Tahap Lipid Darah: Maksud Keputusan Makmal

Apakah tahap lipid darah?

Nilai lipid darah yang paling penting termasuk paras darah trigliserida dan kolesterol:

Trigliserida (lemak neutral) tergolong dalam kumpulan lemak pemakanan. Mereka berkhidmat untuk badan sebagai rizab tenaga dan disimpan dalam tisu adipos sehingga diperlukan. Kolesterol pula boleh diserap daripada makanan serta dihasilkan dalam hati dan usus. Ia adalah komponen penting dinding sel. Selain itu, asid hempedu, vitamin D dan hormon steroid dihasilkan daripada kolesterol.

Lipoprotein

Oleh kerana lemak (lipid) tidak larut dalam air, ia mesti diangkut dalam darah berair dalam bentuk lipoprotein: Lipoprotein terdiri daripada lipid (dalam) dan permukaan larut air protein (luar). Bergantung pada komposisi dan tugas mereka, perbezaan dibuat antara lipoprotein yang berbeza:

  • Chylomicrons: mengangkut lipid daripada makanan (seperti trigliserida, kolesterol) dari usus ke hati dan tisu adipos.
  • LDL (lipoprotein ketumpatan rendah): mengangkut terutamanya kolesterol yang dihasilkan sendiri dari hati ke sel-sel badan yang lain (sebagai kolesterol LDL); pada kepekatan darah tinggi ia didepositkan pada dinding saluran darah, menyebabkan atau mempercepatkan arteriosklerosis.
  • HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi): mengangkut (sebagai kolesterol HDL) kolesterol berlebihan daripada sel-sel badan kembali ke hati, di mana ia boleh dipecahkan.

Kolesterol LDL dianggap "buruk" kerana ia menggalakkan perkembangan aterosklerosis. Sebaliknya, kolesterol HDL "baik" boleh melindungi daripada kalsifikasi vaskular.

Bilakah tahap lipid darah ditentukan?

Tahap lipid darah ditentukan, antara lain, apabila gangguan metabolisme lipid disyaki dan untuk memantau kejayaan terapi penurun lipid (contohnya, diet atau ubat).

Nilai panduan untuk nilai lipid darah

Untuk membolehkan doktor menentukan nilai lemak darah, dia mengambil sampel darah. Oleh kerana lemak masuk ke dalam darah melalui pengambilan makanan, sampel darah perlu diambil semasa perut kosong. Sebaik-baiknya, pesakit tidak boleh makan apa-apa selama lapan hingga dua belas jam dan harus minum paling banyak air atau teh tanpa gula.

Bagi orang dewasa yang sihat tanpa faktor risiko untuk kalsifikasi vaskular, nilai garis panduan berikut digunakan:

Lipid darah

Nilai rujukan

LDL

<160 mg / dl

HDL

Wanita: 45 – 65 mg/dl

Lelaki: 35 – 55 mg/dl

Jumlah kolesterol

sebelum umur 19: < 170 mg/dl

Tahun ke-20 – ke-29 hayat: < 200 mg/dl

Tahun ke-30 – ke-40 hayat: < 220 mg/dl

selepas 40 tahun: < 240 mg/dl

Trigliserida

≤ 200 mg/dl

VLDL

<30 mg / dl

Pada orang yang tidak mempunyai faktor risiko lain untuk aterosklerosis (seperti tekanan darah tinggi), quotient LDL/HDL hendaklah di bawah empat. Sebaliknya, hasil bagi di bawah tiga disyorkan untuk orang yang mempunyai faktor risiko lain seperti itu, dan hasil bagi di bawah dua disyorkan untuk orang yang sudah mempunyai aterosklerosis, contohnya.

Sementara itu, quotient LDL/HDL telah kehilangan beberapa kepentingannya ketika datang untuk menganggar risiko kardiovaskular. Nampaknya, paras kolesterol HDL "baik" yang sangat tinggi (melebihi kira-kira 90 mg/dl) sebenarnya meningkatkan risiko aterosklerosis. Dengan kolesterol HDL, oleh itu, peraturannya bukan: lebih banyak, lebih baik.

Bilakah tahap lipid darah terlalu rendah?

Bilakah tahap lipid darah terlalu tinggi?

Jika tahap lipid darah terlalu tinggi, ini dipanggil hiperlipidemia. Penyebabnya boleh menjadi gangguan lipometabolik. Dalam kebanyakan kes, gaya hidup yang tidak sihat menyebabkan trigliserida, VLDL dan LDL menjadi terlalu tinggi dan HDL menjadi rendah. Kurang bersenam, diet tinggi gula dan lemak, dan obesiti sering memainkan peranan utama.

Penyakit kronik seperti diabetes mellitus, penyakit Cushing, gout dan disfungsi buah pinggang juga boleh menyebabkan paras lipid darah tinggi.

Nilai juga meningkat semasa kehamilan, tetapi menjadi normal selepas bersalin.

Pelbagai ubat seperti kortikosteroid juga meningkatkan lipid darah.

Apa yang perlu dilakukan jika tahap lipid darah berubah?

Oleh kerana nilai lipid darah rendah hanya mempunyai nilai penyakit dalam kes yang sangat jarang berlaku, terapi adalah terhad kepada pengukuran biasa dan pemeriksaan ubat-ubatan yang diambil.

Diet yang sihat dengan sedikit asid lemak tepu dan senaman yang mencukupi boleh menurunkan dan menormalkan nilai. Sekiranya anda berlebihan berat badan, anda harus menurunkan berat badan. Ia juga dinasihatkan untuk mengelakkan alkohol dan nikotin. Jika langkah asas ini tidak berkesan, doktor menetapkan ubat seperti statin atau perencat penyerapan kolesterol untuk menurunkan paras lipid darah yang tinggi.