Darah di Kencing (Hematuria)

Di belakang darah dalam air kencing (hematuria) boleh menjadi pelbagai sebab. Selalunya penyakit pundi kencing atau buah pinggang adalah pencetus aduan. Pada lelaki, penyakit prostat juga merupakan sebab yang mungkin. Dalam beberapa kes, bagaimanapun, jejak darah juga boleh muncul dalam air kencing individu yang sihat. Sekiranya anda melihat warna urin berwarna merah, anda masih harus berjumpa doktor untuk berada di pihak yang selamat. Dia boleh menolak kemungkinan penyakit serius di sebalik gejala anda. Air kencing: Inilah maksud warna

Penyebab darah dalam air kencing

Dalam banyak kes, penyakit saluran kencing bertanggungjawab untuk penampilan darah dalam air kencing. Ini termasuk penyakit buah pinggang dan pelvis buah pinggang, kencing pundi kencing and ureter and uretra. Selain itu, pencetus lain juga mungkin. Sebab yang paling biasa termasuk:

 • Jangkitan pundi kencing
 • Uretritis
 • Keradangan pelvis buah pinggang dan buah pinggang
 • Batu pundi kencing atau buah pinggang
 • Tumor
 • Kecederaan pada organ sistem kencing
 • Penyakit vaskular
 • Penyakit autoimun

Walau bagaimanapun, darah di belakang air kencing tidak semestinya selalu menjadi penyakit. Oleh itu, walaupun pada orang yang sihat dalam keadaan tertentu - seperti selepas latihan fizikal - jejak darah dalam air kencing dapat terjadi. Begitu juga, ketidakselesaan itu disebabkan oleh pengambilan ubat tertentu.

Darah dalam air kencing tidak selalu kelihatan

Pada asasnya, perbezaan dibuat antara dua bentuk darah dalam air kencing: Microhematuria dan makrohematuria. Pada bekas, darah tidak kelihatan; ia hanya dapat dikesan dengan jalur ujian air kencing atau pemeriksaan mikroskopik. Sebaliknya, urin berwarna merah dan darah kelihatan pada pandangan pertama. Walau bagaimanapun, makhematuria tidak bermaksud bahawa sejumlah besar darah hilang: Sebenarnya, hanya setengah mililiter darah sudah cukup untuk mengubah urin menjadi merah. Ngomong-ngomong, air kencing berwarna merah tidak semestinya menjadi petunjuk pendarahan. Sebaliknya, air kencing juga boleh disebabkan oleh pengambilan makanan tertentu - seperti bit. Oleh itu, selalu mempertimbangkan apa yang telah anda makan.

Darah dalam air kencing pada wanita

Punca darah di dalam air kencing juga bergantung pada jantina. Sebagai contoh, pada wanita, gejala boleh disebabkan oleh haid. Oleh itu, perhatikan sama ada anda melihat jejak darah dalam air kencing secara bebas dari tempoh haid. Sekiranya, selain darah dalam air kencing, pendarahan sekejap dan sakit perut berlaku lebih kerap, ini mungkin menunjukkan endometriosis. Ini adalah pertumbuhan endometrium di luar uterus. Pada wanita, hematuria juga lebih kerap merupakan hasil dari a pundi kencing jangkitan berbanding lelaki. Sekiranya wanita melihat darah dalam air kencing mereka semasa mengandung, mereka harus selalu menjelaskan perkara ini oleh doktor. Walau bagaimanapun, terdapat banyak penyebab yang tidak berbahaya di sebalik aduan tersebut: selain jangkitan pada pundi kencing, aduan juga disebabkan oleh terlalu banyak aktiviti fizikal.

Darah dalam air kencing pada lelaki

Pada lelaki, darah dalam air kencing sering menunjukkan penyakit prostat. Di sini, antara lain, sebuah keradangan daripada prostat (prostatitis), pembesaran prostat yang jinak (hiperplasia prostat) dan pengembangan patologi urat di prostat (prostat varises) adalah kemungkinan penyebabnya. Selain itu, hematuria juga dapat menunjukkan prostat kanser. Oleh itu, seperti wanita, lelaki juga mesti mempunyai kesan darah dalam air kencing yang dijelaskan oleh doktor.

