Keracunan Darah (Sepsis): Punca dan Rawatan

Gambaran ringkas

 • Punca dan faktor risiko: Jangkitan dengan patogen seperti bakteria, dan virus atau kulat yang kurang biasa, yang menyebabkan tindak balas imun.
 • Diagnosis: memeriksa pelbagai tanda vital seperti kadar pernafasan, paras laktat serum, ketepuan oksigen, tahap keradangan melalui ujian darah, contohnya, serta klasifikasi fungsi otak dan kesedaran
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Jika tidak dirawat, sepsis sentiasa teruk dan sering membawa kepada kematian; dengan rawatan, kursus ini selalunya menguntungkan.
 • Pencegahan: Langkah-langkah kebersihan am di persekitaran swasta, kebersihan hospital dan klinik yang komprehensif untuk mencegah jangkitan hospital, rawatan luka yang teliti, mempunyai penyakit berjangkit yang dijelaskan oleh doktor pada peringkat awal, mengambil kesempatan daripada vaksinasi.

Apakah keracunan darah atau sepsis?

Oleh itu, keracunan darah tidak disebabkan oleh kehadiran patogen dalam darah, seperti yang sering diandaikan, tetapi daripada tindak balas badan terhadap patogen ini.

Sistem imun cuba untuk mempertahankan dirinya daripada patogen, namun, perjuangan ini membahayakan bukan sahaja penceroboh tetapi juga badan itu sendiri. Sepsis adalah keadaan yang berpotensi mengancam nyawa dan memerlukan rawatan secepat dan konsisten yang mungkin.

Sistem imun badan yang sihat menghadapi dengan mudah dengan sejumlah kecil patogen. Hanya apabila ini tidak lagi berlaku dan seseorang menjadi sakit akibat pergaduhan ini, doktor bercakap tentang keracunan darah.

Jika tekanan darah tidak lagi stabil pada tahap yang mencukupi disebabkan oleh tindak balas keradangan badan sendiri, doktor merujuk kepada ini sebagai "kejutan septik". Tahap akhir keracunan darah ini membahayakan bekalan darah ke organ-organ penting dan sering membawa kepada kegagalan beberapa organ dan juga kematian.

SIRS (Sindrom Tindak Balas Radang Sistem)

Walau bagaimanapun, kriteria ini tidak cukup spesifik dan termasuk keadaan lain dengan gejala yang serupa. Ini bermakna ia tidak selalunya sepsis apabila kriteria SIRS dipenuhi. Di samping itu, mereka memberikan sedikit petunjuk tentang potensi kematian keadaan, yang merupakan kriteria penting dalam sepsis.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang pencetus dan apa yang berlaku apabila badan mempunyai tindak balas keradangan sistemik, baca artikel SIRS.

Kejutan septik

Ketahui lebih lanjut tentang risiko sepsis peringkat akhir dalam artikel Kejutan Septik.

Sepsis neonatal

Satu kes khas keracunan darah ialah apa yang dipanggil sepsis neonatal. Ia menggambarkan keracunan darah pada bayi pada bulan pertama kehidupan. Dua jenis dibezakan di sini, bergantung pada seberapa cepat sepsis berlaku selepas kelahiran.

Kriteria sepsis sepsis neonatal adalah lebih sukar untuk dikenali berbanding pesakit dewasa. Sepsis neonatal ditakuti kerana perjalanan fulminantnya. Pada bayi, sepsis membawa kepada penyakit yang mengancam nyawa dengan lebih cepat.

Gejala keracunan darah

Anda boleh membaca semua yang penting tentang tanda-tanda tipikal sepsis dalam artikel Keracunan darah - gejala.

Apakah punca dan faktor risiko keracunan darah?

Pada permulaan sepsis, biasanya terdapat jangkitan setempat, penyebabnya selalunya bakteria, kadang-kadang juga virus, kulat (Candida sepsis) atau apa yang dipanggil protozoa (organisma unisel). Sistem imun melancarkan tindak balas pertahanan terhadap penceroboh dalam bentuk keradangan: Aliran darah ke tisu terjejas meningkat, begitu juga dengan kebolehtelapan saluran darah.

Walau bagaimanapun, pertahanan tertumpu sistem imun kadangkala tidak mencukupi untuk mengehadkan dan menghapuskan jangkitan pada titik asalnya. Patogen kemudiannya mendapat kelebihan: Patogen dan toksinnya memasuki aliran darah. Menurut definisi sepsis, doktor belum lagi bercakap tentang keracunan darah dalam kes ini, tetapi bakteremia (bakteria dalam darah).

