawa kepada gangguan saliran uretra dan seterusnya pembentukan batu.

Dalam kes sedemikian, doktor mula-mula cuba merawat pembesaran prostat dengan ubat. Walau bagaimanapun, dalam kes prostat membesar dengan teruk atau batu kencing berulang, campur tangan pembedahan dinasihatkan untuk menghapuskan pencetus pembentukan batu. Dalam kebanyakan kes, reseksi prostat transurethral (TURP) yang dipanggil adalah disyorkan. Dalam prosedur ini, prostat dikeluarkan melalui uretra.

Melarutkan batu pundi kencing dengan ubat rumah

Jika anda mengalami simptom seperti sakit kolik atau kencing berdarah, pastikan anda berjumpa doktor.

Pemulihan rumah untuk menghilangkan batu pundi kencing boleh membantu dengan batu kecil tanpa atau hanya gejala kecil. Kebanyakan ubat rumah untuk batu kencing juga berkesan untuk pencegahan, seperti minum banyak cecair dan makan makanan seimbang.

Apa-apa sahaja yang merangsang pembentukan air kencing boleh membantu untuk membuang batu kecil dengan air kencing. Rawatan rumah sedemikian termasuk.

 • Teh herba
 • Minum banyak air
 • Mendaki tangga
 • Banyakkan senaman secara umum

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Sekiranya gejala berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Rawatan homeopati batu pundi kencing

Dalam homeopati, persediaan Berberis aquifolium, Berberis, Camphora, Coccus cacti (mahonia biasa, barberi, kapur barus dan skala cochineal) dalam pencairan D6 hingga D12 sebagai titisan, tablet atau globul dikatakan berkesan terhadap batu pundi kencing.

Konsep homeopati dan keberkesanan khususnya adalah kontroversi dalam sains dan tidak disokong dengan jelas oleh kajian.

Sebab dan faktor risiko

Batu pundi kencing terdiri daripada garam mineral, sangat jarang protein, yang biasanya larut dalam air kencing dan dikeluarkan dari badan bersamanya. Di bawah keadaan tertentu, garam ini larut daripada air kencing (ia "mendakkan") dan mengendap dalam pundi kencing. Pembentukan yang pada mulanya kecil sering tumbuh dengan mantap disebabkan oleh pengumpulan garam selanjutnya.

Doktor membezakan antara batu pundi kencing primer dan sekunder. Batu pundi kencing primer terbentuk dalam pundi kencing itu sendiri, manakala batu pundi kencing sekunder terbentuk di organ saluran kencing atas seperti buah pinggang atau ureter dan disiram ke dalam pundi kencing bersama air kencing. Batu pundi kencing primer adalah lebih biasa daripada batu pundi kencing sekunder.

Penyebab biasa pengekalan kencing termasuk pembesaran prostat atau disfungsi pengosongan pundi kencing akibat kerosakan saraf. Benign prostatic hyperplasia (BPH) adalah sangat biasa pada lelaki yang lebih tua.

Batu pundi kencing juga mungkin berlaku dalam penyakit neurologi seperti multiple sclerosis atau paraplegia akibat halangan aliran keluar. Dalam penyakit ini, pengecutan otot pundi kencing dan dengan itu membuang air kecil (kencing) selalunya terjejas.

Dalam kes jangkitan saluran kencing, bakteria sering mengubah komposisi kimia air kencing, meningkatkan risiko pemendakan bahan tertentu. Sebagai contoh, pakar mengaitkan batu struvite yang terdiri daripada magnesium ammonium fosfat kepada jangkitan saluran kencing dengan bakteria tertentu.

Di Jerman, diet tidak baik yang tinggi dengan lemak haiwan, protein dan makanan yang mengandungi asid oksalik dianggap sebagai faktor risiko untuk perkembangan batu pundi kencing. Asid oksalat didapati, contohnya, dalam kacang, kopi, koko, rhubarb, bit dan bayam.

Bahan pembentuk batu seperti oksalat, kalsium, fosfat, ammonium dan asid urik (urat) hanya larut dalam air kencing dalam jumlah tertentu. Jika jumlah yang ditelan bersama makanan melebihi had tertentu, ini boleh menyebabkan kerpasan.

Faktor risiko lain untuk batu pundi kencing termasuk:

 • Pengambilan cecair terlalu sedikit (air kencing pekat)
 • Pemakanan tidak seimbang dengan terlalu banyak daging dan produk tenusu
 • Peningkatan pengambilan vitamin D3 (contohnya, kapsul vitamin)
 • Kekurangan vitamin B6 dan vitamin A
 • Osteoporosis dengan peningkatan pelepasan kalsium dari tulang ke dalam darah
 • Hiperfungsi paratiroid (hiperparatiroidisme) disebabkan oleh peningkatan tahap kalsium dalam darah yang berkaitan
 • Pengambilan magnesium yang berlebihan

Batu pundi kencing berlaku pada semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, orang yang lebih tua dan berat badan berlebihan lebih terdedah kepada batu pundi kencing. Menurut statistik, lelaki lebih kerap terjejas daripada wanita. Di dalamnya, pembesaran jinak prostat (BPH) mendominasi sebagai punca.