Darah dalam air kencing pada kanak-kanak

Darah dalam air kencing boleh mempunyai pelbagai penyebab pada kanak-kanak seperti pada orang dewasa. Sebagai peraturan umum, anda harus selalu berjumpa doktor sekiranya anda menemui jejak darah pada anak anda. Seorang keradangan sering di sebalik gejala - keradangan seperti itu harus selalu diambil lebih serius pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa. Sebab-sebab lain yang mungkin termasuk ginjal sista - sekumpulan penyakit kongenital buah pinggang. Walaupun ia lebih kerap berlaku pada orang dewasa, mereka sudah dapat dilihat zaman kanak-kanak. Pada kanak-kanak yang lebih muda - terutamanya yang berumur antara dua hingga empat tahun - Tumor Wilms, tumor malignan pada buah pinggang, juga boleh menjadi pencetus.

Untuk selamat, berjumpa doktor

Sekiranya anda melihat darah dalam air kencing anda, anda mesti selalu berjumpa doktor untuk berada di tempat yang selamat. Kerana di sebalik warna merah air kencing juga boleh menjadi penyakit serius. Doktor dapat menentukan sebab-sebab yang bertanggungjawab terhadap jejak darah dan mungkin memulakan rawatan yang sesuai. Pertama sekali, doktor akan cuba menyekat penyebab gejala dengan mengemukakan soalan khusus. Dengan berbuat demikian, dia akan menanyakan soalan seperti berikut:

 • Bilakah anda pertama kali menyedari bahawa air kencing anda berwarna kemerahan? Berapa kerap berlaku ketidakselesaan itu? Seberapa teruk urin berubah warna?
 • Adakah anda mempunyai penyakit sebelumnya mengenai sistem kencing?
 • Adakah anda mengambil ubat-ubatan tertentu yang mempengaruhi pembekuan darah?
 • Adakah anda pernah mengalami kemalangan atau mencederakan diri sendiri?
 • Adakah anda mengalami kesakitan ketika membuang air kecil atau merasakan sensasi terbakar ketika membuang air kecil?

Peperiksaan lain

Selepas itu, doktor boleh memeriksa pundi kencing, ureter dan ginjal dengan lebih terperinci dengan melakukan ultrasound. Dia mungkin juga akan meminta sampel air kencing kepada anda. Ini kemudian boleh diuji sel darah merah, sel darah putih, dan protein. Tahap tinggi sel darah putih (leukositmisalnya, menunjukkan a jangkitan pada saluran kencing - tetapi juga boleh berlaku sekiranya berlaku serius buah pinggang penyakit. Bergantung pada hasil temu ramah, ultrasound dan sampel air kencing, pemeriksaan lanjut mungkin diperlukan. Ini termasuk Sinar X peperiksaan, pengimejan resonans magnet, tomografi dikira, sistoskopi, dan a biopsi daripada buah pinggang.

Rawatan pilihan

Rawatan yang ada untuk darah dalam air kencing selalu bergantung kepada sebab di sebalik gejala:

 • Cystitis: cystitis, serta jangkitan saluran kencing bakteria lain, dapat diatasi dengan cara pemberian antibiotik.
 • Buah pinggang keradangan: Sekiranya radang ginjal, gejala dapat diatasi dengan pentadbiran of dadah bersama kortison or azathioprine, kerana ini mempunyai kesan imunosupresif.
 • Keradangan pelvis renal: serupa dengan cystitis, antibiotik diberikan untuk keradangan pelvis buah pinggang. Bergantung pada keparahan penyakit mungkin perlu dirawat di hospital.
 • Batu ginjal atau pundi kencing: jika batu tidak hilang sendiri, rawatan diperlukan. Selain mengambil alkali dadah, kejutan gelombang terapi atau pembedahan boleh dipertimbangkan.
 • Tumor: bergantung pada jenis, tahap dan ukuran tumor, pelbagai rawatan dapat difikirkan. Selalunya, pembedahan diikuti dengan radiasi atau kemoterapi ia perlu.

Apa risiko anda mendapat jangkitan saluran kencing?