Pembuluh di seluruh badan mengembang, menyebabkan penurunan tekanan darah. Pada masa yang sama, tanda-tanda keradangan dalam darah meningkat secara mendadak, manakala jantung dan paru-paru cuba mengimbangi kekurangan aliran darah kembali dan pengayaannya dengan oksigen dengan bekerja lebih keras. Akibatnya, pernafasan dan degupan jantung meningkat.

Disebabkan oleh aliran darah yang berubah serta kerosakan pada saluran dan tisu oleh patogen dan sistem imun, darah membeku lebih cepat.

Pada dasarnya, punca sepsis termasuk semua jangkitan setempat seperti radang paru-paru atau jangkitan saluran kencing. Jangkitan hospital (jangkitan nosokomial) selalunya menjadi pencetus sepsis. Risiko sepsis sangat tinggi dalam:

 • Sangat muda (baru lahir) serta sangat tua dan wanita hamil.
 • Luka atau kecederaan, seperti melecur besar
 • Rawatan dan pemeriksaan tertentu seperti kateter dalam saluran darah, kateter pundi kencing, saliran luka
 • Gangguan ketagihan, contohnya ketagihan alkohol, ketagihan dadah
 • Kecenderungan genetik kepada sepsis

Penyiasatan dan diagnosis

Oleh itu, kriteria tambahan digunakan: Apa yang dipanggil Penilaian Kegagalan Organ Berjujukan (SOFA, Penilaian Kegagalan Organ Berjujukan) ialah alat pemeriksaan yang sangat kompleks yang terkenal dari perubatan rawatan rapi.

Model yang agak dipermudahkan dipanggil "SOFA cepat" (qSOFA) dan termasuk tiga parameter klinikal penting:

 • Kadar pernafasan/kadar nafas ≥ 20 nafas/min.
 • Glasgow Coma Scale (GCS) < 15 (digunakan untuk menilai gangguan kesedaran dan fungsi otak).

Keracunan darah disyaki apabila dua atau lebih item ini dikenakan kepada individu yang terjejas.

Pakar perubatan menyemak tanda klinikal lain mengikut kriteria SIRS di bawah, seperti:

 • Kehadiran jangkitan, contohnya, oleh bukti mikrobiologi patogen dalam spesimen pesakit (spesimen darah, spesimen air kencing, sapuan luka) atau radang paru-paru pada x-ray
 • Kadar jantung pada atau melebihi 90 denyutan seminit (takikardia).
 • Perubahan tertentu dalam CBC: kiraan leukosit (sel darah putih) sama ada meningkat (≥12,000/µL) atau menurun (≤4,000/µL) atau ≥ sepuluh peratus neutrofil tidak matang (subset sel darah putih)
 • Peningkatan dalam parameter keradangan CRP (C-reactive protein) atau pro-calcitonin.
 • Gangguan pembekuan, penurunan bilangan platelet darah (trombosit).
 • Penyebab sepsis pembedahan atau tersembunyi oleh ultrasonografi, tomografi terkira (CT), atau pengimejan resonans magnetik (MRI)

Jika organ berfungsi hanya pada tahap yang terhad, doktor bercakap tentang jangkitan dari segi sepsis yang teruk. Ini benar walaupun punca sepsis belum dikenal pasti. Jika penurunan kritikal dalam tekanan darah juga terdapat, ini dirujuk sebagai kejutan septik.

Prasyarat untuk rawatan sepsis yang berjaya ialah rawatan penyakit yang mendasari, iaitu jangkitan yang membawa kepada keracunan darah. Ini dilakukan sama ada melalui pembedahan atau dengan ubat.

Rawatan sepsis sentiasa bermula dengan mencari punca jangkitan, seperti apendiks yang meradang, prostesis sendi yang dijangkiti, atau perkara yang kelihatan remeh seperti akses vaskular di lengan atau kateter kencing.

Bahan asing di dalam badan juga kadang-kadang menjadi tempat punca jangkitan, contohnya skru dan plat yang digunakan dalam pembedahan tulang atau, sebagai contoh, "gegelung" (IUD) untuk kontraseptif.

Dalam apa yang dipanggil kawalan sebab, doktor menghapuskan titik permulaan sepsis ini secepat mungkin. Dalam sesetengah pesakit sepsis, bagaimanapun, titik permulaan jangkitan tidak dapat dikesan.

Jika jangkitan adalah kulat (Candida sepsis), virus atau parasit, ia dirawat dengan sewajarnya. Oleh itu, orang yang imunokompromi biasanya menerima antimikotik terhadap kemungkinan patogen kulat sebagai tambahan kepada antibiotik spektrum luas.

