Keracunan darah dari abses | Abses paksi

Keracunan darah dari abses

Sepsis, dikenali sebagai bahasa sehari-hari darah keracunan, selalunya merupakan hasil fokus keradangan yang besar atau lama, misalnya abses ketiak. Ia adalah reaksi radang sistemik (iaitu mempengaruhi seluruh tubuh) organisma terhadap jangkitan ini dan disebabkan oleh penembusan patogen ke dalam aliran darah. Darah keracunan sangat mengancam nyawa keadaan.

Gejala pertama adalah berulang (sekejap) tinggi demam, pantas bernafas (tachypnea) dan degupan jantung yang cepat (tachycardia). Ketika penyakit ini berkembang, terdapat juga gangguan kesedaran (kebingungan, kegelisahan), loya dan mengurangkan atau tidak membuang air kecil. Pesakit sepsis harus segera dimasukkan ke klinik dan mendapat rawatan perubatan intensif.

Ini termasuk terapi antibiotik dosis tinggi segera, yang disesuaikan dengan patogen sebaik sahaja ia dikesan oleh darah budaya. Di samping itu, penyebabnya mesti dihapuskan, iaitu dalam hal ini abses mesti diperbaiki, dan kejutan terapi mesti diberikan. Ini termasuk, antara lain, pemberian infus dan kortisol yang paling teruk.