Tahap Gas Darah: Maksud Keputusan Makmal Anda

Apakah tahap gas darah?

Kita boleh menghirup oksigen (O2) dan mengeluarkan karbon dioksida (CO2) melalui paru-paru kita:

Darah kita menyerap O2 dalam paru-paru - tekanan separa oksigen (nilai pO2) dalam darah meningkat (ini mencerminkan jumlah oksigen terlarut dalam darah). Jantung mengepam darah yang kaya dengan oksigen ke seluruh badan. Dalam pelbagai tisu dan organ, sel boleh menyerap oksigen daripada darah dan menggunakannya untuk menjana tenaga. Ini menghasilkan CO2, yang dilepaskan ke dalam darah dan dengan itu diangkut ke paru-paru, di mana kita menghembuskannya. Akibatnya, jumlah karbon dioksida terlarut dalam darah (tekanan separa karbon dioksida, nilai pCO2) berkurangan semula.

Sekiranya fungsi paru-paru atau jantung terganggu, doktor boleh mengesannya dengan melihat paras gas darah. Terutama pada pesakit yang dirawat di unit rawatan rapi, pengukuran biasa gas darah membantu dengan pemantauan.

Imbangan berasas

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai topik tersebut, baca artikel Imbangan Asid-Bes.

Bicarbonate

Anda boleh mempelajari semua yang penting tentang nilai makmal ini dalam artikel Bikarbonat.

Bilakah anda menentukan tahap gas darah?

Doktor menentukan nilai gas darah untuk mendapatkan petunjuk fungsi jantung dan paru-paru serta fungsi buah pinggang (buah pinggang memainkan peranan penting dalam keseimbangan asid-bes). Oleh itu, nilai gas darah boleh digunakan untuk mengesan kedua-dua penyakit pernafasan dan metabolik. Walau bagaimanapun, pengukuran ini biasanya hanya diperlukan untuk pesakit yang sakit tenat.

Penyebab berikut boleh disembunyikan di sebalik nilai gas darah yang diubah:

  • Penyakit dan disfungsi paru-paru
  • Penyakit dan disfungsi buah pinggang
  • gangguan peredaran darah yang teruk
  • gangguan metabolik seperti diabetes mellitus

Nilai gas darah: Nilai normal

Untuk menentukan tahap gas darah, doktor biasanya mengambil sampel darah kecil dari arteri. Bagi orang dewasa, nilai normal berikut digunakan:

Julat normal

nilai pO2

71 – 104 mmHg

nilai pCO2

Wanita: 32 – 43 mmHg

nilai pH

7,36 - 7,44

Lebihan asas (BE)

-2 hingga +2 mmol/l

Bikarbonat standard (HCO3-)

22 – 26 mmol/l

94 - 98%

Nilai mesti sentiasa dinilai bersama dengan nilai rujukan makmal masing-masing, itulah sebabnya penyelewengan daripada nilai yang dinyatakan adalah mungkin. Umur juga memainkan peranan, jadi nilai yang berbeza dianggap normal untuk kanak-kanak dan remaja.

Bilakah nilai gas darah terlalu rendah?

Jika nilai pO2 terlalu rendah, sebab biasanya oksigen tidak mencukupi boleh diserap melalui paru-paru atau diedarkan dalam badan bersama darah. Penyakit biasa yang menyebabkan ini termasuk:

Satu lagi sebab untuk mengurangkan nilai gas darah boleh menjadi terlalu rendah kepekatan oksigen dalam udara pernafasan. Ini boleh diperhatikan, sebagai contoh, pada pendaki gunung yang mengembara di pergunungan tinggi. Peningkatan penggunaan semasa melakukan senaman fizikal juga menyebabkan nilai pO2 dalam darah menurun.

Bilakah tahap gas darah terlalu tinggi?

Semasa anda menghembus banyak CO2 semasa hiperventilasi, anda pada masa yang sama memperkayakan darah dengan O2. Peningkatan kadar oksigen dalam udara yang kita sedut juga menyebabkan peningkatan pO2. Ini digunakan, sebagai contoh, semasa anestesia.

Nilai pCO2 sering meningkat apabila nilai pO2 menurun. Pengurangan pengeluaran pernafasan bermakna CO2 yang dihasilkan dalam badan tidak lagi boleh dihembus. Ini juga dipanggil kekurangan global pernafasan. Oleh kerana karbon dioksida dalam darah juga menurunkan nilai pH dan dengan itu mengasidkan badan, keadaan ini dipanggil asidosis pernafasan.

Apa yang anda lakukan jika tahap gas darah berubah?

Untuk mengatasi pengurangan nilai pCO2 dalam hiperventilasi, selalunya membantu pesakit bernafas perlahan-lahan masuk dan keluar dari beg.

Secara umumnya, cara rawatan nilai gas darah yang diubah dalam kes individu bergantung pada punca dan keterukan mereka.