Rawatan untuk kursus yang teruk

Untuk terapi yang terbaik, adalah perlu untuk mengenal pasti patogen. Bergantung pada patogen, terapi disasarkan dengan agen antibiotik atau antikulat kemudian diberikan.

Langkah-langkah tambahan rawatan sepsis di unit rawatan rapi adalah:

 • Penghidratan melalui infusi (larutan garam atau kristaloid) untuk menstabilkan tekanan darah dan sistem kardiovaskular dan untuk mengekalkan perfusi tisu.
 • Jika perlu, penggantian sel darah dan plasma melalui transfusi
 • Menyokong fungsi organ yang terjejas, contohnya melalui pernafasan buatan dalam kes kegagalan paru-paru atau dialisis (yang akan berlaku), yang melegakan buah pinggang daripada tugas menapis darah
 • Pentadbiran ubat penahan sakit dan ubat penenang
 • Jika perlu, terapi insulin penurun gula darah, kerana paras gula darah meningkat pada sesetengah pesakit dengan sepsis
 • Pemberian ubat antikoagulan untuk mencegah pembekuan darah (trombosis), yang boleh terbentuk di mana-mana bahagian badan semasa episod sepsis yang teruk

Terapi baru dengan antibodi buatan (imunoglobulin) masih dalam perbincangan dalam kursus yang teruk. Setakat ini, terdapat kekurangan pengetahuan tentang antibodi mana yang paling berkesan dalam bentuk sepsis yang mana. Oleh itu, rawatan ini belum disyorkan sebagai standard dalam sepsis.

Kursus penyakit dan prognosis

Tanpa rawatan, perjuangan menentang patogen keracunan darah semakin merebak sehingga kerosakan pada saluran dan organ akhirnya berlaku (sepsis teruk).

Seberapa cepat sepsis berkembang bergantung pada patogen penyebab, umur pesakit dan prestasi sistem imunnya.

Kerosakan organ selalunya meninggalkan kerosakan sepanjang hayat - contohnya, fungsi buah pinggang terjejas atau gagal yang memerlukan dialisis sepanjang hayat (mencuci darah).

Dalam sesetengah pesakit, sepsis tidak dapat dirawat dengan jayanya dan membawa kepada kematian.

Secara kasarnya, risiko kematian akibat sepsis meningkat kira-kira satu peratus sejam tanpa rawatan yang mencukupi. Selepas satu hari tanpa rawatan, risiko itu sudah 24 peratus.

Di Jerman, 26.5 peratus daripada mereka yang terkena kejutan septik mati selepas 30 hari daripada kegagalan peredaran darah akibat keracunan darah.

Risiko kerosakan sekunder

Selepas keluar dari hospital, ramai pesakit melaporkan kesan lewat sepsis seperti kerosakan saraf (polineuropati), kelemahan otot atau tekanan selepas trauma, dan kemurungan (kerosakan saraf mikroskopik).

Ini adalah benar terutamanya untuk orang yang dimasukkan ke hospital atau di kemudahan kejururawatan, untuk pesakit imunokompromi, dan untuk pesakit yang baru menjalani pembedahan. Kumpulan pesakit ini harus memaklumkan kepada doktor mereka dengan segera sekiranya demam, menggigil, sesak nafas dan/atau pening.

Langkah berjaga-jaga (pencegahan) adalah topik penting terutama di hospital. Langkah-langkah kebersihan, penjagaan luka yang baik dan perlindungan yang konsisten terhadap pesakit imunokompromi boleh mencegah keracunan darah dalam banyak kes.

Pilihan yang tersedia untuk mencegah sepsis bergantung pada punca khusus sepsis.

Mencegah jangkitan yang diperolehi hospital

Selalunya, punca sepsis adalah jangkitan yang berlaku semasa tinggal di hospital (jangkitan nosokomial).

Pencegahan di rumah

Ia boleh menjadi sukar untuk mencegah keracunan darah di persekitaran rumah. Namun begitu, terdapat langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan risiko sepsis:

 • Patuhi langkah-langkah kebersihan am, seperti mencuci tangan dan makanan.
 • Sentiasa bersihkan luka terbuka dengan teliti dengan air bersih dan lindungi daripada tercemar lagi – dengan menggunakan pembalut atau plaster luka
 • Jangan menggaru gigitan serangga, kerana ini akan mengakibatkan luka terbuka
 • Lakukan vaksinasi mengikut saranan Suruhanjaya Pemvaksinan Tetap di Institut Robert Koch (STIKO).