Batu pundi kencing: pemeriksaan dan diagnosis

Jika batu pundi kencing disyaki, pakar dalam penyakit saluran kencing (pakar urologi) adalah orang yang sesuai untuk dihubungi. Di bandar-bandar besar, biasanya terdapat ramai pakar urologi dalam amalan swasta, manakala di kawasan luar bandar pakar urologi selalunya hanya ditemui di hospital. Pertama, doktor yang merawat akan mengambil sejarah perubatan anda.

Dengan berbuat demikian, anda akan menerangkan aduan semasa anda dan sebarang penyakit terdahulu kepada doktor. Kemudian doktor akan bertanya soalan lanjut seperti:

 • Di manakah anda mempunyai kesakitan?
 • Adakah anda menghadapi masalah membuang air kecil?
 • Adakah anda (lelaki) diketahui mengalami pembesaran prostat?
 • Pernahkah anda melihat darah di dalam air kencing anda?
 • Adakah anda mengambil sebarang ubat?

Anamnesis diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Doktor mendengar perut dengan stetoskop, sebagai contoh, dan kemudian perlahan-lahan merabanya. Pemeriksaan fizikal membantu doktor untuk menentukan kemungkinan penyebab sakit perut dan pemeriksaan lanjut yang diperlukan untuk penjelasan.

Pemeriksaan lanjut

Jika batu pundi kencing disyaki, pemeriksaan lanjut biasanya diperlukan. Untuk tujuan ini, jika pesakit tidak mempunyai pengekalan kencing walaupun batu pundi kencing, air kencing diperiksa di makmal untuk kristal, darah dan bakteria. Di samping itu, doktor mengambil sampel darah, yang digunakan untuk menganggar fungsi buah pinggang dan menentukan tahap asid urik melalui ujian darah.

Kiraan darah dan pembekuan darah memberikan petunjuk kepada kemungkinan keradangan yang menyertai pundi kencing. Sekiranya terdapat keradangan dalam badan, paras sel darah putih (leukosit) dan apa yang dipanggil protein C-reaktif (CRP) dalam darah sangat meningkat.

Dalam prosedur ini, pengamal menyuntik medium kontras ke dalam vena. Ini diedarkan ke seluruh badan dan memungkinkan untuk menggambarkan buah pinggang dan saluran kencing yang mengalir dengan sebarang batu. Sementara itu, tomografi berkomputer (CT) telah banyak menggantikan urografi. Dengan imbasan CT, semua jenis batu dan sebarang halangan kencing boleh dikesan dengan selamat dan cepat.

Kaedah pemeriksaan lain ialah cystoscopy. Dalam prosedur ini, instrumen seperti rod atau seperti kateter dengan kamera bersepadu (endoskop) dimasukkan ke dalam pundi kencing. Ini membolehkan batu dilihat secara langsung pada imej langsung yang dihantar. Kelebihan cystoscopy ialah batu yang lebih kecil boleh dikeluarkan semasa pemeriksaan. Di samping itu, doktor juga boleh mengesan punca lain bagi penyumbatan aliran keluar air kencing dari pundi kencing, seperti tumor.

Kursus penyakit dan prognosis

Kira-kira 90 peratus batu pundi kencing yang lebih kecil daripada lima milimeter dibasuh sendiri dengan air kencing. Sementara itu, kesakitan sering berlaku apabila batu pundi kencing "berhijrah" melalui uretra. Sebagai peraturan, semua batu kencing yang tidak hilang sendiri boleh dikeluarkan dengan prosedur intervensi atau pembedahan.

Pembuangan batu pundi kencing yang berjaya bukanlah jaminan bahawa batu kencing tidak akan berulang selepas itu. Doktor berulang kali menegaskan bahawa batu kencing mempunyai kadar berulang yang tinggi. Ini bermakna orang yang pernah mengalami batu pundi kencing berisiko untuk mengalaminya semula.

Bagaimana untuk mengelakkan batu pundi kencing

Anda mengurangkan risiko batu pundi kencing dengan memastikan anda kerap bersenam dan makan makanan seimbang yang tinggi serat dan rendah protein haiwan. Lebih-lebih lagi jika anda pernah menghidap batu pundi kencing sebelum ini, anda disyorkan untuk makan makanan yang mengandungi purin dan asid oksalik hanya dalam jumlah yang sedikit.

Makanan ini termasuk, sebagai contoh, daging (terutamanya dalam), ikan dan makanan laut, kekacang (kacang, lentil, kacang), teh hitam dan kopi, rhubarb, bayam dan chard.

Di samping itu, anda harus memastikan untuk minum sekurang-kurangnya 2.5 liter sehari, kerana ini akan membersihkan saluran kencing dengan baik, mengurangkan risiko garam mineral mendap. Walau bagaimanapun, tidak ada cara yang pasti untuk mengelakkan batu pundi kencing pada dasarnya.